Närästys loppui kuin seinään!

Olavi LindgrenJo nelikymppisenä metsurin töistä selkävaivojensa takia työkyvyttömyyseläkkeelle jäänyt Olavi Lindgren on monien kipujen mies. Selkäsärkyjen lisäksi hän on kokenut vaikean sydäninfarktin ja närästys on kiusannut jo ties kuinka kauan.
–Vaan ei kiusaa enää, Olavi toteaa tyytyväisenä.

Saarijärvellä asuva Olavi Lindgren, 67, joutui jättämään työt jo vuonna 1983, kun selkä kerta kaikkiaan sanoi sopimuksen irti. Parhaassa työiässään oleva nelikymppinen mies joutui armotta työkyvyttömyyseläkkeelle.

–Olin metsurin hommissa ja hoidin siinä sivussa myös karjaa. Selästä löytyi välilevyn pullistuma ja hermojuurikanavat olivat tukossa. Ei sitä uskallettu ruveta leikkaamaan. Selkä on kiusannut siitä lähtien ja viime kesänä se oli kuumilla ilmoilla niin paha, että itkin ja huusin ja tajukin meni välillä.

–Särky siirtyi sitten myös jalkoihin, enkä enää pystynyt ajamaan edes autoa. Sain kovia myrkkyjä, 100 mg Tramalia. Sitten selkä syksymmällä äkisti helpotti.

Olavi on eronnut ja hänellä on kaksi aikuista tytärtä. Hän asustaa Saarijärven keskustassa kerrostaloasuntoaan yksin. Järven toisella puolella näkyy maalaislääkäri Tapani Kiminkisen talo, ja Olavi on käynyt tietysti myös hänen vastaanotollaan. Hoitava vakituinen lääkäri on kuitenkin nykyään eri.

Lääkkeet, ruuat ja juomat lisäsisät närästysoireita

Olavi ehti olla työkyvyttömyyseläkkeellä kolmisen vuotta, kun häneen iski sydäninfarkti. Hän vietti Kokkolan keskussairaalan teho-osastolla viikon ja sen jälkeen osastolla toisen viikon. Siitä lähtien hän on syönyt myös sydänlääkkeitä.

Eikä tässä vielä kaikki: Olavilla on todettu myös palleatyrä, joka aiheuttaa närästystä. Vatsahapot pääsevät polttamaan kurkkua. Myös vahvat särky- ja sydänlääkkeet ovat omalta osaltaan lisänneet närästysoireita.

–Kaikki ruuat ja juomat aiheuttavat närästystä, mutta erityisesti kahvi on myrkkyä, samoin marjat ja kaikki muutkin hapolliset aineet. Lääkäri on määrännyt nestemäistä närästyslääkettä, mutta ei siitä ole ollut pahemmin apua. Ruokasooda oli ehdottomasti parasta närästykseen, mutta sehän on kaikkein epäterveellisintä.

Sitten Olavin silmään sattui tammikuun puolivälissä eräässä aikakauslehdessä ollut mainos Gastronel+ -nimisestä valmisteesta, jonka kerrottiin auttavan närästysoireisiin.

–Lähdin heti apteekkiin kysymään, oliko heillä sitä myynnissä. Onneksi oli. Rupesin välittömästi kokeilemaan sitä, ja heti tuli helpotus. Jo saman päivän iltana olin täysin oireeton. Olen todella kiitollinen, että tällainen tuote on olemassa.

Kipu ja polte poissa

Olavi voi nykyään syödä ja juoda ihan mitä vaan, eikä yhtään polta tai närästä. Aiemmin oli kamala kipu ja polte vatsassa, pisti hän sitten suuhunsa mitä tahansa.

–Olen nykyään kuin eri ihminen, Olavi iloitsee.

– Sanon vielä kerran ja ihan rehellisesti, ettei parempaa tuotetta närästykseen ole olemassakaan. Voin kertoa sen omasta kokemuksestani, sillä olen kokeillut kaikenlaista. Mistään muualta en ole saanut apua kuin tästä Gastronelista. Aion käyttää sitä jatkossakin enkä varmasti enää luovu siitä.

Luontaistuotteet eivät tätä ennen olleet Olaville sen suuremmin tuttuja. Vain magnesiumia hän oli käyttänyt torjuakseen suonenvetoja.

–Harrastuksia ei ole sen kummempia, hän toteaa.

–Koska olen tehnyt hiukan talkkarin hommia, päivät ovat tänä talvena kuluneet lunta luodessa. Kesällä tykkään marjastamisesta ja mielellään poimin lakkoja. Niitä olisi viime kesänä ollut täällä hyvin, mutta en päässyt selän takia minnekään. En muuta jaksanut tehdä kuin itkeä ja huutaa. Toivotaan, että ensi kesänä tilanne olisi parempi!

Teksti: Reijo Ikävalko

Kuvat: Petteri Kivimäki

TerveysHymy 3-11

Teksti:Harmonia
Avainsanat: närästys, vatsahappo, palleatyrä

Kommentit

Mulla alkoi usean antibioottikuurin seurauksena aikamoinen närästys. Lääkkeet auttoivat, mutta en halunut jäädä näitä loppuiäksi syömään(ikää alle 30v), lääkekuurin jälkeen oireet palasivat.

Lueskelin siihen aikaan Antti Heikkilän kirjoja ja päätin kokeilla karppausta. Mahani ei ollut niin tiukasta dieetistä samaa mieltä. Nykyinen ruokavalio on samantyylinen kuin Arjalla. aamuisin syön kaurapuuroa, jossa vielä leseitä seassa. Riisiä ja perunaa pystyn syömään. Leipä närästää ja pasta on pahin mahdollinen, siitä seuraa tosi voimakas polte kurkussa. Kahvinkin vaihdoin teehen.

Samanlaisia oireita on ollut minulla myös närästyksen suhteen,mutta kun kokeilin ruokavaliota johon ei kuulunut ruis ohra ja vehnä.Ainoastaan puhdasta kauraa,tietysti riisi maissi hirssi ja tattari tuoteet tuntuivat sopivan,niin närästykset ovat tyystin loppuneet.
Olisikohan kyse keliasta.

Oma kommentti