Marja-Liisa taistelee syöpää vastaan

Marja-Liisa HelavirtaSyöpä on iskenyt Marja-Liisa Helavirtaan kolmen vuoden aikana kolmesti, ja joka kerran hän on voittanut taistelunsa sytostaattihoitojen avulla.

– Kahdella ensimmäisellä kerralla lähti tukka, mutta kun rupesin kolmannen kuurin aikana juomaan havupuu-uutejuomaa, tukka pysyi päässä ja minusta tuli niin pirteä, että jaksoin ruveta taas töihin.

Marja-Liisa Helavirta painottaa pontevasti, että hänen sukunimensä on Helavirta, ei Helovirta, sillä vaari suomensi aikoinaan Helanderin Helavirraksi. Marja-Liisa on kotoisin Nivalasta, mutta hän lähti jo 40 vuotta sitten Korsoon sisarensa luokse lapsenhoitajaksi ja jäi sille tielleen.

Marja-Liisa toimii Kärkölässä kotipalveluyrittäjänä vuonna 1999 perustamassaan yhden naisen firmassa. Liisa-Marjan Kotipalvelu tekee kaikkia kotona tapahtuvia juttuja, niin kuin hän itse työnkuvansa määrittelee.

– Työt vaihtelevat hiusten leikkauksesta jalkahoitoon, ruuanlaittoon, siivouksiin ja nuorilla pareilla olen joskus toiminut lastenhoitajanakin. Asiakkaita on ministereistä mummoihin ja jonkun verran käyn töissä Helsingissä asti. Työn kuva on viime vuosina muuttunut entistä ihmisläheisemmäksi.

Marja-Liisa kävi Nivalassa ammattikoulun laitoskeittäjälinjan ja sen jälkeen hän valmistui ravintolakokiksi Perhon Hotelli- ja Ravintolakoulusta Helsingissä. Koulutus on siis vankka ja monipuolinen.

Avioliitosta syntyi kaksi poikaa, mutta se päättyi eroon, kun nuorimmainen oli yhdeksänkuukautinen eikä vanhempikaan ollut vielä täyttänyt kolmea. Marja-Liisa jatkoi yksinhuoltajana 17 vuotta, jonka aikana hän osti omistusasunnon rivitalosta ja maksoi sitä pienillä tuloillaan. Elämä oli kuitenkin mukavaa ja säännöllistä, ja nelikymppisenä hän löysi vierelleen uuden elämänkumppanin, leskimiehen, jonka kanssa hän on asustanut siitä asti. Elämä on myös koetellut, sillä vanhempi pojista menehtyi diabeteksen komplikaatioihin kahdeksan vuotta sitten vain 30-vuotiaana.

Elämä on koetellut Marja-Liisaa myös vakavan sairauden kautta. Hänellä todettiin vuonna 2003 erittäin pitkälle levinnyt munasarjasyöpä. Pääpesäke pystyttiin leikkaamaan pois, mutta etäispesäkkeitä jäi vatsanpeitteisiin, palleaan ja alavatsaan. Ensimmäiset sytostaattihoidot aloitettiin heti leikkauksen jälkeen, ja ne kestivät puolisen vuotta.

Syöpä ei tullut sinänsä Marja-Liisalle yllätyksenä, sillä sitä on ollut äidin puoleisella suvulla runsaasti. Sekä äiti että Marja-Liisan sisko ovat kuolleet vatsasyöpään, setä maksasyöpään, serkku munasarjasyöpään ja muitakin syöpiä on äidin suvussa ikävän paljon. Äidin puolelta geenit ovat huonot, mutta isän puolella ei ole ilmaantunut ainoatakaan syöpätapausta.

– Sain kahta eri solumyrkkyä, mutta sädehoitoa ei voitu antaa. Kun menin ensimmäisen hoitojakson jälkeen tarkastukseen, syöpäarvot olivat lähteneet jälleen nousuun, ja niinpä reilun puolen vuoden päästä aloitettiin kuuden kuukauden sytostaattihoidot uudestaan. Molemmilla kerroilla lähti tukka kokonaan.

Havupuu-uutejuomaSyöpä uusi vielä kerran, mutta nyt Marja-Liisa aloitti jo ennen kolmannen sytostaattikuurin alkamista nauttia päivittäin Ravintorengas Oy:n Havupuu-uutejuomaa, jota hänen hyvä ystävänsä oli suositellut. Marja-Liisa tilasi heti kaksi laatikkoa ja alkoi nauttia vähintään kaksi desiä aamulla ja kaksi illalla.

– Tuote oli ennestään sikäli tuttu, sillä olin nähnyt sen kehittäjän Kari Herttuan haastattelun telkkarista. En kuitenkaan ollut aiemmin käyttänyt mitään luontaistuotteita enkä varsinkaan tällaisia juomia. Rupesin ottamaan Havupuu-uutejuomaa vuosi sitten syyskuun alussa ja olen siitä lähtien käyttänyt sitä säännöllisesti.

