Nivelet kuin nuorukaisella!

Sakari LinnaTerveys-Hymyn lukijat muistavat varmaan kokkolalaisen Sakari Linnan, josta olemme kertoneet aikaisemmissa numeroissamme. Sakarilla pyyhkii edelleen hyvin, vaikka vastoinkäymisiä on sattunut sitten viime näkemän.

Sakari Linna, 75, on kirjoittanut värikkäistä elämänvaiheistaan omakustanteisen kirjan, Elämäni Sävelet. Hän on syntyisin Perhosta, mutta on vaikuttanut jo pitkään Kokkolassa. Nykyään aikaa kuluu runsaasti myös talviasuttavalla mökillä Vimpelin puhtaassa luonnossa.

Sakari aloitti juoksupoikana, eteni rautamyyjäksi, mutta varsinaisen elämäntyönsä hän teki tekstiilialan edustajana. Sakari on ollut jo reippaat puoli vuosisataa naimisissa vaimonsa kanssa, joka hänkin vaikutti tekstiilialalla. Pariskunnalla on kaksi poikaa ja tytär. Sakari joutui jättämään työelämän jo neljä vuosikymmentä sitten, jolloin hän oli vasta 36-vuotias. Hän sai aivoverenvuodon, joka pysäytti tekstiiliosastopäällikön työuran. Paikka oli kova, sillä nuorimmainen lapsista oli vasta kahden kuukauden ikäinen.

Ongelmia ilmeni jatkossakin. Sakari meni tajuttomaksi neljästi ja kolme kertaa vasemmalle puolelle iski halvaus, mutta onneksi tuoreimmasta halvauskohtauksesta on aikaa jo 30 vuotta. Kolmisen vuotta sitten Sakarilla todettiin sydämen vajaatoiminta, mutta vaiva saatiin kuriin sydämentahdistimen ja lääkityksen avulla.

Tuoreimpana kiusana kuvioihin on tullut keuhkoahtaumatauti, vaikka Sakari lopetti polttamisen jo vuonna 1971.

– Lääkärit kysyivät minulta, olenko polttanut joskus, ja kerroin tupakoineeni kahdeksan vuotta. He sanoivat, että keuhkoahtaumatauti saattaa ihan hyvin johtua siitä, vaikka olen ollut jo näin pitkään polttamatta.

Vaivat hellittivät

Vaikka Sakari joutui jäämään työelämästä pois jo hyvin nuorella iällä, hän on silti ollut monen touhun ja toimen mies. Hän on tehnyt runsaasti hyväntekeväisyystyötä ja on myös matkustellut runsaasti. Pariskunta vietti esimerkiksi Floridassa kymmenkunta talvea, ja sinä aikana tuli käveltyä paljon.

– Yksitoista vuotta sitten alkoi reissulla pistää vasempaan polveen ja myös lonkkaan sen verran ilkeästi, ettei kävely enää tahtonut onnistua, hän kertoo.

– Onneksi tapasin siellä suomalaisen lääkärin, joka suositteli Nokkos-Kalkki-Inkivääri+vihersimpukka -nimistä luontaistuotetta. Lääkäri arveli, että saisin tällä konstilla nivelistäni ihan uuden veroiset. Ja oikeassa hän oli.

Sakari ei ollut siihen mennessä ikinä pistänyt ainoatakaan ravintolisää suuhuni ja suhtautui nytkin asiaan vähän pitkin hampain. Mutta kun hän oli syönyt valmistetta pari kuukautta, vaivat alkoivat hellittää, ja ovat siitä lähtien pysyneet poissa.

– Nivelet ovat yhä kuin nuorella pojalla! Ne eivät niksu eivätkä naksu. Jalkojen, luuston ja nivelten kunto on siis yhä aivan loistava, mutta ikävä kyllä kaksi vuotta sitten juhannuksen jälkeisellä viikolla oikean nilkan akillesjänne napsahti poikki. Eikä siinä vielä mitään, mutta kun nuori tyttölääkäri teki hoitovirheen eikä jalasta enää tule entisen veroista.

Akillesjänne katkesi

Sakari oli joutunut keuhkoahtaumansa vuoksi viettämään sairaalassa neljä, viisi viikkoa, jona aikana kävelylenkit jäivät tietysti tekemättä. Kun hän pääsi pois sairaalasta, hän alkoi taas tehdä lenkkejä ja kuntouttaa paikkojaan.

– Ehkä kävelin vähän liikaa, hän arvelee.

– Kun menin yhtenä aamuna suihkuun, astuin oikean jalan päkiän kylppärin kynnykselle, ja silloin paukahti. Tyttölääkäri laittoi jalan vain päiväsiteeseen, joka otettiin yöksi pois. Hän neuvoi minua käyttämään kainalosauvoja päiväsaikaan kävellessä noin kuukauden ajan. Tablettipurkki pantiin mukaan.

– Jalka olisi pitänyt leikata heti, mutta lääkäri ei tajunnut, että akillesjänne oli poikki. Tein valituksen hoitovirheestä, joka myönnettiin tapahtuneeksi ja sain jonkinlaiset korvaukset, mutta jalasta ei enää tule entisen veroista. Keuhkoahtautumani vuoksi sitä ei ruveta leikkaamaan. Se vaatisi kaksi pitkää kipsausta.

Sen jälkeen kun Sakari jo toistakymmentä vuotta sitten sai nivelensä uuteen uskoon, hän pudotti Nokkos-Kalkki-Inkivääri+vihersimpukan päivittäistä annosta, mutta akillesjänteen katkeamisen jälkeen hän nosti sitä. Nyt hän suunnittelee jälleen tiputtavansa nauttimista, koska nivelkipuja ei ole.

– Olen ruvennut ottamaan talvisaikaan myös yhden Omegat-kapselin, ja tunnen itseni nykyään paljon pirteämmäksi kuin ennen.

Koirasta kukkopoika

Keuhkoahtaumakin on nyt aika hyvässä mallissa, mikä johtuu varmasti siitä, että hän viettää nykyään aikaa entistä enemmän Vimpelissä, missä on puhdas ja raitis ilma ja avarat näkymät.

– Asunto ja osoite on edelleen myös Kokkolassa, mutta aika paljon me talvisin oleilemme ulkomailla. Viimeksi me olimme Tunisiassa, josta tuli tosin äkkilähtö, kun rupesivat mellakoimaan. Nyt lokakuussa olemme lähdössä Alanyaan Turkkiin.

Sakarilla on hauska tarina valmisteen toimivuudesta myös ihmisen parhaan ystävän nivelongelmissa.

– Pojalla on 12-vuotias saksanpaimenkoira Nelli, joka käveli tosi huonosti. Minä yllytin poikaa, että antaa sillekin vähän mun tablettejani ja sehän antoi. Koira nostaa nykyään jalkojaan kuin kukkopoika. Sille ruvettiin antamaan tabletti päivässä nelisen kuukautta sitten, ja jo puolentoista kuukauden kuluttua me rupesimme huomaamaan, että siitä on ollut selvää apua.

– Nelli voi tätä nykyä oikein hyvin!

Teksti: Reijo Ikävalko

Kuvat: Tomi Hirvinen

Terveys-Hymy 6-11

Teksti:Via Naturale
Avainsanat: nivel, nivelvaiva

Kommentit

Oma kommentti