Moni syö nukahtamis- ja unilääkkeitä

Masennuksen osuus työkyvyttömyyseläkkeiden perusteista on noussut jyrkästi 2000-luvulla. Alkoholin käytön haitoista suomalaisessa yhteiskunnassa on puhuttu vuosikymmenet.

Alkoholin merkitys masennuksen keskeisenä itsehoitolääkkeenä on jäänyt keskustelussa katveeseen – todennäköisesti siksi, ettei ole haluttu leimata niitä masentuneita, jotka eivät käytä alkoholia.

Lisäksi 370  000 suomalaista käyttää nukahtamis- ja unilääkkeitä ja 205  000 rauhoittavia lääkkeitä. Monet käyttävät useita lääkkeitä samanaikaisesti. Alkoholi ja rauhoittavat lääkkeet ovat yhdessä paha sekoitus ja niiden sekakäytöstä on vaikeaa päästä eroon.

Alkoholin käytön vaikutus masennukseen on tavallisesti kielteinen: hetkellisen pahan olon lievityksen jälkeen seuraavat syyllisyydentunto ja häpeä, jotka ovat omiaan pahentamaan masennusta, johon taas tarvitaan lievitystä, ja niin edelleen.

Masennuksen ja alkoholin yhteys korostuu, kun työelämän kontrolli tilapäisesti herpaantuu. Masennuksen ja alkoholin käytön kohtalonyhteyttä kannattaa varoa erityisesti kesälomakauden aikana.

Teksti:Reijo Ikävalko
Avainsanat: masennus, alkoholi, unilääke

Kommentit

Oma kommentti