Neurosonic auttaa sekä äitiä että lapsia: ”On mahtavaa saada kipuja hallintaan”

Mainos

Malla Laakso-Nyström ja hänen lapsensa ovat saaneet kipuihinsa selvää apua ja helpotusta kotimaisen Neurosonic-patjan avulla. Matalataajuinen värähtely toimii.

Helsinkiläinen Malla Laakso-Nyström, 39, asuu kolmen hengen taloutta yhdessä lastensa, 13-vuotiaan Leevin ja 11-vuotiaan Aavan kanssa. Kolmikko on saanut tuntuvaa helpotusta lukuisiin eri vaivoihinsa Neurosonicin avulla.

Mutta mikä tämä Neurosonic sitten oikein on?
Se on lahtelaisen psykoterapeutti Marco Kärkkäisen, 54, keksintö. Lyhyesti sanottuna kyse on kehoon lähetettävistä erittäin matalataajuisista värähtelyistä. Neurosonicin rentoutusmenetelmä ohjaa mekaanisesti meditaation kaltaiseen tilaan: värähtelyllä vaikutetaan suoraan autonomiseen hermostoon ja aineenvaihduntaan, jolloin hermoston mekanismit aktivoituvat ja stressiperäiset oireet kuten ahdistus, unihäiriöt ja myös kivut hellittävät.
Ensimmäinen Neurosonic-teknologialla toimiva laite tuli myyntiin jo vuonna 2011. Nykyään yrityksellä on patjoja, divaaneita, TV-tuoli ja moottorisänky. Firma on laajentanut toimintaansa myös ulkomaille. Kärkkäinen on suunnitellut myös kaikki Neurosonicin rentoutusohjelmat.
– Neurosonic ei ole lääkinnällinen laite vaan kyse on puhtaasti rentoutusteknologiasta. Se ei korvaa mitään virallista hoitoa vaan sitä voidaan käyttää tukimuotona virallisten hoitojen ohessa, Marco Kärkkäinen kertoo.
– Meillä on toiminnassamme kaksi keihäänkärkeä: ensinnäkin unen laadun parantaminen ja toiseksi elimistön palauttamisen nopeuttaminen. Kun aineenvaihdunnan ja verenkierron vilkastuminen tulee mukaan, myös monet kipupotilaat hyötyvät siitä merkittävästi. Pitkät krooniset kivut pysyvät meidän laitteillamme kurissa ilman lääkkeitä, ja monilta lääkkeet ovat jääneet kokonaan pois.

Helpotusta koko kolmikolle

Malla Laakso-Nyström on ammatiltaan järjestötyöntekijä. Hän työskentelee erityislasten vanhempien vertaistukiyhdistyksessä. Nykyisessä työssään hän on ollut puolitoista vuotta. Tätä ennen hän oli pitkään omien lastensa omaishoitajana.

Sekä Leevi, 13, että Aava, 11, ovat erityislapsia. Molemmilla on harvinaissairauksia, jotka aiheuttavat erilaisia haasteita kuten vaikeita kipuja. Leeville on keväällä tehty selkäleikkaus, jota ennen hänellä oli vaikeita toimintakykyyn vaikuttavia kipuja. Aavalla on omaan sairauteensa liittyen palautumista koskevia haasteita. Sairaudet ovat pääosin hyvänlaatuisia, mutta vaikeahoitoisia.
Lapset ovat erittäin fiksuja ja sen myötä koulu sujuu molemmilla hyvin. Aava käy erityisluokkaa oman vammansa takia ja Leevi on yleisopetuksessa. Kympit kokeista eivät ole ollenkaan harvinaisia. Tältä osin äidillä ei ole lapsistaan murhetta.
Rankkaa kahden erityislapsen hoitaminen silti on ollut, olivatpa he kuinka rakkaita tahansa. Malla myöntää avoimesti, että hänellä on ollut krooninen stressitila. Hän on aikoinaan käynyt läpi myös vaikean uupumuksen, mikä on jättänyt omat haasteensa.
– Tällä hetkellä tilanne on stabiili, mutta on ollut aikoja, jolloin eräs tuttu lääkäri luonnehti tilannettamme, että olemme kuin vekkulan portaissa. Kun toisella menee hyvin, toisen terveydentila on alkanut horjua. Se on tuottanut minulle stressiä, sillä en ole ehtinyt palautua.
Malla on tietysti kauan sitten myös miettinyt, miksi juuri hänelle on käynyt näin.
– Asialle ei ole mitään varsinaista selitystä, tämä on vain sattuman kauppaa. Olen ajatellut asian niin, että nämä lapset ovat osuneet ihan oikealle äidille.
Malla on niitä tahtonaisia, jotka ottavat asioista selvää.
– Olen pyrkinyt omalta osaltani vaikuttamaan yhteiskunnallisiin asioihin ja koen myös onnistuneeni siinä tietyiltä osin hyvin. Koen saaneeni hyvin tukea, sillä olen kyennyt olemaan aktiivinen ja osannut hakea tietoa eri reittejä pitkin. Jos haluan jotain tietää, minä etsin sen tiedon. Olen määrätietoinen ja pyrin koko ajan eteenpäin. Tiedän kuitenkin, ettei kaikilla ole näin. Koen siinä mielessä olevani onnekas.

