Matti selätti syövän kahdesti

Matti KatiskaEnsin Matti Katiskaan iski imusolmukesyöpä ja viiden vuoden kuluttua kivessyöpä. Matti voitti molemmat ja vaikuttaa edelleen täysillä työelämässä, vaikka mittariin tulee marraskuussa 60 vuotta.

Matti Katiskan, 59, miehekäs sukunimi on peräisin Kiimingistä Oulun liepeiltä. Se on harvinainen eikä Suomessa ole samannimisiä monta. Matti on vaikuttanut Ruotsissa jo vuodesta 1970 lähtien ja asustaa Södertäljen liepeillä.

– Olin Suomessa rakennusalalla, mutta työttömyys ajoi Ruotsiin. Tulin tänne töihin metallitehtaisiin, mutta sen jälkeen kun sairastuin ja parannuin ensimmäisen kerran, kävin koulut TV-teknikoksi. Minulla oli oma firmakin. Tein niitä hommia aina vuoteen 1999, jolloin vaihdoin taas alaa. Kävin pikku koulun ja rupesin sähkömieheksi, ja niissä töissä olen edelleen.

Matti asuu kahdestaan avovaimonsa Sirkka Pyysalon, 60, kanssa. Sirkka on ammatiltaan kiinteistönhoitaja. Matilla on edellisestä liitostaan kolme aikuista lasta ja lastenlapsiakin on kolme. Sirkan kanssa hän on pitänyt yhtä kahdeksan vuotta.

Matin terveys petti ensimmäisen kerran kolmekymppisenä, jolloin hänellä todettiin imusolmukesyöpä. Oikeaan nivukseen ilmestyi iso, kova pahkura, joka operoitiin pois. Sen lisäksi Matille annettiin sädehoitoa.

Havupuu-uutejuoma–  Sädehoidon aikana sain kuulla Kari Herttuan kehittämästä Havupuu-uutejuomasta ja rupesin juomaan sitä puolesta litrasta litraan joka ikinen päivä. En kuitenkaan kertonut asiasta silloisille lääkäreille.

Kaikki näytti hyvältä aina 1980-luvun puoliväliin asti, jolloin Matilla ilmeni syöpä oikeassa kiveksessä. Se poistettiin, mutta ikävä kyllä syöpä oli ehtinyt heittää etäispesäkkeitä keuhkoihin. Ne näkyivät röntgenkuvassa selvästi. Matti yritti kysellä, liittyivätkö syövät toisiinsa, mutta lääkärit kiistivät sen.

– Itse olen edelleen eri mieltä. Uskon kivessyövän aiheutuneen siitä, että suojaus petti, kun minulle annettiin viisi vuotta aiemmin sädehoitoa. Sain sitä hyvin laajalti eli munista rintaan ja muuta aluetta yritettiin peittää lyijylevyllä. Minulle tarjottiin nytkin sekä sädehoitoa että sytostaatteja, mutta kieltäydyin ja rupesin taas juomaan Havupuu-uutejuomaa.

–  Lääkäri paheksui päätöstäni ja sanoi, etten elä kovin pitkään. Hän oli vähän vanhempi mies, joten heitin hänelle takaisin, että enköhän minä sun haudallesi vielä kukkia laittele. En saanut kivessyöpääni mitään lääkitystä. Minulla oli tuolloin oma firma, joten nousin leikkauksen jälkeen pystyyn heti kun kykenin ja sanoin, että lähden tästä kotiin. Ne pistivät hanttiin ja epäilivät, etten pystyisi vähään aikaan edes syömään. Pidin kuitenkin pääni ja sanoin, että eipähän kotoa ole niin pitkä matka takaisin sairaalaan, jos tulen huonommaksi. Sen koommin ei ole tarvinnut sairaalassa käydä kuin jälkitarkastuksessa.

Tällä kerralla Matti kävi lääkärien kanssa pitkät keskustelut Havupuu-uutejuomasta, mutta valkotakit suhtautuivat siihen edelleen epäluuloisesti. Ihmetys oli kuitenkin suuri, kun keuhkojen etäpesäkkeet olivat kadonneet jo toisessa jälkitarkastuksessa. Ihan itsestään ne harvemmin häviävät.

– Sanoin lääkärille, että joko alat uskoa mun juomaani, mutta lääkäri totesi siihen, että ei puhuta nyt siitä. Kävin alkuun jälkitarkastuksissa kerran kuussa, mutta sitten käynnit alkoivat harveta ja viiden vuoden kuluttua sain terveen paperit. Vuoden 1985 jälkeen olen ollut siis täysin terveenä jo melkein 25 vuotta. Uudesta syövästä ei ole tietoakaan ja paljon enemmän minä nykyään pelkään muita sairauksia. Olin vuosikausia käyttämättä Havupuu-uutejuomaa, mutta nyt olen taas jo toista vuotta juonut sitä. Otan lasillisen aamulla ja toisen illalla. Ihan vaan kaiken varalta.

Matti sanoo, ettei häneltä mennyt kummankaan syövän yhteydessä usko tulevaisuuteen eikä hän antanut kuolemanpelolle valtaa.

–  Minä olen jääräpäinen pohjoisen ihminen, hän nauraa.

Teksti: Reijo Ikävalko

Kuvat: Matti Katiskan albumi

Terveys-Hymy 3-09


Havupuu-uutejuoma

Turun yliopistossa tutkittu luonnon antioksidantti länsirannikon männystä. Tutkimuksiin perustuvien kemiallisten havaintojen ja havupuu-uutejuomaa käyttäneiden henkilöiden kokemusten perusteella sen hyvää tekevä sisältö ei ole pelkän uskon varassa.

Havupuu-uutejuoma

Teksti:Reijo Ikävalko
Avainsanat: syöpä, ravintolisä, havupuu-uutejuoma, sairauksien ennaltaehkäisy, Karin havupuu-uutejuoma

Kommentit

Oma kommentti