Nivelet kuin nuorella!

Sakari LinnaKymmenkunta vuotta sitten alkaneet nivelvaivat ovat täydellisesti hellittäneet, vaikka Sakari Linnalle tulee seuraavaksi mittariin 74 vuotta.

Sakari Linnan, 73, polvi alkoi kenkkuilla vuonna 2000, kun hän teki päivittäisiä kävelylenkkejään Floridan Palm Beachin hienoilla hiekkarannoilla yhdessä vaimonsa Kirstin, 71, kanssa. Linna viisastelee rannan olleen niin hieno, että siellä piti olla valkoiset housut jalassa.

Valkoisista housuista ei ollut apua, kun vasempaan polveen alkoi ikävästi pistää. Kipu tuli yllätyksenä, sillä polvi ei ollut oireillut koskaan aikaisemmin. Seurauksena oli luonnollisesti lenkkien raju lyhentyminen, sillä Sakarilla alkoi ilmetä vaivoja myös lonkassa.

Perhosta Pohjanmaalta syntyisin oleva Sakari joutui jäämään eläkkeelle aivoverenvuodon takia tekstiiliosastopäällikön hommista vain 36-vuotiaana. Hän ehti vaikuttaa tekstiiliedustajana yli 15 vuoden ajan, piirinä koko Suomi. Tilanne oli todella vaikea, sillä perheessä oli kolme lasta, joista nuorimmainen oli vasta kaksikuukautinen.

Ongelmia ilmeni vielä eläkepäivinäkin kautta koko 70-luvun, sillä Sakari meni tajuttomaksi useita kertoja ja oli kolme kertaa vasemmalta puolelta halvaantunut, mutta onneksi tuoreimmasta halvauskohtauksesta on aikaa jo kolme vuosikymmentä. Kolme vuotta sitten hänellä todettiin vaikea sydämen vajaatoiminta ja samalla oli pakko asentaa tahdistin hoitamaan sydämen rytmiä. Ihan tuoreimpana ikävänä yllätyksenä mukaan kuvioon on tullut keuhkoahtaumatauti.

Mutta ei niin pahaa, ettei jotain hyvääkin, sillä Sakarin Floridassa alkaneet polvi- ja nivelvaivat ovat taaksejäänyttä elämää.

– Vietimme Floridassa yhdeksän pitkää talvea, ja päivittäin teimme 5-6 km lenkkejä. Tulkitsin polvivaivani kierukkaperäiseksi, Sakari kertoo. – Onneksi tapasin sattumalta Floridassa suomalaisen lääkärin, joka suositteli kokeilemaan vihersimpukkaa, inkivääriä, nokkosta ja kalkkia sisältävää luontaistuotetta. Hän sanoi uskovansa, että voisin tällä konstilla saada vielä ihan uudet nivelet.

Sakari ei siihen päivään mennessä ollut pistänyt ainoatakaan ravintolisää suuhunsa ja suhtautui nytkin ideaan vastahakoisesti, mutta kun hän palasi Floridasta Suomeen, hän otti yhteyttä hyvään ystäväänsä, joka työskenteli luontaistuoteyritys Via Naturalen edustajana.

– Kysyin häneltä, oliko hänen valikoimissaan tällaista valmistetta, ja sain heti myöntävän vastauksen. Siitä lähtien olen ottanut Nokkos-Kalkki-Inkivääri + vihersimpukka -nimistä tuotetta säännöllisesti. Aloitin kolmella tabletilla joka aamu, mutta kun vaivat hellittivät jo parin kuukauden kuluttua, olen sen jälkeen pärjännyt yhdellä tabletilla.

– Kivut alkoivat kadota nopeasti. Nykyään niveleni ovat kuin nuoruusajan kunnossa, ja lääkäritkin ovat ihmetelleet, kuinka paikkani ovat näin notkeat. Missään ei ole kipuja eikä nivelistä kuulu napsetta tai rutinaa, vaikka ikää on jo näinkin paljon. Pystyn liikkumaan jalkojeni puolesta ihan niin pitkiä matkoja kuin itse haluan. Nykyään teen päivittäin pari kertaa kahden ja puolen kilometrin kävelylenkin ja pystyisin paljon pitempäänkin, mutta tämäkin riittää.

Koska keuhkoahtaumatauti on Sakarin tuorein vitsaus, hän on viime ajat seurustellut lähinnä keuhkolääkäreiden kanssa, mutta hekin ovat pitäneet hyvänä sitä, että Sakari pystyy liikkumaan. Yksikään valkotakki ei ole suhtautunut hänen käyttämäänsä ravintolisään kielteisesti.

– Asenteet ovat muuttuneet 10-15 vuoden aikana kovasti, Sakari kiittelee. – Ihan ensimmäisiä vuosina lääkärit eivät ottaneet pahemmin kantaa, sanoivat vain, että voihan niitä syödä. Nykyään ääni kellossa on jo muuttunut ja monet heistä sanovat suoraan, että jatka vain niiden syömistä, jos niistä on sinulle apua. Vaikea minun puheitani on tyrmätäkään, kun kaikki näkevät omin silmin, kuinka hyvin nykyään liikun.

– Jalkojeni puolesta voin käydä vaikka tanssimassa vaimoni kanssa. Me olemme olleet jo 52 vuotta naimisissa. Minulla on sellainenkin sairaus, että olen vieraille naisille allerginen, Vimpelissä kesiään Kirstinsä kanssa viettävä Sakari viisastelee.

Floridan hiekkarannat ovat Sakarilta jääneet, sillä lääkäri kielsi pitkät lentomatkat keuhkoahtaumataudin takia. Linnoilta ehti vierähtää yhdeksän talvea USA:ssa ja seitsemän Espanjassa, ja ensi talveksikin he suuntaavat Etelä-Espanjaan, jonne Suomesta lentää selvästi lyhyemmässä ajassa kuin Amerikoihin.

– Vaikka ostimme uuden kodin Kokkolasta ja tarkoituksemme oli asettua sinne, hanke ei ihan onnistunut, koska keuhkoahtaumatauti ei siedä pakkasta. Menemme talveksi Torreviejaan suurten suolajärvien äärelle, sillä siellä on hyvä hengittää. Sen pitäisi olla eräs koko Euroopan puhtaimmista paikoista.

Sakarin ja Kirstin kävelyretket jatkuvat siis ensi talvena Espanjan lämmössä. Sakari lähettää terveisiä kaikille ikätovereilleen.

– Liikkukaa ihmeessä, vaikka joskus lähtö tuntuu ikävältä ja väkinäiseltä. Jatkuvalla liikunnalla saamme monta onnekasta lisäpäivää elämään.                

Teksti: Reijo Ikävalko

Kuva: Tomi Hirvinen

Terveys-Hymy 7-09

Teksti: Hymy
Avainsanat: nokkonen, nivelvaiva, vihersimpukka, kalkki

Kommentit

Oma kommentti