Matti jätti statiinit pois ja elämä hymyilee

Lääkäri määräsi Matti S. Rauhalalle lääkityksen lievästi koholla olleen kolesterolin takia runsaat 10 vuotta sitten.  – Kun jätin statiinit pois, yleiskunto ja vointi alkoivat nousta kohisemalla. Nyt ei ole mitään terveysmurheita.


Matti S. Rauhala, 72, on tehnyt päivätyönsä erikoistavarakauppaan perehtyneenä liikkeenhoidon kouluttajana ja konsulttina. 36 vuoden työrupeamasta hän vaikutti parikymmentä vuotta yrittäjänä.

Hänen ja Raili-vaimon nykyinen vakituinen asuinpaikka on Keiteleen rannalla Keski-Suomessa, mutta talvisaikaan pariskunta viettää pitkiä aikoja Espanjassa Aurinkorannikon lämmössä. Siellä on Euroopan paras ilmasto, joka jo sellaisenaan auttaa moneen vaivaan.

Matti S. ja Raili ovat olleet naimisissa 53 vuotta ja heillä on kaksi tytärtä, kaksi tyttärentytärtä ja yksi pikkuinen tyttö jo seuraavaakin polvea. Raili Rauhala toimi lähes 40 vuotta kauneudenhoitoalan yrittäjänä.

Matilla on ollut tapana käydä kerran vuodessa lääkärintarkastuksessa, jota hän nimittää vuosihuolloksi. Runsaat 10 vuotta sitten terveyskeskuslääkäri tokaisi yhtäkkiä, että kaikki on muuten kunnossa, mutta kolesteroli on huolestuttavasti koholla. Tieto tuli Matille suurena yllätyksenä, sillä hän oli ollut siihen saakka mielestään suurin piirtein terve mies, mitä nyt verenpainelääkitys oli alkanut muutamaa vuotta aiemmin.

– Kolesteroli oli hiukan yli kuusi, kun suosituksen mukaan sen pitäisi olla alle viiden. Lääkäri totesi, että jos se tästä vielä nousee, saatan kuolla sydänhalvaukseen. Lääkäri halusi tietää myös sukuhistoriaa, mutta siitä minulla ei ole mitään hajua.

Hommat huononivat

Matti uskoi kuuliaisena kansalaisena lääkäriä ja alkoi syödä statiineja. Pian kuitenkin ensimmäinen lääke vaihdettiin simvastatiiniin, jota Matti popsi aamuin illoin. Kun kolme, neljä vuotta oli kulunut, hän alkoi ihmetellä, miksi elämä tuntuu tylsältä ja on muutenkin hankalaa.

– Olin taas kerran lääkärissä ja kerroin, että tuntuu kuin reisissä olisi ihon alla kusiaisia. Lääkäri katseli ja koputteli ja sanoi lopulta, että pannaanpa kortisonipiikkejä nivusiin, siellä on varmasti joitakin hermoista johtuvia juttuja. Kai se vähän auttoikin, mutta hetken päästä hommat menivät entistä huonommiksi.

Seuraava omituinen oire oli, kun nenä oli aina aamuisin tukossa ja hellänä ja niistäessä tuli verta. Sitten alkoi tulla kävelyoireita ja lihaskipuja ja väsymystä.

– Nivelet kipeytyivät entisestään, ja vaimokin alkoi jo huolestua surkean näköisestä olemuksestani.

Lopullisen statiinikriittisyyden käynnisti tytär, joka antoi isälleen luettavaksi artikkelin, jossa kerrottiin Leino Utriaisen kohtalosta. Terveys-Hymykin on kirjoittanut Leinosta, juttu julkaistiin numerossa 6/2011.

– Sen jälkeen luin tohtori Uffe Ravnskovin kirjan Kolesterolimyytti, jonka jälkeen aloin ymmärtää vaivojeni alkuperää. Eivät ne tainneetkaan olla pelkästään vanhenemisen oireita. Sittemmin olen lukenut myös Leino Utriaisen ja tohtori Matti Tolosen kirjoittaman kirjan Suuri kolesterolihuijaus.

Matti hylkää statiinit

Matti tuli hyvin nopeasti siihen lopputulokseen, ettei hänen statiinien syönnillään ollut mitään järkeä. Kolesteroli oli toki laskenut hienosti, se oli alimmillaan vain 3,3, jolloin lääkäri oli ollut kovasti mielissään. Lääkäri yritti laittaa Matin krempat vanhenemisen oireiksi.

– Sitten lääkäri pamautti päin naamaa, että sulla on myös sokeritauti. Kun diabeteksen raja on kuusi, lukemat olivat yhdessä mittauksessa muistaakseni 6,2 tai 6,4, ja niin tuli lääkitys siitäkin. Statiinien syömisen päätin kuitenkin lopettaa, mutta ehdin kuitenkin syödä jonkin aikaa sekä kolesteroli- että diabeteslääkkeitä. Olen sitä mieltä, että statiinit aiheuttivat minulle diabeteksen esioireet.

