Milloin silmälääkäriin?

Moni suomalainen kärsii jostakin silmäsairaudesta, usein tietämättään.

Yleisimmät silmäsairaudet ovat hoidettavissa, jos ne havaitaan tarpeeksi aikaisessa vaiheessa. Siksi silmien terveys kannattaa tarkastaa säännöllisesti ja äkillisiin oireisiin kannattaa reagoida aina nopeasti.

Silmiin ja näkökykyyn liittyvät yllättävät oireet on aina syytä ottaa tosissaan. Tällaisia oireita ovat näön alentuminen, kipu, valonvälähdykset sekä näköhäiriöt. Silmien säännöllinen seuranta kannattaa myös ottaa vakavasti, sillä esimerkiksi oireettomasti etenevä silmänpainetauti ehtii tuhota näköhermoa pysyvästi jo ennen kuin potilas itse edes havaitsee näkökentän kapenemista.

– Oireiden pahenemista ei kannata jäädä odottelemaan, vaan hakeutua heti silmälääkäriin, neuvoo silmätautien erikoislääkäri Tiina Leivo.

Yleisimpiä silmäsairauksia Suomessa ovat silmänpainetauti eli glaukooma, kaihi ja diabeettinen silmäsairaus ja silmänpohjan ikärappeuma. Esimerkiksi kaihi kehittyy lähes jokaiselle ikääntyvälle jossakin vaiheessa. Ikä onkin silmien pahin vihollinen. Mitä enemmän ikää karttuu, sitä säännöllisemmin tulisi käydä silmälääkärissä.

Teksti: Hymy
Avainsanat: silmä, näkö, silmäsairaus

Kommentit

Oma kommentti