Marjutin hillitön makeanhimo

Marjut Kopnen ja koiratMarjut Koponen popsi kahden ja puolen vuoden ajan suklaata vähintään 500 grammaa päivässä – ja sen päälle tulivat vielä karkit ja pullat. Hänen makeanhimonsa oli pitelemätön.

Tamperelainen Marjut Koponen, 56, on aina ollut makean perään, mutta noin kaksi ja puoli vuotta sitten mopo karkasi lopullisesti käsistä. Erityisesti tummaa suklaata alkoi upota päivässä aivan uskomattomia määriä. Puoli kiloa oli minimi.

Eli Marjut söi siis viikossa suklaata 7 x 0,5 kg eli 3,5 kiloa. Kuukauden annokseksi tuli näin ollen melkein 15 kiloa ja vuodessa hän saman matematiikan mukaan popsi suklaata hiukan yli 180 kiloa. Ja kun tätä jatkui kaksi ja puoli vuotta, hän ehti tänä aikana kipata sisäänsä yli 450 kg suklaata – siis lähes puoli tonnia!

Marjut työskentelee Lempäälän uudessa Ideaparkissa pienessä puodissa kolmen muun yrittäjän kanssa. Hän myy lähinnä taitelija Martta Wendelinin kortteja, mutta muina aikoina hän tekee töitä myös vanhusten parissa. Marjut siivoaa ja hoitaa vanhusten erilaisia asioita.

– Olen tehnyt kaikenlaista. Olen ollut matkatoimistossa ja steinerkoulun keittiönhoitajana. Minulla oli aiemmin pieni puoti myös Finlaysonin tallipihalla, mutta siellä ei käynyt väkeä tarpeeksi. Ideaparkissa meno ja meininki on ihan toista. Sieltä pitäisi pieni ropo irrota jokaiselle yrittäjälle.

Marjut on eronnut ja hänellä on neljä aikuista lasta, jotka ovat jo lentäneet pesästä. Marjutin kotipesä on silti kaikkea muuta kuin hiljainen, sillä hänellä on peräti neljä koiraa: Laku, Nekku, Melli ja Pulla. Niin kuin huomataan, makeat ovat väikkyneet mielessä myös koirille nimeä annettaessa.

– Olen ollut koko ikäni koiraihminen ja muutenkin eläinten ystävä. Jos vain olisi mahdollista, minulla olisi monta muutakin eläintä, Marjut toteaa. – Asun nykyään omakotitalossa, ja koirat pitävät minut hyvässä liikkeessä. Kävelen viikossa ainakin 50 km koirien kanssa, ja yleensä lenkillä kuluu päivässä kahdesta neljään tuntia. Niinpä olen ihan toisen kuntoinen kuin monet muut ikäiseni eikä minulle ole kertynyt ylipainoa, vaikka ruokailutapani ovatkin olleet erikoiset. Kun suklaanhimo on iskenyt, en ole sellaisina päivinä syönyt mitään muuta!

Marjut on sairastanut jo 16 vuotta sitten kilpirauhassyövän, mutta se saatiin operoitua eikä vaiva ole sen jälkeen kiusannut. Hänellä on sairastetusta syövästä johtuva tyroksiinilääkitys, mutta ei muuta. Kolesteroli ja verenpaine eivät ole kumma kyllä koholla. Polvet tahtovat toisinaan vähän oireilla, mutta lenkit onnistuvat tukisiteiden avulla.

– Olen ollut hyvin huolissani omituisen suklaanhimoni takia, Marjut kertoo. – Menin puhumaan paikalliseen arvauskeskukseen – en paremmin sano – tästä asiasta. Sanoin lääkärille, ettei voi olla terveellistä, kun ihminen ahtaa sisäänsä päivittäin tällaiset määrät rasvaa ja sokeria. Halusin, että sokeri- ja kolesteroliarvot tutkitaan, ja niin tehtiinkin, mutta ne olivat aivan normaalit. Ikäiseni naislääkäri vain katseli minua ja sanoi, että sen kun vain jatkat suklaan syöntiä, ei se sinussa mitenkään näy. Olen 171 cm pitkä ja painan 70 kiloa. Lihaksisto on hyvässä kunnossa enkä tunne itseäni ylipainoiseksi. Tulin kuitenkin lääkäriltä pois huuli pyöreänä.

Marjut ei jättänyt asiaa tähän. Hän meni tamperelaiseen terveyskauppaan ja kertoi siellä myyjättärelle ongelmansa. Tämä kehotti Marjutia kokeilemaan Pharma Nordin Bio-Kromia.

– Hän sanoi, että se on auttanut monia samanlaisissa ongelmissa. Luontaistuotteet olivat minulle sinänsä tuttuja jo ennestään, sillä olin kokeillut muutamia, mutta vailla sen suurempaa apua.

Aloitin myyjättären ohjeiden mukaan lokakuun lopussa ottaa kaksi tablettia Bio-Kromia aamulla ja kaksi illalla. Jatkoin tällä annostuksella ensimmäisen kuukauden.

– Suklaan himo alkoi hellittää jo ihan muutamassa päivässä. En aloittaessani uskonut koko juttuun, mutta hyvin nopeasti oli pakko ruveta uskomaan. Vaikutus on ollut ihan selkeä ja sivutuotteena olen saanut tosi upeat kynnet.  Nuorena tyttönä kynteni olivat hyvät, mutta olen nyt ainakin 15 vuoden ajan kärsinyt liuskoittuvista kynsistä. Heti kun kynsi on ruvennut vähänkin kasvamaan, se on ruvennut myös liuskoittumaan, mutta nykyään kynteni ovat tosi upeat. Muutkin ovat alkaneet kiinnittää huomiota siihen ja minulta on kysytty, onko minulla tekokynnet.

– Tätä nykyä otan enää aamulla kaksi Bio-Kromi -tablettia. Makean himo on vähentynyt tosi selvästi eikä se voi olla minkään muun ansiota, koska en ole muuttanut elämäntapojani tai ruokailutottumuksiani mitenkään. Syön kalaa, vihanneksia ja tummaa leipää enkä juo ollenkaan alkoholia. Pullaa menee jonkin verran, mutta jäätelöä hyvin vähän. Nykyään minulla on enää yksi karkkipäivä viikossa, jolloin saattaa mennä vielä 200 grammaa suklaata, mutta olen pikku hiljaa luopumassa siitäkin.

– Olen nyt jo huomannut muutoksen myös muuten, sillä olo ei enää ole ahdistava ja vaatteet mahtuvat päälle entistä paremmin. Paino on ruvennut putoamaan.

Teksti: Reijo Ikävalko

Kuvat: Veli-Matti Parkkinen

Terveys-Hymy 2-2007

Teksti:Pharma Nord
Avainsanat: Bio-Kromi, kromi, laihdutus, makeanhimo, suklaa, suklaanhimo

Kommentit

Oma kommentti