”Myös hämäränäkö on parantunut”

Alpo LuokkanenRaahen liepeillä Ruukissa asuva Alpo Luokkanen kärsi herkästi väsyvistä silmistä, ja myös hämärissä näkeminen oli selvästi vaikeutunut.

Alpo Luokkanen, 51, on suurperheen isä, joka on elättänyt pesueensa viimeisten 17 vuoden ajan rekkaa ajamalla. Hän on kuitenkin ollut jo puolitoista vuotta sairauslomalla selkänsä takia ja kuntoutuksen pitäisi alkaa aivan näinä aikoina. Alpo itse suhtautuu kuitenkin epäillen työelämään paluuseensa.

– Selässä on neljä, viisi välilevyn pullistumaa, joita ei voi leikata. Myös selkäytimessä on ahtautuma. Nämä vaivat ovat kiusanneet minua jo pitkään, mutta vasta viime aikoina ne ovat pahentuneet. Selkää alkoi särkeä niin paljon, ettei enää pystynyt istumaan autossa.

Ennen rekkakuskiksi ryhtymistään Alpo ehti ajaa trukkia Ruotsissa, mutta alun perin hän on saanut kodinkoneasentajan koulutuksen. Kun 70-luvulla ei oman alan töitä löytynyt, oli pakko ottaa, mitä tarjottiin.

– Kodinkoneet ovat menneet jo uusiksi niin moneen kertaan, ettei minun koulutuksestani enää ole mitään apua, hän myöntelee.

Alpon vaimo työskentelee pianonsoiton opettajana kansalaisopistossa, mutta töitä on riittänyt kehnonlaisesti. Perheellä onkin ollut taloudellisesti tiukat ajat.

– Sairauksiakin on ihan kotitarpeiksi, Alpo huokaa. – Minulla on ollut verenpainelääkitys jo kymmenkunta vuotta, peräpukamat ovat ammatin seurausta ja oikeassa silmässä on kuutisen vuotta ollut silmänpainetauti. Se ei kuitenkaan haittaa, kunhan vain muistan laittaa siihen tipan kerran vuorokaudessa. Jos en pistä tippaa, näkökenttä alkaa pikkuhiljaa kaventua. Ei sekään sovi rekkakuskille.

Alpolla on ollut silmiensä kanssa muutakin murhetta kuin oikean silmän silmänpainetauti.

– Vaikka en ole netissä kuin kolme, neljä tuntia viikossa, olen huomannut silmieni väsyvän ja rasittuvan ikävästi. Myös pimeällä silmät ovat alkaneet väsyä entistä herkemmin. Onneksi satuin näkemään Kalevassa ilmoituksen, jossa luontaistuoteyritys Fenno Natura haki koehenkilöitä silmien hyvinvointiin tarkoitetun Vision Forte -nimisen valmisteen testiryhmään, ja minähän ilmoittauduin sinne.

– Rupesin ottamaan kapseleita ohjeen mukaan. Luontaistuotteet olivat minulle jo ennestään tuttuja, mutta mitään tällaista silmien hyvinvointiin tarkoitettua kuuria en ollut ikinä aiemmin ottanut.

Alpo sanoo, että jo puolivälissä testiä Vision Forten vaikutukset alkoivat näkyä.

– Huomasin netissä ollessani, että silmäni eivät enää väsyneet samalla lailla kuin ennen. Jos aikaisemmin olin ollut netissä tunnin, puolitoista, minun piti totutella pitkään, ennen kuin sen jälkeen uskaltauduin esimerkiksi auton rattiin, sillä tuntui, etten nähnyt kunnolla. Mutta kun rupesin käyttämään tätä tuotetta, mitään ongelmia ei enää ollut.

– Tien päällä en nyt ole paljon ollutkaan, mutta silloin tällöin olen kuskannut vanhimpia lapsia soittotunneille Raaheen, mistä täältä on matkaa noin 35 kilometriä. Ilta-ajoa tulee jonkin verran, ja huomasin sen selvästi, että hämäränäkö parani aika lailla.

– Minuun tämä valmiste ainakin tehosi. Pahimmat ongelmani olivat silmien väsyminen ja rasittuminen sekä hämärässä näkeminen, mutta ainakin minulta ne ongelmat katosivat tämän valmisteen avulla kokonaan.

Teksti: Reijo Ikävalko

Terveys-Hymy 4-2007

Teksti:Fenno Natura
Avainsanat: hämäräsokeus, silmävaivat, Vision Forte

Kommentit

Oma kommentti