Masennus vaikuttaa ruokahaluun ja kolesteroliin

Vakavasti masentunut ihminen on usein ruokahaluton ja uneton. Osa vakavasti masentuneista kärsii kuitenkin unen tarpeen ja ruokahalun voimakkaasta lisääntymisestä, joka voi johtaa painonnousuun.

LL Soili Lehto havaitsi psykiatrian alan väitöstutkimuksessaan, että vakavasta masennustilasta kärsivillä oli myös alentunut HDL-kolesterolipitoisuus, mikä saattaa kuvastaa masennuksen taustalla olevaa lisääntynyttä aktiviteettia elimistön tulehdusta välittävissä järjestelmissä.

Hyvä HDL kuljettaa kolesterolia pois kudoksista ja valtimoiden seinämästä. Pieni HDL-kolesterolin pitoisuus liittyy suurentuneeseen sydänsairauksien vaaraan. Vyötärölihavuus alentaa veren HDL-kolesterolipitoisuutta ja liikunta lisää sitä.

Epätyypillisessä masennuksessa aineenvaihdunnan muutoksia

Mieliala voi myös kohota hetkellisesti myönteisiksi koetuissa tilanteissa. Tätä vähän tutkittua tilaa kutsutaan epätyypilliseksi masennukseksi. Aiemmat tutkimukset viittaavat siihen, että epätyypillisen masennustilan taustalla saattaa olla enemmän erityyppisiä elimistön välittäjäainetoiminnan ja aineenvaihdunnan muutoksia kuin tavanomaisessa masennuksessa.

Väitöstutkimus perustuu kahteen Kuopion yliopistollisen sairaalan psykiatrian klinikassa kerättyyn aineistoon, joissa selvitettiin epätyypillisen masennustilan yhteyttä biologisiin muutoksiin. Väitöskirjassa verrattiin seitsemän vuoden ajan masennusoireilusta kärsineitä ja saman ajan oireettomina olleita, joilta kartoitettiin sekä merkkiaineen sitoutumista ohimolohkon dopamiinireseptoreihin että veren rasva-arvoja. (Ruokatieto)

LL Soili Lehdon psykiatrian alaan kuuluva väitöskirja Vakavaan masennustilaan ja sen epätyypilliseen oirekuvaan liittyviä biologisia löydöksiä tarkastetaan Kuopion yliopiston lääketieteellisessä tiedekunnassa 20. toukokuuta 2009.

Lähde: Ruokatieto

 

Teksti: Hymy
Avainsanat: masennus, kolesteroli, ruokahalu

Kommentit

Oma kommentti