Mikroimeytyvät ravintolisät toimivat

Vanhan viisauden mukaan köyhän ei kannata ostaa halpaa. Luontaistuotekauppias Kira Selin on samoilla linjoilla ja toteaa, ettei halvalla saa hyvää ravintolisää. – Eri valmisteiden imeytymisessä on suuria eroja, hän sanoo.

Helsingin ydinkeskustassa Forumissa luontaistuotekauppaa pitävä Kira Selin, 52, kertoo koko ikänsä käyttäneensä ravintolisiä ja olleensa niistä hyvin kiinnostunut.

– Uskon liikuntaan ja fiksuun ruokavalioon, mutta en usko sekuntiakaan THL:n väitteisiin, että ruuasta saadaan kaikki tarvittavat vitamiinit, hivenaineet ja rasvahapot. Monet tutkimukset osoittavat, ettei niin ole. Nyt viimeksi viranomaiset joutuivat tunnustamaan, että kassikalasta saa omega-rasvahappoja vain kolmasosan tavoitteesta – hyvä jos sitäkään.

”Haluan hoitaa itseäni”

Kira on pitänyt kauppaansa Forumissa nyt kahden vuoden ajan. Hän on peruskoulutukseltaan ekonomi ja on ollut pankissa töissä, mutta töiden väheneminen ja kiinnostus luontaistuotteisiin sai vaihtamaan alaa. Kira on syntynyt Uppsalassa, joten hänen äidinkielensä on ruotsi. Vanhemmille tuli kuitenkin pian hänen syntymänsä jälkeen koti-ikävä ja niinpä Kira onkin asunut koko ikänsä Espoo-Helsinki akselilla. Tämänhetkinen kotiosoite on Helsingissä, ja siellä asuu myös 12-vuotias tytär.

– Kiinnostus näihin asioihin oli palava ja ehkä mukana oli myös pieni annos uskoa siihen, ettei kokonaan ulkoisteta terveydenhoitoa lääkäreille. Suuntaus Suomessa on mennyt pahasti siihen suuntaan. Haluan hoitaa itseäni, ja kauppiaana olo on tosi mukavaa. Samalla voi toimia koekaniinina ja testata, mitkä valmisteet toimivat ja mitkä eivät.

Kira on omien oppiensa ansiosta myös pysynyt terveenä. Reseptilääkkeistä ei ole tietoakaan ja flunssatkin ovat kiertäneet hänet jo 10–15 vuoden ajan. Jos flunssan oireita ilmenee, hän osaa nykyään taltuttaa ne.

– Uskon kokonaisvaltaisuuteen eli ihmisen pitää olla liikkuva, sillä liikunta on kaiken a ja o. Itse harrastan juoksemista ja käyn jumpassa ja kuntosalilla. Nuoruudessa harrastin myös palloilulajeja.

– Kehon ”polttoainetasojen” on oltava kunnossa. Jos on pitkäaikaisia puutoksia vitamiineista, hivenaineista tai rasvoista, ne altistavat sairauksille. On kuitenkin aina yksilöllistä, mitä kullekin tapahtuu. Silloin on syytä miettiä, miten menetellä, jos ruuasta ei saa kaikkea tarvittavaa ja ruuan laadussa on eroja. Jos menet ruokakauppaan ja valitset sieltä jonkun vähemmän laadukkaan valmisteen, se voi olla edullista lompakolle, mutta se ei kyllä kannata. Jos ostat viidellä eurolla jonkun monivitamiinin, uskotko todella, että siinä on jotain tehoa ja järkeä? Hyvä vitamiinivalmiste tehdään laadukkaista orgaanisista ravintoaineista, eikä sitä saa puoli-ilmaiseksi.

Hyvänlaatuisia valmisteita

Kira liputtaa voimakkaasti mikroimeytyvien valmisteiden puolesta.

– Ne on tehty selvästi hyvänlaatuisista raaka-aineista ja mukana on myös innovatiivinen tekninen osaaminen. Hyvätkin raaka-aineet voidaan pilata, jos on huono resepti. Mikroimeytyvyys kulkeutuu suoraan soluihin, ja parhaimmillaan se tapahtuu viisi kertaa tehokkaammin kuin suun kautta otetutuilla perinteisillä vitamiinipillereillä. Näin saadaan nostettua vitamiini- ja hivenainetasoja nopeasti ja tehokkaasti.

Kira on varsinainen asiantuntija.

– Esimerkkinä olkoon vaikkapa B12-vitamiini, josta monella on puutoksia. Riittävän saannin avulla pystytään torjumaan neurologisia muutoksia, joita juuri tämän vitamiinin pitkäaikainen puutostila aiheuttaa. Toinen mielenkiintoinen aine on B-ryhmän vitamiineihin kuuluva biotiini, joka auttaa hiusten ja kynsien kasvussa. Olen testannut sitä itse ja olen jakanut sitä läheisille ja tuttaville, ja kaikki ovat huomanneet sen tehon.

Kaljut katosivat

Biotiinilla voidaan saada aikaan yllättäviä muutoksia.

– On pakko myöntää, että jo yhdellä annoksella vahvinta eli 10 000 mikrogramman biotiinia saadaan useimmilla muutoksia aikaan. Tänne on tullut kaljuja miehiä, jotka ovat alkaneet ihmetellä tapahtunutta, jollaista ei ole sattunut kahteenkymmeneen vuoteen. He ovat hyvin innokkaita jatkamaan samaa rataa. Yleensä suosittelen tähän kylkeen myös jotakin maitohappovalmistetta, jotta imeytyminen saadaan suoliston kautta kuntoon ja että biotiini menisi perille asti.

– Toivon hartaasti, että FutMedin tuotevalikoima laajenisi entisestään, vaikka se on hyvin laaja jo nyt. Monet ravintoterapeutit suosittelevat tätä tuotesarjaa, koska he ovat huomanneet valmisteiden tehon. Ihmisten kyky imeyttää aineita vaihtelee varsin laajasti ja vaikuttaa siltä, että tämä ongelma on vain kasvamaan päin. Suoliston imeytysvaikeuksista kärsii hyvin moni. Juuri siksi nämä mikroimeytyvät valmisteet ovat kaikkein parhaita.

Kira itse käyttää FutMedin valmisteista B12-, D-vitamiinia ja biotiinia, mutta joskus muitakin sarjaan kuuluvia valmisteita.

Terveys-Hymy 3-2017

Teksti:Reijo Ikävalko
Kuvat:Vesa Tyni/Otavamedia ja Om-arkisto
Avainsanat: B12-vitamiini, biotiini, mikroimeytyvä ravintolisä, vitamiinin imeytyminen

Kommentit

Oma kommentti