Matti kärsi 55 vuotta aknesta – kalaöljy ja vesikuuri auttoivat!

Heti rippikoulun jälkeen Matti Lehtiselle ilmaantui näppylöitä, etupäässä kasvoihin. – Nuorempana se oli aikamoinen kompleksin paikka, kun käytiin tyttöjä pokkailemassa tanssilavoilla, Matti Lehtinen kertoo.

Kotkalainen Matti Lehtinen, 69, valmistui vuonna 1967 instrumenttiteknikoksi ja jäi vajaat viisi vuotta sitten eläkkeelle automaatiosuunnittelijan töistä.
Matti on alun perin syntyisin Kuusankoskelta, mutta päätyi töitten perässä Kotkaan 1970-luvun puolivälissä. Myös Matin vaimo on jo eläkkeellä ja pariskunnan aikuiset lapset, tytär ja poika, ovat jo ajat sitten lentäneet pesästä. Lastenlapsia ei vielä ole ilmaantunut.

Matilla ei ole koskaan ollut mitään vakavaa sairautta, vain sitkeä akne on kiusannut. Hän haki parikymppisenä ensimmäisen kerran apua ongelmaansa kunnanlääkäriltä, joka määräsi potilaalleen valohoitoa ja kaksi pirtupulloa.

– Siinä luki kovasti, että ulkonaisesti. Minä sitä sitten toista viikkoa hölväsin patteihin ja näppylöihin, mutta ei siitä ollut mitään apua. Velipoika ja sen kaveri ryyppäsivät toisen pullon ja hyvää kuulemma oli, kun sekoitti sen limsaan. Mun akneni pysyi senkin jälkeen ihan samanlaisena, mutta velipoika kehui, että kun hän otti lääkkeen sisäisesti, hänelle ei tullut minkäänlaista aknea.

Piikkiä ja pilleriä

Matti myöntää, että aina akne ei naurattanut.

– Kyllä se aika kelju juttu oli ja sitä piti yrittää peitellä. Kun kunnanlääkärin pirtureseptistä ja valohoidosta ei ollut apua, hakeuduin professori Eero Uroman potilaaksi. Hän oli siihen aikaan maan kuuluisimpia ihotautilääkäreitä. Uroma katseli aikansa mun pärstääni ja piikitti hammasporakoneen näköisellä vehkeellä patit sekä ruiskautteli ne tyhjiksi. Siinä oli se hoito, hiukan vielä lisäksi pirtua päälle. Sain myös lisälääkityksen.

Matti olin noihin aikoihin harjoittelijana Voikkaan paperitehtaan mittariosastolla. Vaihtoehtoina oli joko pillerikuuri tai sitten piikki takapuoleen.

– Sairaanhoitaja katseli mun lääkkeitäni ja totesi, että onpas pojalle annettu kovat myrkyt, nämähän ovat ihan kuin keuhkotautisen lääkkeet. Kun tein polkupyörällä työmatkat, mua alkoi pyöräillessä horjuttaa, jolloin soitin Uromalle. Hän kehotti jättämään piikit pois ja syömään pillerit. Mutta ei niistäkään apua ollut.

Näin jatkui vuodesta ja vuosikymmenestä toiseen. Kesäaikana auringonpaiste hiukan kohensi tilannetta, mutta vain vähän. Vuosien saatossa hän oppi huomaamaan, että eräät tietyt ruoka-aineet pahentavat tilannetta.

– Akne on aika lailla ruoka-aineriippuvainen eli se kukoistaa ihan sen mukaan, mitä syö. Eniten oireita aiheuttavat sokeri, karamellit, sokeria sisältävät limsat, ja kumma kyllä myös kotimaiset omenat, jos niitä syö paljon. Myös munkkipossu on varma lähde. Stressi ja hikoilut pahentavat  asiaa.

E-EPA vei oireet

Matti on itse alkanut ottaa asioista selvää.

– Esimerkiksi eskimot eivät kärsi aknesta ollenkaan, koska he syövät kalaa ja hylkeenlihaa, mistä saadaan runsaasti omega-3-rasvahappoja. Mutta kun eskimot muuttavat länsimaisen ruokavalion piiriin, heillekin alkaa tulla aknea ja muita näppylöitä ja elinikäennuste putoaa kymmenellä vuodella.

Matin tuttavallakin on ollut omia iho-ongelmia, ja niinpä Matti kysyi tohtori Matti Toloselta, mitkä luontaislääkkeet sopisivat parhaiten tulehduksen hoitoon.

– Hän suositteli kaikenlaista, mutta huomioni kiinnittyi erityisesti E-EPA:an. Rupesin juomaan myös joka aamupäivä kahdeksan lasillista eli noin puolitoista litraa vettä, jottei yöaikana tarvitsisi koko ajan juosta vessassa.

– Olen saanut näillä konsteillani aknen katoamaan kokonaan enkä nykyään juuri välttele syömisiäni. Voin syödä rajallisesti myös aknea aiheuttavia roskaruokia, sillä omega-3 pystyy tappamaan alkavan tulehduksen ja näppylöiden tulon. Olen syönyt E-EPA:a jo useamman vuoden, ja suodatettua vettä olen juonut aamupäivisin puolentoista vuoden ajan.

Näillä konsteilla Matin ihotulehdukset ovat pysyneet poissa.

– En edes muista, koska olen viimeksi syönyt aknen takia antibioottikuurin. Tällä hetkellä minulla ei ole aknea eikä näppylöitä ollenkaan. Vei 55 vuotta, ennen kuin pääsin iho-ongelmistani eroon.

Teksti: Reijo Ikävalko

Kuvat: Markus Männistö

Terevys-Hymy 4-12

Teksti: Hymy
Avainsanat: akne, omega-3-rasvahappo, E-EPA, iho-ongelma

Kommentit

Oma kommentti