Neljä kuukautta, 20 kiloa

Tanja LähdekorpiJoskus apu tulee suoraan työpaikalle. Näin kävi Tanja Lähdekorvelle, kun Sinikka Heimonen viime syksynä saapui hänen asiakkaakseen. –Sinikka kysyi, halusinko pudottaa painoani ja olisinko valmis sitoutumaan. Nyt mennään kovaa vauhtia kohti normaalipainoa!

Pieksämäkeläinen Tanja Lähdekorpi, 29, tunnustaa olleensa ylipainoinen koko ikänsä. Häntä kiusattiin kilojen takia jo koulussa.

–Koulumenestys oli tosi huono sekä ala- että yläasteella. En edes halunnut mennä kouluun, koska pelkäsin nimittelyä ja selän takana huutelemista, mikä tuntui ihan kauhealta. Niinpä vetäydyin kuoreeni. Olin hiukan toisella kymmenellä, kun lääkäri sanoi minulle, että jos et rupea pudottamaan painoasi, lattia hajoaa sun altasi. Se on jäänyt ikuisesti mieleen.

Tanja tunnustaa, että ylipainoisuutta on myös suvussa. Niin on myös diabetesta, sillä lähes kaikki hänen lähisukulaisensa sairastavat sitä. Sama vaara vaanii myös Tanjaa, sillä liikakiloja on ollut reippaasti. Hurjimmillaan vaaka on näyttänyt 178-senttiselle naiselle 142,4 kiloa.

Omaa yhden naisen Danny & Lucy -nimistä parturikampaamoa Pieksämäen keskustassa pitävä Tanja on ollut kymmenen vuotta naimisissa tällä hetkellä lähihoitajaksi opiskelevan Ari Lähdekorven, 35, kanssa. Pariskunnalla on kolme tytärtä: Iida, 8, Alisa, 7 sekä 2,5-vuotias Amanda.

–Kilot ovat kertyneet syömisellä, ei siitä geenejä voi syyttää, Tanja tunnustaa.

–Irtokarkit, pullat ja muut herkut ovat maistuneet. Painoin vielä naimisiin mennessämme alle 100 kiloa, mutta kun kahden vanhimman tyttären väliä ei ole kuin 11 kuukautta, raskausajan kilot jäivät. Nuorempana en edes uskaltanut käydä puntarissa, ja sitten se pääsi ryöstäytymään käsistä.

Apu saapuu asiakkaaksi

Tanjan ylipaino on ehtinyt aiheuttaa jo terveysongelmia. Hänen toinen polvensa on operoitu ja myös selkävaivat ovat tuttuja. Närästyskin on kiusannut.

–Olen vuosien varrella yrittänyt pudottaa painoani kaikilla mahdollisilla keinoilla, ja jotkut niistä kuten Atkins ja Painonvartijat ovat toimineetkin, mutta kilot tulevat heti takaisin, kun palaa vanhoihin tapoihin, Tanja harmittelee.

Näin mentiin aina viime syksyyn saakka, kunnes vanha tuttu, luontaistuoteyritys Vitacom Pharman toimitusjohtaja Sinikka Heimonen saapui Tanjan liikkeeseen asiakkaaksi.

–Hän näki tilanteeni ja kysyi, olisinko valmis sitoutumaan, jos hän rupeaisi auttamaan minua. Olin tietysti heti valmis, ja niinpä hän toi seuraavalla kerralla kassillisen oman firmansa tuotteita. Thin400-laihdutusvalmiste, vitamiini- ja hivenainevalmiste Mivitotal sekä emäsjauhe pH-Balance tulivat tutuiksi. Närästysoireet helpottivat melkein heti pH-Balancen myötä. Mivitotal on lisännyt jaksamista ja pirteyttä todella paljon, ja Thin400 tulee kuvaan kolmella kapselilla aina hiukan ennen aterioita.

Tanjan paino on pudonnut neljässä kuukaudessa kunnioitettavat 20 kiloa. Ja tahti jatkuu.

–Totta kai välillä tulee mielitekoja, mutta olen pystynyt nykyään hillitsemään niitä aika hyvin. En itsekään ymmärrä, kuinka jaksoin tehdä raskasta seisomatyötä, vaikka painoin yli 140 kiloa. Asiakkaita saattoi yhden päivän aikana olla kymmenkunta. Nyt myös selkävaivat ovat helpottaneet ja parempaan suuntaan ollaan koko ajan menossa.

Terveys tärkeämpi ulkonäköä

Tanja on asettanut tavoitteekseen normaalipainon, joskin hän myöntää, ettei hän tiedä, minkälainen hän silloin olisi. Hän kuvittelee kuitenkin tuolloin liikuttavan lukemissa 70–75 kg.

–Tämän kevään aikana pitäisi päästä alle sadan kilon. Meillä on heinäkuun 9. päivä 10-vuotishääpäivä, jolloin pidämme uudet häät, ja seuraavana päivänä täytän 30 vuotta, joten haasteita on varmaan riittävästi.

Tanja on hyvin kiitollinen toimitusjohtaja Sinikka Heimoselle.

–Kantava voima kaikessa on ollut se, että hän avasi suunsa täällä kampaamossa, Tanja tunnustaa.

–Sinikka tuli tänne kuin tilauksesta, sillä olin tosi kyllästynyt taisteltuani jo ainakin 15 vuotta ylipainoni kanssa. Haluan olla normaalipainoinen ja huolehtia terveydestäni. Se ei ole pääpointti, miltä näytän, vaan se, että minulla olisi terve elämä ja että pystyn itse siihen vaikuttamaan.

Parinkymmenen kadonneen kilon myötä Tanja on ruvennut harrastamaan taas liikuntaa. Hänen lempilajinsa on ratsastus.

–Asumme aivan Teittilän tallin kupeessa. Isä harrastaa raviurheilua ja niinpä olen lapsesta saakka tehnyt tallitöitä isän mukana. Harrastus jäi kuitenkin pitkäksi aikaa pois, mutta nyt olen löytänyt sen uudestaan. Huomasin, että minullakin on harrastus, jota voin tehdä, vaikka olenkin ylipainoinen.

–Nyt liikuntakaan ei enää ole minulle yhtä ärsyttävä asia kuin ennen, koska minusta tuntuu, että jaksan enkä ole aina joka paikassa viimeinen.

Teksti: Reijo Ikävalko

Kuvat: Mervi Sarenius

Terveys-Hymy 3-11

Teksti:Vitacom Pharma
Avainsanat: laihdutus, ylipaino

Kommentit

Oma kommentti