Naisten suolansaantisuositus viisi grammaa päivässä

Suolan saantisuositus on naisille viisi ja miehille kuusi grammaa päivässä. Tähän on mahdollista päästä, jos valitsee kaikki tuotteet kaupasta vähäsuolaisina. Ruokavalinnat ovat olennaisia, sillä noin 80 prosenttia suomalaisen syömästä suolasta on peräisin kodin ulkopuolella nautitusta ruuasta ja kotiin ostetusta valmiista ruuasta. Vain 20 prosenttia lisätään ruuanvalmistuksen ja ruokailun aikana.

Tuoteryhmistä leipä, leivänpäälliset ja liharuuat ovat suomalaisten merkittävimmät suolan lähteet, iäkkäillä myös kalaruuat.

Ongelmallisia tuotteita suolapitoisuuden tarkistamisen kannalta ovat pakkaamaton leipä sekä ravintolaruoka. Tutkimusprofessori Pirjo Pietisen (Terveyden ja hyvinvoinnin laitos) mukaan paistopisteen leivässä voi suolaa olla jopa 1,6 prosenttia. Leipä on voimakassuolaista, kun siinä on suolaa enemmän kuin 1,2 prosenttia.

Ruuassamme on edelleen liikaa suolaa

Akatemiatutkija Satu Männistön mukaan tarvitsemme suolaa vain 1,5 grammaa päivässä.

– Naiset saavat nyt eri tutkimusten mukaan suolaa noin 7 ja miehet noin 9 grammaa päivässä, kun saanti vielä 1970-luvun lopussa oli naisilla 11 grammaa ja miehillä 15 grammaa, Männistö kertoi.

Suolaa ei saa unohtaa!, kehottavat suomalaisasiantuntijat. Suomalaisten suolan saanti on vähentynyt 1970-luvulta kolmanneksen. Kuitenkin 2000-luvulla terveydelle suotuisa kehitys näyttää pysähtyneen, eikä voimakassuolaisuus pelota suomalaisia enää entiseen tapaan.

Valtion ravitsemusneuvottelukunnan järjestämässä Suola – näkymätön vaara -seminaarissa tiistaina pohdittiin kuluttajan, elintarviketeollisuuden, kaupan, joukkoruokailun, lainsäädännön ja elintarvikevalvonnan mahdollisuuksia vähentää suolan saantiamme.

Kansainvälistä Salt Awareness -viikkoa vietetään 21.-27. maaliskuuta 2011.

Lähde: Ruokatieto

Muualla verkossa:
Evira: Tarkkaile suolansaantiasi -esite (pdf)
Valtion ravitsemusneuvottelukunta: Suola – näkymätön vaara. Suolaseminaarin tiedote ja esitykset.
Valtion ravitsemusneuvottelukunta: Valitse vähäsuolaisia elintarvikkeita

Teksti: Hymy
Avainsanat: suola

Kommentit

Oma kommentti