Musta täplä silmästä katosi

Kjell LundbergKjell Lundbergin oikeaan silmään ilmaantui kivulias verenpurkaus lomamatkalla Thaimaassa viisi vuotta sitten. Särky hellitti, mutta silmän yläosaan jäi musta täplä, joka haittasi pahasti jokapäiväistä elämää.

Luulajalaisen peruskoulun rehtorin virasta eläkkeelle jäänyt Kjell Lundberg, 78, oli yhdessä vaimonsa Sirin, 80, kanssa viitisen vuotta sitten lomareissulla Thaimaassa, kun Kjellin oikea silmä alkoi vihoitella. Hän ei tänäkään päivänä tiedä, aiheutuivatko ongelmat vilustumisesta, viruksesta vai liiallisesta ponnistelusta, mutta joka tapauksessa kyse oli akuutista verenvuodosta, joka jätti silmään mustan täplän.

– Elämä muuttui hyvin mutkikkaaksi, koska en nähnyt oikealla silmällä enää kunnolla. Musta täplä silmän yläosassa peitti näkökenttääni ikävästi, ja esimerkiksi autolla ajaminen oli hyvin vaikeaa. Oli pakko opetella pelaamaan vasemman silmän varassa, sillä oikea oli koko lailla poissa pelistä. Kävin tietysti lääkärillä, mutta siellä ei osattu sanoa asiaan oikein mitään.

– Tilanteeseen täytyi vain mukautua. En pystynyt enää oikealla silmälläni lukemaan lehteä tai katsomaan telkkaria.

Kjell ja Siri ovat molemmat koulutukseltaan opettajia. Siri on tehnyt elämäntyönsä ala-asteen oppilaiden parissa. Kjell ehti työskennellä parisataapäisen peruskoulun rehtorina peräti 25 vuoden ajan. Pariskunnalla on kaksi tytärtä, joista kumpikaan ei ruvennut opettajaksi ja Kjell naureskeleekin, että kotona oli kaksi varoittavaa esimerkkiä. Luulajassa Lundbergit ovat asuneet 34 vuotta ja viihtyvät siellä hyvin. Naimisissa pariskunta on ollut jo vuodesta 1953.

Kjellin näköongelmat pysyivät sitkeästi ennallaan neljä, viisi vuotta. Musta täplä oikeassa silmässä ei vain ottanut lähteäkseen. Viime keväänä hän näki lehdessä Blue Eye -nimisen luontaistuotteen mainoksen, ja kun valmisteen kerrottiin vahvistavan silmiä, Kjell päätti testata sen.

– Rupesin ottamaan yhden tabletin päivässä eikä mennyt kuin muutama viikko, kun musta täplä oli kokonaan kadonnut. En tietenkään uskalla mennä sanomaan, oliko se Blue Eyen ansiota, mutta omituisesti se häipyi juuri sen jälkeen, kun olin aloittanut syödä sitä. Olen ollut näkötarkastuksessa tämän jälkeen ja kun kerroin lääkärille käyttäneeni kyseistä valmistetta, hän ei osannut sanoa muuta kuin että jaaha, vai niin. Sen lääkärikin kuitenkin joutui toteamaan, että musta pigmentti silmästä on kadonnut.

Kjell syö jatkuvasti yhden tabletin päivässä. Mitään muita luontaistuotteita hän ei käytä.

– En uskalla ottaa sitä riskiä, että täplä palaisi takaisin. Oikea silmä on edelleen huonompi kuin terve vasen silmä, mutta joka tapauksessa näen nyt huomattavasti kirkkaammin kuin aikaisemmin, koska täplä on poissa. Pelkästään oikealla silmällä lukeminen tai telkkarin katsominen ei edelleenkään onnistu, mutta yhdessä terveen vasemman silmän kanssa pärjään oikein hyvin. Tärkeintä on se, ettei musta läiskä enää häiritse jokapäiväistä elämää.

– Nyt kaikki on taas oikein hyvin. Minulla ei ole minkäänlaisia ongelmia terveyteni kanssa enkä syö mitään lääkkeitä. Yksi Blue Eye -tabletti päivässä riittää.

Teksti: Reijo Ikävalko

Kuvat: Jan Nordling

Terveys-Hymy 12-08

Teksti: Hymy
Avainsanat: luteiini, mustikka, näkö, silmä, silmän ongelma

Kommentit

Oma kommentti