Masennus katosi kolmessa kuukaudessa

Christer BergChrister Berg on kärsinyt paniikkihäiriöstä ja masennuksesta yli puolet elämästään eli yli 30 vuoden ajan. Nyt tilanne kuitenkin näyttää hyvältä, mistä Christer kiittää tohtori Matti Tolosta ja hänen neuvojaan.

Christer Berg, 61, on kotoisin Gävlestä, joka sijaitsee vajaat pari sataa kilometriä Tukholmasta pohjoiseen. Hän on naimisissa, lapsia on kaksi ja lastenlapsia on kolme. Christer sanoo olevansa taitelijasielu ja parantumaton optimisti, jolla kuitenkin on aika ajoin ollut taipumus sukeltaa masennuksen syviin pohjamutiin. Hän kuvailee itseään visionääriksi ja unelmoijaksi, mutta myös tarpeen tullen toiminnan mieheksi. Christer kertoo koko elämänsä ajan hakeneensa elämän pohjimmaista tarkoitusta ja merkitystä.

Christerin mielenterveysongelmat alkoivat 21-vuotiaana, jolloin hän aivan odottamatta sai ensimmäisen paniikkikohtauksensa. Hän lähti sairaalasta rauhoittavien lääkkeiden resepti taskussaan.

Christer oli kiinnostunut muoti- ja sisustusasioista ja niinpä hän hakeutui sykkivään Lontooseen, jossa hippiaate vielä kukoisti täysillä. Carnaby Street ja Kings Road olivat kovia sanoja. Christer palasi takaisin Ruotsiin, avasi kaksi liikettä ja myi englantilaisia muotivaatteita. Kolmen vaiherikkaan vuoden jälkeen hän päätti kuitenkin ruveta tekemään jotakin muuta ja muutti Tukholmaan. Hän alkoi opiskella vero-oikeutta ja kouluttautui myös kiinteistövälittäjäksi. Hän työskenteli eri viranomaisten palveluksessa 12 vuotta. Naimisiin hän meni vuonna 1972, ja lapset syntyivät pian sen jälkeen. Christer muutti naimisiinmenovuotenaan takaisin Gävleen.

– Vuoden 1976 kesä ja syksy olivat traagista aikaa, sillä sekä äitini että appivanhempani kuolivat liikenneonnettomuuksissa kolmen kuukauden sisällä, hän kertoo. – Se oli suunnaton kriisi koko perheelle. Seurasi runsasta lääkitystä ja erilaisia terapioita, mutta myös viini lievitti pahaa oloa.

Elämän oli suruista ja murheista huolimatta Christer rupesi pyörittämään kiinteistöbisnestä ja perusti myös oman ”vanhan ajan” huonekalu- ja sisustuskaupan. Hän alkoi tuoda Englannista maalaistyylisiä huonekaluja.

– Mukana bisneksissä olivat myös vaimoni ja isäni. Tein runsaasti reissuja sekä Kauko-Itään että Eurooppaan. Stressi kasvoi, monenlaiset murheet lisääntyivät ja elämäni alkoi muuttua kaaokseksi. Laiminlöin perhettäni, join viiniä päivittäin ja jatkoin rauhoittavien lääkkeiden syömistä pelkotiloihini.

– Vuonna 1989 onnistuin pääsemään irti rauhoittavista lääkkeistä ja rupesin syömään ensimmäisen kerran masennuslääkkeitä. Punaviini maistui toki edelleen.

Suuri lama iski myös Ruotsiin, ja Christerin yritys ajautui konkurssiin. Hän jäi pankille henkilökohtaista velkaa 1,5 miljoonaa kruunua eli pyöreästi miljoona tuolloista markkaa. Christer onnistui kuitenkin pelastamaan vaimonsa lapsuudenkodin pakkohuutokaupan. Hänen aiempi työnantajansa eli verottaja oli siis muuttunut hänen vastapelurikseen.

– Seurasi velkasaneeraus, joka jatkui aina vuoteen 2007 saakka, jolloin viimeinenkin äyri tuli maksettua, Christer huokaa. – Tuona aikana jouduin ottamaan vastaan kaiken mahdollisen minulle tarjotun työn. Työskentelin muun muassa siivoojana ja trukkikuskina saadakseni velkani maksetuksi.

1990-luvulla Christer myi ravintolisiä erään yrityksen toimeksiannosta. Tuolloin hän törmäsi ensimmäisen kerran myös tohtori Matti Tolosen nimeen.

– 1990-luvun lopulla pääsin eroon alkoholiriippuvuudestani ja olen ollut kymmenkunta vuotta täysin kuivilla. Samoihin aikoihin kouluttauduin perushoitajaksi ja olen työskennellyt kehitysvammaisten parissa. Jatkan edelleen heidän kanssaan, mutta olen laajentanut reviiriäni myös vanhusten ja kotihoidon suuntaan. Vaikutan myös Punaisessa Ristissä, missä olen keskittynyt kodittomien auttamiseen. Toimin myös kahden kehitysmaissa asuvan teini-ikäisen pojan kummisetänä.

Loppuvuodesta 2008 Christer löysi kirjastossa Matti Tolosen kirjan ”Voita masennus luonnollisesti”, Ruotsiksi kirja on nimeltään ”Näring och mental hälsa”.

– Ihan kuin se olisi ollut minulle kirjoitettu, hän naurahtaa. – Oivalsin heti, etteivät lääkkeet olleet ratkaisu masennukseeni. Rupesin ottamaan E-EPAa 3 x 650 mg ja karnosiinia 3 x 125 mg päivässä. Aloin nauttia myös nestemäistä vitamiini- ja hivenainevalmistetta. Pystyin lopettamaan lääkkeiden syömisen jo kolmessa kuukaudessa, vaikka lääkärini varoitteli siitä ankarasti. Täytyy kuitenkin myöntää, että vieroitusoireet olivat vaikeat.

– Jouduin sanomaan tuttavuuteni irti terveyskeskuksen perhelääkärini kanssa, koska hänen asenteensa oli ihan mahdoton. Hänen mukaansa kärsin kroonisesta masennuksesta, jota oli hoidettava lääkkeillä loppuelämäni ajan. Tapaamani psykologi oli kuitenkin toista mieltä ja onneksi tapasin myös toisen lääkärin, joka on täysin minun linjoillani. Nyt, kun koko operaatiosta on kulunut jo puoli vuotta, masennukseni on kadonnut. Aamuisin minulla on silti edelleen lievää ahdistusta, mutta karkotan sitä valmentajan johdolla ja olen ruvennut harrastamaan meditaatiota, joogaa ja uintia sekä muutakin kevyttä fyysistä toimintaa pitääkseni pelkotilani poissa.

– Olen myös vähentänyt työntekoani, jotta voin omistautua niille asioille, joita pidän tärkeinä. Ihana vaimoni ja perheeni ovat olleet suurena tukenani. Olen huomannut, että yksinkertaiset perusasiat ovat elämässä kaikkein parhaita.

Teksti: Reijo Ikävalko

Kuva: Christer Bergin albumi

Terveys-Hymy 3-09

Teksti:Reijo Ikävalko
Avainsanat: masennus, masennuslääke, ravintolisä

Kommentit

Oma kommentti