Moni on hakannut päätään Siikaisten mäntyyn

Kari Herttua– Vaikeuksien kautta voittoon, nauraa Ravintorengas Oy:n toimitusjohtaja Kari Herttua, jonka kehittämää Havupuu-uutejuomaa viranomaiset ovat kilvan yrittäneet nuijia maan rakoon.

– Sen jälkeen kun tuotteemme nimettiin vuoden 2003 luontaiselintarvikkeeksi, on ollut vähän hiljaisempaa, Herttua nauraa.

Kari Herttua on sitkeä pohjalainen, ja pohjalaisuuden syyksi hän laskee myös jaksamisensa taistelussa tuulimyllyjä vastaan. Herttua on kuitenkin voittanut kokonaisen tuulimyllyarmeijan.

Hänen kimpussaan ovat olleet lääkintöhallitus, KRP, verottaja, elintarvikevirasto, MTV3, eri oikeusasteet, syöpäyhdistys ja monet muut instanssit. Kari on hakenut oikeutta aina kunnanjohtaja- ja ministeritasoa myöten, eikä elämästä todellakaan ole väriä puuttunut.

Karin voitokkaan kamppailun huomasi viime talvena myös TV1, joka teki hänestä ja hänen tuotteestaan puolen tunnin dokumentin. Sen seurauksena puhelimet soivat kaksi viikkoa taukoamatta, ja ilta illan jälkeen Kari pääsi nukkumaan vasta puolenyön maissa. Puhelut olivat järjestään kannustavia. Jo tätä ennen Kari ja hänen havupuu-uutejuomansa oli saanut myös virallista positiivista palautetta, sillä se valittiin vuoden 2003 luontaiselintarvikkeeksi. Valinnan teki Suomen luontaistuotekauppiaitten liitto.

Havupuu-uutejuomaHavupuu-uutejuomaa on valmistettu Siikaisissa jo 30 vuotta sen kehittäjän Kari Herttuan johdolla. Herttua kuuluu vanhaan pohjalaiseen sukuun, jossa on säilynyt kiinnostus ikivanhoihin luontaisiin parannuskeinoihin. Hän keräsi jo 1960-luvulla talteen vielä silloin muistissa olleen taidon ja tiedon, joihin perustuen hän kehitti menetelmän kansanperinteessä käytetyn Havupuu-uutejuoman teolliseen valmistukseen.

Siinä käytetään nuoren männyn kuorta ja nilaa sekä puhdasta lähdevettä. Uuttaminen toteutetaan ikivanhaan kansantietoon perustuen, joskin siinä on otettu huomioon myös Turun yliopistossa tehtyjen tutkimusten tuoma lisätieto. Juoma muistuttaa väriltään punaviiniä, ja se sisältää runsaasti antioksidantteja, flavonoideja ja fenoliyhdisteitä. Se on havaittu antioksidanttiominaisuuksiltaan puolitoista kertaa tehokkaammaksi kuin vastaava määrä ranskalaista rannikkomäntyä, 10 kertaa tehokkaammaksi kuin annos vihreää teetä ja peräti 50 kertaa tehokkaammaksi kuin C-vitamiini. Helsingin yliopiston tutkimusprojektissa on mm. todettu havupuu-uutejuoman antioksidanttiteho 95-prosenttiseksi.

Havupuu-uutejuoman ystävät pitävät sitä erittäin tehokkaana elimistön elvyttäjänä silloin, kun puolustusmekanismi syystä tai toisesta on pettänyt.

avupuu-uutejuomaa myydään luontaistuotekaupoissa, ja sitä on saatavana myös joissakin apteekeissa. Tarkempia tietoja ja tutkimustuloksia Ravintorenkaasta ja Havupuu-uutejuomasta on www.ravintorengas.fi -internetsivuilla.

”Ei paranna syöpää”

Kari Herttua toteaa Havupuu-uutteen olevan luonnonmukainen, nestemäinen ja hyvin kivennäis- ja hivenainepitoinen, runsaasti terveellisiä flavonoideja sisältävä ravintolisä. Se ei ole mikään lääke eikä se paranna esimerkiksi syöpää.

– Sillä ei ole mitään tekemistä syövän kanssa, se ei paranna muitakaan sairauksia eikä sitä ole tarkoitettu korvaamaan minkäänlaista lääkitystä. Kyse ei ole edes tukihoidosta vaan ihan puhtaasti ravinnosta. Iskipä ihmiseen sitten syysflunssa tai syöpä, kyse on aina puolustusmekanismin pettämisestä, mikä taas tarkoittaa sitä, että ihmisellä on puutostila jostakin. Hyvä ystäväni, professori Toivo Rautavaara totesi jo aikoinaan, että ihminen on osa luontoa ja että luonnonmukaisuudessa on meidän hyvinvointimme ja terveytemme salaisuus. Ihmisen elimistön on saatava menestyäkseen luonnonmukaisia aineita.

