Mark toipui masennuksesta

Mark HastingsUusiseelantilainen Mark Hastings söi E-EPA-kalaöljyä kymmenen kuukautta, ja masennus oli tipotiessään.

Mark Hastings on pelannut krikettiä kymmenkunta vuotta puoliammattilaisena. Hän on monipuolinen urheilijalahjakkuus, joka valittiin joka ikäluokassa sekä kriketin että jalkapallon Uuden Seelannin maajoukkuemiehistöön. Hän on työskennellyt työelämässäkin urheilun parissa, mutta joutui pitkälle sairauslomalle vakavan masennukseen vuoksi.

– Maailmani jotenkin musteni ensimmäisen kerran 14 vuoden iässä, hän muistelee. – Aloin murehtia kaikenlaista, muutuin masentuneeksi, en osannut enää keskittyä mihinkään eikä oikein mikään innostanut. Pahaa ja synkkää masennuskautta saattoi kestää yhtäjaksoisesti kuukauden päivätkin, mutta sitten mieleni taas yhtäkkiä alkoi valjeta ja olin jälleen oma iloinen itseni. Ikävä kyllä valoisia kausia ei kestänyt neljää, viittä viikkoa pitempään.

Mark uskalsi kertoa vaikeuksistaan vanhemmilleen kuitenkin vasta 16-vuotiaana. Nämä huolestuivat tietysti pahemman kerran ja alkoivat heti hakea pojalleen ammattiapua. Diagnoosiksi tuli syvä masennustila ja lääkäri kirjoitti hänelle lääkityksen.

– Minulle määrättiin erilaisia lääkkeitä 10 vuoden ajan, mutta oikein mikään ei tepsinyt. Syvän masennuksen jaksot tulivat aina takaisin. Kun depressiovaiheeni oli pahimmillaan, en suostunut lähtemään kotoani ulos enkä halunnut tavata edes vanhempiani.

Kun Mark oli 24-vuotias, hänet valittiin paikalliseen krikettijoukkueeseen, jossa hän pelasi 10 vuoden ajan – aina kun hänen terveydentilansa sen salli. Vuodet olivat vaikeita sekä Markille että hänen vanhemmilleen, ja Mark sanookin, ettei hän olisi selvinnyt ilman äitinsä ja isänsä rakastavaa tukea. Mark on joutunut kahteen otteeseen masennuksensa takia sairaalahoitoon, ja hän sanoo näitä jaksoja elämänsä synkimmiksi.

– Olin jo vuosikausia ollut kiinnostunut ravintolisistä, sillä toivoin saavani niiden avulla helpotusta ongelmiini. Satuin näkemään internetistä, että omega-3-kalaöljyvalmisteilla oli saatu helpotusta lasten käytöshäiriöihin ja kun hain lisää tietoa, vastaani tuli tohtori Matti Tolosen kirjoittama artikkeli kalaöljyistä ja nimenomaan E-EPA -nimisestä valmisteesta. Sain huomata, että monet paljon minuakin vakavammista mielenterveysvaivoista kärsineistä olivat saaneet tuntuvaa apua masennukseensa juuri E-EPA:n avulla. Päätin heti kokeilla samaa valmistetta.

Mark tilasi E-EPAa internetin välityksellä ja hän alkoi ottaa sitä kolme kapselia eli 1500 mg päivässä.

– E-EPA oli hämmästyttävän tehokasta. Oloni parani eikä masennustiloja ilmaantunut neljään kuukauteen, mikä oli uusi ennätys. Kerran masennuskausi teki tuloaan, mutta sain sen torjutuksi. Aloin ottaa E-EPAn ohessa myös karnosiinia.

– Uudenvuoden tienoissa masennuskausi sitten pääsi yllättämään, Mark kertoo. – Rupesin ottamaan tuplasti 90-prosenttista E-EPAa ja karnosiinia. Ei ehtinyt kulua kuin viikko, niin olin jälleen entisessä iskussa. Jatkan edelleen isoilla annoksilla, koska nämä tuotteet näyttävät tosiaan toimivan.

Mark jaksaa taas katsoa kirkkain silmin tulevaisuuteen.

– Olen palannut jälleen myös työelämään, työskentelen isäni firmassa osa-aikaisena. Suunnittelen jo täysillä ryhtyväni ensi kaudella krikettivalmentajaksi. Aika näyttää!

E-EPAa alettiin tutkia 1990-luvun lopulla masennuksen, kaksisuuntaisen mielialahäiriön ja skitsofrenian hoidossa. Tähän mennessä on julkaistu useita kliinisiä tutkimuksia, joiden tulokset ovat olleet erittäin rohkaisevia. Yhdysvaltain Psykiatriliitto antoi vuoden 2006 lopussa suosituksen, jonka mukaan omega-3-rasvahappoja tulisi käyttää masennuksen ja kaksisuuntaisen mielialahäiriön ehkäisyyn ja täydentävään hoitoon. Suomalaisetkin huippupsykiatrit suosittavat Suomen Lääkärilehdessä ja Duodecimissa E-EPAa mielitautien lisähoidoksi.

Teksti: Reijo Ikävalko

Kuvat: Mark Hastingsin albumi

Terveys-Hymy 5-2007

Teksti:Bio-Vita
Avainsanat: E-EPA, kaksisuuntainen mielialahäiriö, kalaöljy, masennus, mielitaudit, omega-3, skitsofrenia

Kommentit

Oma kommentti