Mikä ihme on Eko-Atkins?

Perinteisessä Atkinsin vähähiilihydraattisessa ruokavaliossa vähennetään reippaasti hiilareitten saantia ja popsitaan muun muassa rasvaisia pihvejä. Näin on havaittu hyvän eli HDL-kolesterolin nousseen ja haitallisten triglyseridien alentuneen, mitkä seikat nykykäsityksen mukaan edistävät sydänterveyttä. Ainoana miinuksena on ollut haitallisen eli LDL-kolesterolin nousu Atkinsin aikana, mitä taas monet tutkijat pitävät todella pahana juttuna.

Nyt on kehiin tullut kuitenkin Eko-Atkins, missä ei syödä rasvaisia pihvejä vaan proteiini- ja rasvalähteet otetaan kasvikunnasta. Koehenkilöt saivat syödä runsaasti soijavalmisteita, pähkinöitä, vihanneksia, viljavalmisteita ja kasviöljyä.

Tutkimukseen osallistui 22 ylipainoista kansalaista, sekä miehiä että naisia, ja heillä kaikilla oli LDL selvästi koholla. Vertailuryhmän lähtökohdat olivat muuten samanlaiset, mutta tämä sakki söi runsaasti hiilareita, vähän rasvaa ja runsaasti viljavalmisteita. Laihdutusvaikutus yritettiin saada samanlaiseksi molemmissa ryhmissä ja niinpä kokonaisenergiamäärästä napsaistiin pois noin 40 prosenttia.

Kuukauden kuluttua katsottiin, mitä oli tapahtunut. Molemmat ryhmät olivat laihtuneet nelisen kiloa, mutta Eko-Atkinsilla meno oli terveellisempää, sillä tässä ryhmässä LDL-kolesteroli oli alentunut ja myös verenpaine oli pudonnut, kun arvoja verrattiin toiseen ryhmään. Näin ollen kasvisvoittoinen Atkins havaittiin hyvin tehokkaaksi ja terveelliseksi laihdutuskeinoksi. Perinteinen Atkinsin dieetti aiheuttaa edelleen runsaasti kiistoja, sillä kaikki eivät sananmukaisesti purematta niele laihdutuskeinoa, jossa popsitaan suuret määrät eläinrasvoja ja lihaa. Tutkijat tosin toteavat Eko-Atkinsista, että sitäkin pitää tutkia enemmän.

Teksti: Hymy
Avainsanat: laihdutus, ruokavalio, LDL-kolesteroli, kolesteroli, Eko-Atkins, Atkins, dietti

Kommentit

Oma kommentti