Vaikka Marja-Liisa sai kolmannen kerran sytostaatteja, hänen tukkansa ei nyt lähtenyt päästä, minkä hän laskee ilman muuta juoman ansioksi. Lääkäreille hän ei kuitenkaan ole viitsinyt asiasta kertoa, sillä hän on pelännyt heidän kommenttejaan. Hoitohenkilökunnassa herätti kuitenkin ihmetystä, kun muilta sytostaattipotilailta lähtivät hiukset päästä, mutta Marja-Liisalle niin ei käynyt.

– Myös peruskunto pysyi nyt parempana kuin aiemmilla kerroilla eikä minulle tullut ollenkaan pahoinvointia. Yleiskuntoni pysyi hyvänä ja olin niin pirteä, että pystyin taas aloittamaan kevyempien töiden tekemisen. Aiemmilla sytostaattikerroilla olin niin vetämättömissä, ettei työnteosta ollut puhettakaan. Olin myös niin pirteä, että se herätti kaikissa ihmetystä. Vastustuskyky parani juoman ansiosta, enkä ole sairastunut minkäänlaiseen flunssaan tai infektioon sen jälkeen, kun aloitin sen nauttimisen.

Syöpäongelmat eivät silti olleet ohi kolmannen sytostaattikuurin jälkeen. Kun hoito loppui toukokuussa, kesäkuussa syövän todettiin edenneen sekä maksaan että pernaan, missä sitä ei aiemmin ollut esiintynyt. Marja-Liisa ei silti hätääntynyt vaan jatkoi juoman juomista.

– Kun kävin syksyllä uusintatarkastuksessa, syöpäarvot eivät nyt olleetkaan lähteneet nousuun ja syöpä näytti kadonneen maksastakin. Seuraava tarkastus on tammikuussa, mitä tietysti jännitän kovasti. Lääkärit eivät oikein tahdo uskoa parantumiseeni ja tottahan on, ettei maksasyöpä tahdo kovin helposti kadota. Lääkäri totesi kuitenkin viimeksi, että saan viettää ainakin joulun terveen kirjoissa. Juuri nyt näyttää vakavasti siltä, ettei syöpää olisi missään.

Marja-Liisa haluaa kuitenkin painottaa, ettei Havupuu-uutejuoma ole syöpää parantava valmiste eikä mahdollista syövän katoamista voi laittaa sen ansioksi. Juoma on kuitenkin tuonut hänelle energiaa ja pirteyttä ja antanut hänen elimistölleen mahdollisuuden toipua ja uusiutua rankoista sytostaattikuureista. Havupuu-uutejuoma on auttanut elimistöä toipumaan ja taistelemaan sen omilla konsteilla entistä paremmin syöpää vastaan.

– Voimia on tullut rutkasti lisää. Lääkäritkin ovat ihmetelleet, kuinka minä jaksan niin hyvin. Ja tukka kasvaa nykyään niin hyvin, että sitä saa olla leikkaamassa. Elämässäni ei ole tällä hetkellä mitään rajoituksia ja nautin olostani täysin siemauksin. Otan edelleen täysiä siemauksia myös Havupuu-uutejuomaa ja vähintään kaksi desilitraa päivässä.

Marja-Liisa on luonnollisesti pohdiskellut moneen kertaan omaa tulevaisuuttaan, mutta hän suhtautuu siihen luottavaisesti.

– Uskon Jumalaani. Jos minua tarvitaan täällä maan päällä, niin Luoja antaa minun elää, mutta jos minua ei enää tarvita, olen jättänyt huolet Herran haltuun.

2003 luontaiselintarvike

Havupuu-uutejuomaa on valmistettu Siikaisissa jo 30 vuotta sen kehittäjän Kari Herttuan johdolla. Siinä käytetään nuoren männyn kuorta ja nilaa sekä puhdasta lähdevettä. Uuttaminen toteutetaan ikivanhaan kansantietoon perustuen, joskin siinä on otettu huomioon myös Turun yliopistossa tehtyjen tutkimusten tuoma lisätieto. Juoma muistuttaa väriltään punaviiniä, ja se sisältää runsaasti antioksidantteja, flavonoideja ja fenoliyhdisteitä. Se on havaittu antioksidanttiominaisuuksiltaan puolitoista kertaa tehokkaammaksi kuin vastaava määrä ranskalaista rannikkomäntyä, 10 kertaa tehokkaammaksi kuin annos vihreää teetä ja peräti 50 kertaa tehokkaammaksi kuin C-vitamiini.

Lue lisää Havupuu-uutejuomasta.

Kuvat: Miguel Vera
Teksti: Reijo Ikävalko

Terveys-Hymy 12-06


Havupuu-uutejuoma

Turun yliopistossa tutkittu luonnon antioksidantti länsirannikon männystä. Tutkimuksiin perustuvien kemiallisten havaintojen ja havupuu-uutejuomaa käyttäneiden henkilöiden kokemusten perusteella sen hyvää tekevä sisältö ei ole pelkän uskon varassa.

Havupuu-uutejuoma

Teksti:Ravintorengas
Avainsanat: antioksidantit, flavonoidit, havupuu-uutejuoma, Karin havupuu-uutejuoma, syöpä, sytostaatti, sytostaattihoidot, vastustuskyky

Kommentit

Oma kommentti