Melatoniinisuihke toi Annelle unen

Mainos

Anne Ratinen ehti kärsiä erilaisista univaikeuksista monen vuoden ajan ennen kuin apu löytyi.
– Pari kolme melatoniinisuihkausta ennen nukkumaan menoa, niin uni tulee vartissa.

Joensuussa syntynyt ja siellä edelleen asuva Anne Ratinen, 60, jäi vuosi sitten eläkkeelle sairaanhoitajan töistä. Painava eläköitymisen syy oli runsaat kymmenen vuotta sitten todettu Sjögrenin syndrooma, joka lasketaan reumasairauksiin.
– Sitä sanotaan rauhasreumaksi. Oireina ovat väsymys ja nivelkivut. Elimistössä on periaatteessa tulehdus koko ajan. Hoitokeinoja ei oikein ole juuri muuta kuin särkylääkkeet. Halutessaan voi käydä kolme neljä kertaa vuodessa ottamassa kortisonikuurin, Anne kertoo.
Anne on naimisissa, aviomies on jo eläkkeellä hänkin. Pariskunnalla on neljä lasta, kolme tyttöä ja poika, lapsenlapsia on kolme tyttöä, ikähaitari viidestä kolmeentoista. Anne on titteliltään reilusti mummo.

Univaikeuksia monen vuoden ajan

Annen nukkumisongelmat alkoivat jo työvuosina ja ennen Sjögrenin tautia. Hän arvelee yhdeksi syyksi työstressin.
– Kärsin siitä, kun illalla en saanut unta heti, ja jos muutaman tunnin uni onnistui, heräsin keskellä yötä aivan pirteänä, jonka jälkeen valvoin taas kolme neljä tuntia aamuyölle asti. Sitten kun olisi pitänyt herätä, olin juuri nukahtanut.
– Tätä jatkui vuodesta toiseen. Sain lääkäriltä monenlaisia unilääkkeitä ja kokeilin isoa liutaa milloin minkäkin näköistä. Nukahtaminen kyllä onnistui niiden avulla hyvin, mutta uni jäi muutamaan tuntiin eikä uni ollut syvää. Toisekseen lääkkeet tekivät sen, että aamupäivä ja myös koko päivä oli aikamoista aivosumua. Jäi huono olo koko päiväksi. Koukkuun en unilääkkeisiin kuitenkaan jäänyt, älysin sairaanhoitajana lopettaa ajoissa.
Pari vuotta sitten Anne löysi melatoniinin.
– Lääkäri kirjoitti viiden milligramman melatoniinitabletteja. Kyllä niiden avulla nukahti, mutta se vei aika pitkään ja kaiken lisäksi uni jäi lyhyeksi. Tablettimuotoinen melatoniini ei minulle tehonnut.
– Suihkeen keksin vuosi sitten. Menin käymään luontaistuotekaupassa, josko sieltä löytyisi apua. Myyjän kanssa tuli juttua nukkumisvaikeuksista, jolloin hän suositteli Via Naturalen Hyvän Olon melatoniinisuihke -nimistä valmistetta. Ajattelin, että tuohan voisi olla hyvä juttu ja päätin ruveta kokeilemaan. Sitä suihkautetaan suun limakalvoille, jolloin se imeytyy todella tehokkaasti ja yllättävän nopeasti. Suositus on kuusi suihkautusta, mutta minulle riittää pari kolme, ja vartissa tulee uni.
– Nykyään saan useimmiten nukuttua koko yön, mutta jos käy niin, että välillä herään, niin pari suihkautusta tepsii taas ja saan sen jälkeen nukutuksi. Se siis toimii ja auttaa kesken unienkin. Tässä suihkeessa, jota käytän, on melatoniinia 1,9 milligrammaa, jos ottaa kaikki kuusi suihketta. Vaikka melatoniinia on siis tuntuvasti vähemmän kuin viiden milligramman tabletissa, suihke toimii ainakin minulla paremmin.

”Lähdin kokeiluun avoimin mielin”

Anne kertoi lukeneensa melatoniinista ja suhtautui toiveikkaasti sen tehoon.
– Ajattelin alkuun, että kokeillaan nyt näitä suihkeitakin. Hätä oli kova ja mieltä painoi, saanko enää loppuelämän aikana kunnolla nukuttua. Olin luottavainen, että varmasti saan apua, ja niin siinä kävi. Huomasin aika pian, että tämä on hyvä juttu.
Vapaa-aikoinaan Anne käy salilla ja tekee lenkkejä perheen lemmikin, viisivuotiaan gorgin kanssa. Haukulla on erikoinen nimi, Orstein, joka on Annen tyttären antama.
– Se on kuulemma jonkun ritarin nimi, ja kyllä se sille sopiikin, sillä se on hyvin ritarillinen koira!

Teksti:Reijo Ikävalko
Kuvat:Mika Lahtonen
Avainsanat: Sjögrenin syndrooma, Anne Ratinen, melatoniinisuihke

Kommentit

Oma kommentti