Naisten pitäisi aina syödä miesten seurassa

Kanadassa on McMasterin yliopistossa julkaistu erikoinen tutkimus, jonka todenperäisyyttä suomalaisetkin naiset voivat halutessaan kokeilla. Tutkimuksen mukaan miesten seurassa syövä nainen popsii normaalia vähemmän energiaa sisältävän ruoka-annoksen. Jos sen sijaan naiset syövät keskenään, kaloreita ei lasketa.

Tällaiseen johtopäätökseen päätyi kanadalaisen yliopiston nuori naispsykologi Meredith Young. Tohtoriksi väittelevä Young tarkkaili opiskelijoita luonnollisessa ympäristössä kolmessa suuressa yliopistoruokalassa. Ruokalassa oli laajat valikoimat ruokaa ja runsaasti erilaista pöytäseuraa tarjolla. Young huomasi naisopiskelijoiden syövän vähemmän kaloreita sisältävän ruoka-annoksen miesten seurassa kuin ruokaillessaan keskenään.

Young huomasi lisäksi pikku erikoisuutena, että sekaseurueessa miesten lukumäärä määritteli sen, kuinka paljon energiaa naiset söivät. Mitä enemmän miehiä oli pöytäseurueessa, sitä niukemmin naisten lautasella oli kaloreita. Paljon enemmän kaloreita popsittiin puhtaassa naisseurueessa.

Young puhuu syömisen sosiaalisesta uskottavuudesta. Yliopistoruokaloissa ruokaa ei tarjottu pöytiin vaan se käytiin hakemassa tiskiltä ennen ruokapöytään hakeutumista. Näin ollen naisilla oli jo mahdollisesti jokin tietty pöytäseura mielessä ennen ruokavalintaansa.

Young ei itse ole yllättynyt havainnoistaan. Elintarviketeollisuus kohdistaa mainonnassaan huomionsa hoikkiin naisasiakkaisiin ennemmin kuin pullukoihin. Tämä asetelma synnyttää naisissa tiettyjä odotusarvoja ruokailun suhteen. Pieniä ja terveellisempiä ruoka-annoksia pidetään naisellisempina, ja naiset pitävät mahdollisuuksiaan miesmarkkinoilla parempina, jos syövät pienempiä annoksia.

Miehiin eivät tällaiset ruokailutilanteet paljon vaikuta. Mies syö silloin kuin on nälkä, eikä sillä ole mitään merkitystä, istuuko samassa pöydässä miehiä vai naisia.

Teksti: Hymy
Avainsanat: syöminen, ruokailu

Kommentit

Oma kommentti