Merkkipäivän kunniaksi puolimaraton

Harva viisikymppinen lähtee merkkipäivänsä kunniaksi juoksemaan puolimaratonia, mutta tamperelainen Jarmo Rintala onkin ihan oma lukunsa. – Olen nyt juossut jo 14 maratonia ja on mahdollista, että pystyn alittamaan kolmen tunnin rajan.

Terveys-Hymy kertoi numerossa 12/2009 tuolloin Kokkolassa asustaneista, maratonjuoksua harrastaneista isästä ja pojasta eli Jarmo ja Erkki Rintalasta. Kun koneistajana työskentelevän Jarmon työt loppuivat Pietarsaaressa, Rintalat muuttivat Tampereelle Jarmon synnyinmaisemiin syksyllä 2011.

Jarmo on tehnyt tällä vuosituhannella täydellisen muodon- ja elämäntapamuutoksen. Vielä runsaat 13 vuotta sitten hän painoi 130 kiloa. Hän tunnustaa olleensa varsinainen suursyömäri. Kun perheenjäsenet tulivat kylläisiksi yhdestä 150 gramman pihvistä, hän saattoi tempaista niitä kaksi tai peräti kolme. Kun Jarmon vaimo Pirkko-Liisa, 48, tai poika Erkki, 22, söivät normaalikokoisen pitsan, Jarmon piti syödä perhepitsa. Perheellinen mies kun on.

– Nuorempana olin innokas hiihtämään ja muutenkin liikkumaan, mutta sitten liikunta jäi. Nykyisin se on tullut kuvioihin mukaan monestakin syystä, ja yksi painavimmista syistä oli se, että voin ylipainoisena huonosti.

Jarmo painoi vuoden 2007 helmikuussa 106 kiloa. Vuotta myöhemmin vaaka näytti enää 97–98 kiloa. Nyt viisari pysähtyy 75 kiloon eli hurjimmasta elopainosta hän on pienentynyt yli 50 kiloa. Vaatekaappi on mennyt muutamaan kertaan uusiksi.

– Aktiivinen juoksuharrastus alkoi talvella 2008 ja samalla rupesin muuttamaan ruokailutapojani. Liikuin aluksi ihan kävelyvauhtia, mutta kun kunto alkoi kohentua, pistin juoksuksi.

Ensikertalaisena maratonille

Jarmo juoksi ensimmäisen maratoninsa Tampereella Varalassa vuonna 2009. Aika oli jo tuolloin hyvä, 4.02,50. Maailman huiput pistelevät tuon hiukan yli 42 kilometrin matkan vähän yli kahteen tuntiin, mutta neljä tuntia maratonilla – ja etenkin ensikertalaiselle – on kova saavutus.

– Sanoin vaimolle, että hyvä olisi, jos jaksaisin juosta edes puolet matkasta. Maraton oli nimittäin kahden kierroksen kilpailu. Kun tulin ensimmäiseltä puolikkaalta, vaimo kannusti ja huusi, että hyvinhän se menee, juokse vaan se toinenkin kierros. Yllytys antoi hurjan kipinän, ja lopussa purkautunut tunnelataus oli aikamoinen.
Jarmo juoksi Varalan maratonin pari vuotta myöhemminkin ja silloin ajaksi tuli jo 3.26. Nykyinen ennätys 3.18 on viime vuodelta Finlandia-maratonilta. Erkin ennätys on 3.11.

Jarmon edellisestä jutusta Terveys-Hymyssä on siis aikaa kolme ja puoli vuotta. Miehen juoksutahti on tänä aikana vain koventunut.

– Viime vuonna juoksukilometrejä kertyi melkein viisi tuhatta eli keskimäärin lähes 14 per vuorokausi. Vaikka koko ajan ikää tulee lisää, hyvin arvostettu maratonvalmentaja Matti Jääskeläinen on sanonut, että saattaisin pystyä kolmen tunnin alitukseen. Mutta ennätys parantuu jos on parantuakseen.

Haaveena ulkomaat

Jarmo on juossut jo peräti 14 maratonia ja puolikkaitakin on puoli tusinaa. Hänen tavoitteenaan on tänä vuonna juosta ainakin Tukholman, Hämeenlinnan ja Levin ruskamaraton, ja sitten vielä joko Kankaanpään, Vantaan tai Ahvenanmaan maraton siihen päälle. Suurena haaveena on lähivuosina osallistua myös Berliinin tai New Yorkin maratonille, kruununa voisi olla Honolulu Havaijilla.

– Ulkomailla en ole toistaiseksi juossut kuin Tukholmassa, mutta se onkin yksi suosikkimaratoneistani. Olen joskus sanonut, että se tulee olemaan aina ohjelmassa niin kauan kuin minussa henki pihisee ja intoa ja kuntoa piisaa. Kun viime vuonna pojan kanssa olimme menossa laivalla Tukholmaan, ilmoittauduimme innostuksissamme jo seuraavankin vuoden Tukholman maratonille. Se on tapahtumana hyvin upea.

– Bostonin maratonin tapahtumat eivät tee minuun minkäänlaista vaikutusta. Jos rupeaa pelkäämään, ei kohta uskalla lähteä mihinkään. Aina voi jäädä auton alle, aina voi tapahtua mitä tahansa ja monet kuolevat kotiinsakin. Kotihan on tunnetusti se kaikkein vaarallisin paikka.

Tuttu magnesiumvalmiste

Maratonjuoksussa tarvitaan fyysistä kuntoa, kestävyyttä ja sitkeyttä.

– Paikat ovat kestäneet kovennetun juoksuohjelmankin oikein hyvin, hän toteaa.

– Totta kai normaaleja lihaskipuja on ollut, mutta kun muistaa venytellä ja ottaa joka aamu Magnesia 350 -magnesiumvalmisteen niin hyvä tulee. Olen käyttänyt samaa valmistetta alusta asti ja olen tyytyväinen. Lihaskrampit ja suonenvedot pysyvät sen ansiosta poissa, ja se tekee hyvää myös nivelille. Vaimo ja poika käyttävät samaa valmistetta.

Sen jälkeen kun Jarmo perheineen muutti Tampereelle, hänelle on langennut myös Varalan maratonklubin johtokunnan jäsenyys, maratonkouluttajan tehtäviä ja paljon muutakin oheistoimintaa. Harrastus on imaissut miehen kokonaan mukaansa.

– Muutamat työkaverini ovat epäilleet ääneen mahdanko olla ihan viisas, kun rääkkään itseäni tällä tavalla. Toki eräät myös kannustivat treenaamaan. Minä vain kerta kaikkiaan nautin tästä hommasta. Eivät tätä kaikki lähiomaisetkaan ymmärrä, mutta sen jätän ihan puhtaasti heidän omaksi murheekseen.

Teksti: Reijo Ikävalko

Kuva: Kalle Parkkinen

Terveys-Hymy 7-13

 

Teksti:Hankintatukku
Avainsanat: elämäntapamuutos, juoksu, laihtuminen, lihaskramppi, lihavuus, magnesium, maraton, puolimaraton, ruokavalio, suonenveto, ylipaino

Kommentit

Oma kommentti