Matti Naamanka, 68: ”Olen terveempi kuin viisikymppisenä”

Matti NaamankaMatti Naamangan ruokaremontti ja ravintolisäkuuri toimii hyvin.

Kerroimme maailmankansalainen Matti Naamangan terveystilanteesta viime vuoden elokuun numerossamme.  Hän viettää kesät avovaimonsa Leilan kanssa Kuusamossa, syksyt ja loppukeväät Marokon kodissaan ja kun Marokkoon tulee sadekausi, pariskunta lähtee golfaamaan Thaimaahan, josta he palaavat takaisin Marokkoon, kun sadekausi on siellä päättynyt.

Golf on Matin mieliharrastus, ja hänellä on peräti neljä jokaisen golfarin unelmoimaa hole-in-one -lyöntiä eli yhdellä iskulla reikään. Tuoreimman ihmeteon todistajana oli toinen golfaava Matti, Terveys-Hymyn lukijoiden hyvin tuntema tohtori Matti Tolonen, jonka neuvoja ja vinkkejä Naamanka kiittelee avoimesti.

Matti Naamanka, eläkkeellä oleva kanttoriurkuri ja musiikkioppilaitoksen rehtori, on kipujen ja särkyjen tuttava. Armeija-aikoinaan hänen korvansa tärykalvo puhkesi singon aiheuttaman paineen takia, jonka johdosta hänellä on korvassa kuuloke. Se on ollut musiikkimiehelle hankala juttu. Muusikon hommista hän joutui kuitenkin jäämään eläkkeelle parikymmentä vuotta sitten sormien nivelrikon takia. Kalastusreissulla häneltä katkesi kolme vuotta sitten oikeasta olkapäästä jänne, mutta tätä vaivaa lääkärit eivät ole lähteneet leikkaamaan.

Hänen nivelvaivansa alkoivat jo 60-luvulla ja ainoa terve nivel on kuulemma kielessä. Eturauhanenkin on kiusannut vuosikausia, kolesteroli on ollut koholla, samoin verenpaine. Lievä aivohalvauskin on osunut kohdalle ja kymmenen vuotta sitten kuvioihin tuli diabetes. Alkuun diabetes hoitui lääkkeillä, mutta kun ne eivät tehonneet, vuorossa olivat insuliinipistokset.

Nyt kuitenkin Matti on jo toista vuotta pärjännyt huomattavasti vähemmällä insuliinilääkityksellä, josta hän antaa kiitokset golfkaverilleen eli toiselle Matille, tohtori Matti Toloselle,  joka pisti kaimansa ruokaremonttiin.

– Hän kielsi minulta kaikki korkean glykemiakuorman ruuat, kuten vaalean leivän, perunan, riisin ja pastan, mutta lisäsin ruokavaliooni runsaasti vihanneksia ja hedelmiä. Rupesin Matin suosituksesta ottamaan päivittäin kolme tablettia Benfotiamin + Kromia, kaksi kapselia E-EPAa ja kaksi Magnesium Plussaa. Nyt olen ruvennut ottamaan myös ubikinonia 100 mg päivässä. Aloitin tämän systeemin viime vuoden huhtikuun puolivälissä ja lyhyessä ajassa tapahtui paljon: paino putosi melkein 10 kiloa, vyötärö kaventui selvästi ja verensokeri putosi reilusti alle diabetesrajan. Insuliinilääkitys puolittui.

Hänen tilanteensa on vähän yli vuoden jälkeen muuttunut entistä paremmaksi. Lääkärin suosituksesta Matti jätti kevättalvella kokonaan pois kolesterolilääkkeet, joita hän oli syönyt toistakymmentä vuotta, mutta verenpainelääkitys on edelleen päällä, vaikka arvot ovat normaalit. Eturauhanen on lakannut pottuilemasta ja nivelet ovat loistokunnossa, joten Matti ei tarvitse nykyään edes särkylääkkeitä. Hän sanoo olevansa nyt paremmassa iskussa kuin viisikymppisenä. Huumorimiehenä Matti arvelee, että pärstäkin on saattanut vähän oieta ja hän suunnittelee seuraavaksi menevänsä rippikouluun.

– Nykyään en syö enää yhtään perunaa, makaronia, riisiä tai valkoista leipää, ja tällä konstilla verensokeri pysyy sopivissa rajoissa. Aamuarvot ovat jo toista vuotta olleet 4,6-5,8 välillä, kun diabeteksen raja on tasan kuusi.

Hänen sormensa osoittaa kuitenkin joihinkin diabeteshoitajiin, jotka eivät suosittele ravintolisiä, vaikka niillä on tutkitusti suotuisa vaikutus eri sairauksiin. Jos esimerkiksi diabetesta sairastavat henkilöt tekisivät kuten Matti, ei se silti sulje lääketehtaiden lääkkeitä pois.

– Tämä juttu tuli esille Thaimaassa. Meitä oli saman pöydän ääressä kahdeksan golfaria, joilla kaikilla oli diabetes. He halusivat kuulustella minua Terveys-Hymyn jutusta ja yksi kavereista oli erityisen kiinnostunut Toloselta saamistani ohjeista. Hän innostui niin kovasti, että pyysi Thaimaahan tulossa olevaa vaimoaan tuomaan Suomesta Matin suosittelemia valmisteita. Kaverin vaimo oli töissä sairaalassa ja tuli kertoneeksi hankkeesta diabeteshoitajalle, jolloin tämä oli vastustanut sitä jyrkästi ja sanonut, ettei diabeetikoille saa antaa luontaistuotteita.

Matin kaveri alkoi kuitenkin noudattaa tohtori Tolosen neuvoja ja mitä tapahtuikaan: nyt hänenkin aamusokeriarvonsa ovat pudonneet ja verenpaine sekä kolesteroli ovat laskeneet. Kaveri on kiitollisena viestittänyt Matti Naamangalle olevansa elämänsä kunnossa.

– Lääketeollisuus kouluttaa diabeteshoitajia, Naamanka pohtii. – Heille annetut neuvot siirtyvät potilaille. Ravintolisät voivat vaikuttaa suotuisasti vähentäen lääkkeiden tarvetta, jonka ei pitäisi olla huono asia – muille kuin lääketeollisuudelle!

Matti Naamanka sanoo, ettei elämässä ole tätä nykyä mitään rajoituksia ja krempat pysyvät hallinnassa. Eikä sitten muuta kuin golfbaanalle ja tavoittelemaan viidettä hole-in-onea!

Teksti: Reijo Ikävalko

Kuva: Reino Kaivola

Terveys-Hymy 7-09

Teksti:Bio-Vita
Avainsanat: diabetes, ravintolisä, kolesterioli

Kommentit

Oma kommentti