Statiinien hylkäämisen aikoihin Matti luki myös tohtori Antti Heikkilän kirjan ruokavalion merkityksestä diabeteksen hoidossa, ja otti siitä myös oppia soveltuvin osin. Matti ei ole tämän jälkeen syönyt ranskalaisia perunoita ja muutenkin hän on kaihtanut perunoita ja riisiä. Hän siirtyi nauttimaan silloin tällöin vain tummaa suklaata ja entistä enemmän kananmunia ja keitettyjä vihanneksia. Niinpä mieskin on keventynyt kahdeksan kiloa.

– Kun statiinikuuria oli kestänyt jonkin aikaa, lääkäri oli sitä mieltä, että verenpaine oli lääkityksestä huolimatta liian korkea ja määräsi beetasalpaajan otettavaksi aamuin illoin.

– Kun jätin statiinit syömättä, verenpainemittaukset alkoivat melko pian osoittaa, että verenpaine oli liiankin alhainen. Niinpä jätin beetasalpaajatkin popsimatta, jonka jälkeen verenpaine on ollut kohdillaan ja muutenkin olo ja elämä alkoi tuntua paremmalta. Eikä näin voimakas lääkitys tee mieskunnollekaan hyvää.

Lääkäri hermostui

Koska Matti oli vankasti sitä mieltä, että statiinit aiheuttivat hänelle diabeteksen esioireet, hän käväisi taas lääkärin puheilla. Nyt valkotakki oli kauhuissaan, koska kolesteroli oli noussut 7,1:een ja pauhasi, ettei kolesterolilääkitystä saa noin vaan lopettaa.

Matti oli tässä vaiheessa ollut vuoden ilman statiineja. Lääkäri ehdotti kuitenkin tilalle toista kolesterolilääkettä, josta hänen mukaansa ei ole raportoitu yhtä pahoja sivuvaikutuksia.

– Lääkäri sai minut kokeilemaan ja kehotti tulemaan kuukauden päästä labraan uudestaan. Kaikki vanhat oireet alkoivat taas palata takaisin. Olen ollut nyt kolmeen vuoteen syömättä statiineja, ja kunto on noussut koko ajan. Otan edelleen pienen määrän diabeteslääkettä, ja verensokeri on pysynyt 5,9:ssä. Kolesteroliarvo oli viime syyskuussa 5,7.

Matti S. nauttii kuitenkin joitakin tarpeelliseksi katsomiaan luontaistuotteita.

– Olin Äänekoskella paikallisen Luontaistuntija-ketjun luentotilaisuudessa, missä kerrottiin kuinka statiinit estävät elimistön tarvitsemaa ubikinonia. Olen siitä lähtien syönyt Pharma Nordin StatiQinonia kaksi tablettia päivässä, ja sen lisäksi otan myös Kaima-Matti Tolosen berberiiniä ja D-vitamiinia 100 mikrogrammaa päivässä. Satunnaisesti syön myös kalaöljykuurin.

– Statiinin lopettamisen aikoihin lopetin myös kaikkien kevyttuotteiden syömisen. Syön voita kohtuullisesti, ja niinpä näkökykynikin on parantunut. En tarvitse enää Fuengirolassa ulkoillessa laseja, mutta aurinkolaseja käytän.

Kirjakin syntyi

Matin mukaan elämä alkoi kirkastua jo kahdessa viikossa sen jälkeen, kun hän oli lakannut syömästä statiineja. Kuukauden päästä tuntui entistä paremmalta. Hän seuraa arvojaan koko ajan, koska hänet on luokiteltu diabeetikoksi, jolloin hänen on käytävä diabeteshoitajan puheilla säännöllisin väliajoin. Sieltä on lyhyt matka labraan.

– Muita rajoituksia elämässä ei ole kuin rahan puute, hän viisastelee.

– En takuulla rupea syömään statiineja uudestaan, sillä haluan kuolla terveenä.

Matti harrasti vaimonsa kanssa avomeripurjehdusta yli 20 vuotta, mutta sitten niska alkoi vihoitella. Pää jämähti lähes kääntymättömäksi ja oikea käsi miltei halvaantui. Purjehtiminen oli pakko lopettaa.

Siitä huolimatta mies hyräilee merikarhuveli Lasse Mårtensonin tapaan, että kaikki paitsi purjehdus on turhaa. Nykyään harrastuksena on sauvakävelyä ja ulkoilua, mutta myös lukemista ja kirjoittamista. Eikä hän pelkästään harrasta kirjoittamista, sillä parinkymmenen vuoden ajalta hänet on tunnettu myös kolumnistina.

– Minua oli monet kerrat pyydetty kirjoittamaan ostamisesta kirja, mutta ei se onnistunut, kun söin statiineja. Sitten kun lopetin, alkoi vähän ajan kuluttua homma sujua. Kolmen kuukauden statiinittoman ajan jälkeen iski omituinen energiapuuska, ja olo tuntui niin hyvältä, että kirjoittamispäätös syntyi. Niin syntyi Osta oikein, ansaitse enemmän, jonka kustansi Talentum.

Teksti: Reijo Ikävalko

Kuvat: Anu Kuikka

Terveys-Hymy 3-13

Teksti: Hymy
Avainsanat: kolesteroli, statiini

Kommentit

Taitaapa Matti olla Tolosen ja Heikkilän mannekiini, ei kolesterolilääkkeet mitään diapeetestä aiheuta, vaan kyseisen Matin epäterveet elämäntavat ! ?

Ei voi yleistää, syön kolesterolilääkettä ja vointi erinomainen

Oma kommentti