– Jos Havupuu-uutejuomaa juo, elimistö itse pitää huolen lopusta. Elimistö pyrkii 24 tuntia vuorokaudessa pitämään paikat kunnossa ja jopa korjaamaan niitä. Olen alusta alkaen lähtenyt siitä, etten pelaa sairauksien kanssa. Olen johdonmukaisesti sanonut kaikkialla, että Havupuu-uutejuoman avulla voidaan korjata ravinnosta johtuvia puutostiloja. Siinä kaikki.

Kerran muuan erikoislääkäri tuli Kari Herttuan puheille hänen pitämänsä luentotilaisuuden jälkeen. Lääkäri totesi suoraan, ettei tämä homma voi olla näin yksinkertaista – eikä se edes saa olla sitä. Kovien reseptilääkkeiden puolihan tässä kärsii.

– Kaikki meidän peruselintarvikkeemme on nykyään tuotettu synteettisesti ja kemiallisin konstein, niin vilja kuin kasviksetkin. Tätäkin asiaa voisi katsoa luonnon näkökulmasta: jos sinulla on metsää ja sieltä kaadetaan kuuset pois, tilalle kasvaa mänty, ja jos männikkö kaadetaan pois, tilalle kasvaa kuusta. Vanha kansa ymmärsi vuoroviljelyn merkityksen, he laittoivat tiluksiaan aina välillä kesannolle ja huilaamaan.

– Nyt on EU:n myötä menty entistä hullumpaan suuntaan, sillä tuottajat kasvattavat vuosikymmeniä samassa pellossa samaa tuotetta samoilla lannoitteilla ja torjunta-aineilla, jolloin maa köyhtyy. Kun tuote lähtee tuottajalta, se on kaikkea muuta kuin luonnonmukaista. Myös elintarviketeollisuus kuorii, jalostaa ja käyttää lisäaineita minkä ehtii. Viranomaisten puheet monipuolisesta ja ravitsevasta ruuasta ovat pelkkää fraseologiaa, jolla yritetään hämätä ihmisiä.

– Meille on vuosikaudet yritetty selittää, ettemme tarvitse mitään ylimääräisiä vitamiineja ja hivenaineita, mutta on se vaan kumma juttu, kun suomalaisiin iskee erilaisia tauteja ja puutostiloja entistä nuorempina.

Vaikka Havupuu-uutejuoma on erittäin monipuolinen hiven- ja kivennäisaineiden sekä flavonoidien lähde, Kari Herttua suosittelee sen ohella myös C-vitamiinin nauttimista.

– VTT:n tutkimuksen mukaan meidän valmisteessamme on yli 40 eri kivennäis- ja hivenainetta, ja sitä pidetään erittäin ravinnerikkaana. Tuotetta on saatavana myös tablettimuotoisena, ja senkin tehosta on olemassa selviä tutkimuksia. Valmisteemme sopivat kaikenikäisille eivätkä ne reagoi millään tavoin lääkityksen kanssa.

Kysymys, mihin suuntaan Kari Herttualla on terveisiä, tuottaa vinon hymyn ja kuivan naurahduksen.

– Hyvien vastustajienikin kannattaisi kokeilla Havupuu-uutejuomaa. Jos vaikka mieli muuttuisi ja myös elämänkatsomus hiukan siihen suuntaan, että he rupeaisivat katselemaan luontoon päin.

Eikä Kari sano olevansa edes katkera, vaikka lukuisat eri viranomaistahot ovat jo 1970-luvulta lähtien yrittäneet saada nurin hänen tuotettaan.

– Jos minulta kysyttäisiin, aloittaisinko saman uudelleen, niin vastaus on empimättä myönteinen. Aluksi olin vähän vihreä, mutta sehän sopii tälle alalle oikein hyvin. Olen totisesti hakannut päätäni Siikaisten mäntyyn, mutta onneksi muut ovat hakanneet omaa päätään siihen vielä enemmän.

Teksti: Reijo Ikävalko

Kuvat: Miguel Vera

Terveys-Hymy 7-2005


Havupuu-uutejuoma

Turun yliopistossa tutkittu luonnon antioksidantti länsirannikon männystä. Tutkimuksiin perustuvien kemiallisten havaintojen ja havupuu-uutejuomaa käyttäneiden henkilöiden kokemusten perusteella sen hyvää tekevä sisältö ei ole pelkän uskon varassa.

Havupuu-uutejuoma

Teksti:Ravintorengas
Avainsanat: vastustuskyky, havupuu-uutejuoma, kunnon kohennus, Kari Herttua, Karin havupuu-uutejuoma

Kommentit

Oma kommentti