Ensikokemus fysio-terapeutin luona

Malla kokeili Neurosonicin patjaa ensimmäisen kerran fysioterapeutin vastaanotolla.

– Kokemus oli hyvä, ei siihen löydy oikein sopivaa sanaa. Tajusin, millaisilla ylikierroksilla olin käynyt monta vuotta. Patjalla lepäillessäni rentouduin myös henkisesti. Olen ollut lapsuudesta saakka kipukroonikko, ja oli tosi mahtavaa saada kipuja hallintaan. Kiinnostuin tosissani ja aloin pohtia, olisiko tästä apua myös lapsille.
Malla alkoi googletella ja kysellä eri ihmisiltä kokemuksia Neurosonicista. Joka puolelta tuli myönteisiä kommentteja.
– Saimme lopulta eräiltä tahoilta lahjoituksena patjan, ja myös Neurosonicin kehittäjä Marco Kärkkäinen osallistui hankkeeseen. Mukana oli pieni yhdistys, joka haluaa tuoda sairaille lapsille iloa arkeen. Muistan sen kuin eilisen päivän viime syksyltä, kun sain puhelun, että oma patja järjestyy. Se olisi ollut kallis hankinta, noin 2500 euroa ellei vielä enemmän. Ihmisten tahto auttaa liikutti minua.
Malla sanoo, että molemmat lapset innostuivat patjasta. Ja mikä parasta, he saivat myös vaivoihinsa helpotusta.
– Muutos aiempaan oli huomattava. Liikutuin valtavasti, kun Leevi nukahti rentoutusohjelman aikana. Kyseessä on lapsi, joka on kärsinyt äärimmäisen kovista kivuista. Aavalla taas on palautumisen kanssa haastetta ja hänkin rentoutuu patjalla mielellään. Hän köllöttelee patjalla yleensä pehmokaverinsa kanssa. Neurosonicin patjalla on ollut todella suuri merkitys sekä lasten että omaan hyvinvointiini.
Malla kertoo menevänsä patjalle lähes päivittäin, ja etenkin silloin, kun hän huomaa vaikeampien stressioireitten kolkuttavan ovelle. Patjan avulla hän pääsee palautumaan.
– Käytän yleensä lyhyempiä rentoutusohjelmia, aika ei aina anna myöten pitempiin. Joskus otan käyttöön myös aktivoivan ohjelman, jos tuntuu, että päällä on selkeä alivireystila. Siitäkin on ollut apua. Neurosonic-patja on käytössä meillä lähinnä iltaisin.
Malla on myös levittänyt hyvää sanaa eteenpäin.
– Olen kertonut patjasta eri lääkäreille, muun muassa lastenneurologille. Tärinähoito ei ollut hänelle ihan tuntematon, ja hän ilahtui kovasti, kun kuuli, että siitä on ollut apua lapsille. Olen puhunut asiasta myös toimintaterapeuteille ja fysioterapeuteille. Olen omalta osaltani yrittänyt levittää yleistä tietoutta patjan suhteen. On valtavan hienoa, että on olemassa Neurosonicin kaltainen mahdollisuus palautumiseen.
Malla on valmis suosittelemaan Neurosonicia.
– Patja sopii ihmisille, joilla on haasteita aineenvaihdunnan kanssa, se sopii erityisen hyvin uupuneille ja ahdistuneille – ja erityisen lämpimästi erityislasten vanhemmille. Lyhyesti sanottuna kaikille niille, joilla palautumisaikaa on todella vähän. Kun keho pääsee tiettyyn pisteeseen kroonisen kuormituksen kanssa, siitä on hyvin vaikeaa selvitä omin keinoin.

 

Juttu on julkaistu Terveys-Hymyn numerossa 8/2021.

Teksti:Reijo Ikävalko
Kuvat:Matti Matikainen
Avainsanat: Malla Laakso-Nyström, Neurosonic

Kommentit

Oma kommentti