Mestarisuunnistaja selvisi sairauksistaan

Suunnistuksen yhdeksänkertainen maailmanmestari Minna Kauppi sairastui mystisesti puolisentoista vuotta sitten. Viime kesänä hän kuitenkin palasi korkeimmalle korokkeelle MM-kisoissa.


Minna Kaupin, 29, mystisen sairastelun syy ei koskaan selvinnyt. Kun Minna parantui keuhkokuumeesta ja alkoi liikkua, hänelle tuli hiukan kiire edessä oleviin MM-kisoihin eikä hän ehtinyt saavuttaa toivomaansa kuntoa. Olo oli koko ajan hiukan omituinen ja voimaton.

Keuhkoklamydia oli yksi epäilyn kohde, mutta siitä ei saatu varmuutta. Kyseessä ei ollut monia urheilijoita vaivannut mykoplasmakaan.

– Vuosi sitten syksyllä kuume nousi taas ihan samalla lailla kuin keuhkokuumeessa eli hyvin nopeasti, Minna muistelee.

– Sen jälkeen alkoivat sykeongelmat eli sydän löi ihan liian kovaa. Sydäntä tutkittiin ja epäiltiin jopa sydänlihastulehdusta, mutta sitä se ei onneksi ollut. Pumpusta ei löytynyt mitään vikaa. Oireita oli, mutta tautia ei saatu diagnosoitua. Lääkärit epäilivät, että sydänlihaksessa olisi saattanut olla piilossa jokin tulehdus, mutta mitään lopullista vastausta ei koskaan löydetty.

– Olo oli kuitenkin niin heikko, että olin kolme kuukautta kokonaan harjoittelematta. Sitten jossakin vaiheessa oireet alkoivat hälvetä ja katosivat lopulta kokonaan.

Kunto alkaa kasvaa

Tämän vuoden tammikuussa Minnalle ehdotettiin kokeiltavaksi saksalaista Regulat-nimistä nestemäistä entsyymivalmistetta.

– Olin itsekin aika epätoivoinen ja halukas ottamaan vastaan hyviä vinkkejä, kun mitään vikaa ei löydy, mutta jotakin on kuitenkin pahasti pielessä. Totta kai olin valmis ottamaan vastaan kaiken mahdollisen avun. Aloin nauttia Regulatia päivittäin. Hulautan sitä suoraan pullon suusta, ryyppy aamulla ja toinen illalla ja joskus useamminkin, jos pullo sattuu olemaan näköpiirissä, sanavalmis ja huumorintajuinen Minna juttelee.

– Suhteemme on siitä lähtien ollut jokapäiväinen! Minulla on käytössä kahdenlaista Regulatia, mutta enimmäkseen otan punaetikettistä Prota, sillä siinä on muitakin urheilijalle tärkeitä aineita kuten magnesiumia.

Tammi-helmikuussa Minnan koneisto alkoi päästä käyntiin ja kunto alkoi pikku hiljaa kasvaa. Se oli päässyt tippumaan huipputasolta, mutta Minnalle itselleenkin tuli yllätyksenä, kuinka nopeasti hän palautui entiselleen.

– Keväällä aloin olla aika hyvässä kunnossa ja Sveitsin MM-kisojen aikaan olin jo ihan huippukunnossa. Enkä ollut kertaakaan flunssassa tai muuten kipeänä sen jälkeen, kun aloin käyttää Regulatia. Siihen vaikutti varmaan monta muutakin tekijää, mutta ilman muuta Regulatilla oli asiassa oma osuutensa.

Lisäpontta huipulle

Lausannen MM-kisoissa Minna voitti keskimatkan MM-kultaa ja saavutti vielä hopeaa pitkällä matkalla. Aikamoinen tulos naiselta, joka vielä puoli vuotta aikaisemmin tuskaili terveytensä kanssa.

Minna ei tällä hetkellä käytä säännöllisesti muita luontaistuotteita kuin Regulatia. Aina silloin tällöin hän nappaa kuitenkin D-vitamiinia sekä joitakin perusvitamiineja ja -hivenaineita. Myös rautakuuri on aika ajoin paikallaan. Minnaa neuvoo ravintolisäasioissa suunnistusmaajoukkueen lääkäri, mutta myös Minnan sisko on lääkäri, jonka puoleen hän voi aina tarvittaessa kääntyä.

Minna sanoo, ettei hän tunne ainoatakaan huippu-urheilijaa, joka ei käyttäisi ravintolisiä. Tässä siis taas kerran vastaus niille tahoille, jotka vuodesta toiseen väittävät, että huippu-urheilijakin pärjää perinteisellä ravitsevalla kotiruualla.

– Näitä asioita on vaikea mitata, mutta sanonpa vaan, että varsinkin kestävyyslajien urheilijat kuluttavat sen verran, että mieluummin pelaan varman päälle kuin etten ota mitään. Etten jää riman alle.

Nyt ei pidä ymmärtää, etteikö Minna liputtaisi perinteisen kotiruuan puolesta. Hän sanoo syövänsä hyvin monipuolisesti, ja erityinen herkku on karitsan liha. Minna osaa myös itse tehdä ruokaa. Sovimme, että kokkina Minna on jossakin hyvän ja loistavan välimaastossa.

”Vielä ei lapsen aika”

Minna vakuuttaa, ettei vielä vähään aikaan kannata ruveta seuraamaan hänen vatsansa seutua. Hänen avopuolisonsa on niin ikään suunnistuksen maailmanmestari Pasi Ikonen. Pariskunta asuu Jyväskylässä. Minna itse on kotoisin Asikkalasta, sieltä puisten rattaiden maisemista.

– Ensin urheillaan ja sitten vasta katsotaan muita asioita, hän toteaa.

– Ensi vuoden suunnistuksen MM-kotikisat Vuokatissa ja siellä menestyminen on nyt urani päätavoite. Aika monena vuonna potkua on riittänyt MM-kisoihin asti, mutta kun nyt on tavallaan päässyt uudelleen jalkeille ja osaa arvostaa paremmin sitä, mitä oli vähällä menettää, niin nyt on jo aika kova motivaatio ja into lähteä treenaamaan ensi kautta varten.

Minnaa on jo usean vuoden ajan houkuteltu myös juoksuradalle näyttämään kykyjään, mutta esimerkiksi yleisurheilun Kalevan Kisat ja suunnistuksen SM-kisat osuvat aina samoihin aikoihin.

– Lapsena harrastin ratajuoksumatkojakin, mutta ratajuoksu on kuitenkin ihan eri laji kuin suunnistus. Voisin Suomen tasolla pärjätä radallakin, mutta suunnistus on kuitenkin minun oma lajini!

Teksti: Reijo Ikävalko

Kuvat: Miguel Vera

Terveys-Hymy 10-12

Teksti:Harmonia
Avainsanat: entsyymivalmiste, sairastelu, urheilu

Kommentit

Oma kommentti