”Nivelrikon oireet helpottivat!”

Kohtalo on katsonut parhaimmaksi järjestää Arja Havialle sekä rintasyövän että vaikean nivelrikon. Onneksi rintasyöpä on jo taaksejäänyttä elämää ja nyt hän on löytänyt hyvän avun myös niveloireisiinsa.

Kirkkonummelainen Arja Havia, 63, tunnustaa suoraan, että vinttikoirat ovat hänen suuri intohimoinen harrastuksensa. Hän on vinttikoirakokeiden ylituomari, hän kiertää kisoja ja lähtee usein vain katselemaan vinttikoiratapahtumia. Omia koiria Arjalla ei enää ole, mutta aikuisella tyttärellä niitä on kolmekin kappaletta.

Arja pääsi nivelvaivojensa vuoksi sairauseläkkeelle viime marraskuussa. Myös postissa elämäntyönsä tehnyt aviomies on eläkkeellä. Pariskunnalla on tyttären ohella myös aikuinen poika.

Arja on pohjakoulutukseltaan rakennuspiirtäjä ja hän suunnitteli työkseen myymälöitä. Sitten hän jatkoi työuraansa messuhommissa, kunnes kevensi työtaakkaansa ja alkoi tuote-esittelijäksi. Osa-aikaiselle sairauseläkkeelle hän jäi jo vuonna 2006.

– Olen vieläkin jonkin verran työelämässä mukana ja teen silloin tällöin muutaman keikan. Esittelen lähinnä elintarvikkeita. On kivaa, että tämän ikäistä pyydetään vielä töihin, ja ihmisten kanssa on kiva höpöttää kaikenlaista.

Sairaus perintönä

Ihan koko ajan ei Arjalla ole ollut kivaa.

– Olin 39-vuotias, kun vasemman käden keskisormen kärkinivelestä tuli nivelneste ulos. Lääkäri väitti, ettei noin nuorella voi olla nivelrikkoa, mutta sitä se oli. Vähitellen se levisi molempiin käsiin. Kyseessä on perinnöllinen sairaus, sillä sitä on myös äidillä ja vanhemmalla siskolla. Omalla tyttärellä sitä ei onneksi ole.

Arjan sormi leikattiin melko pian diagnoosin jälkeen eli nelikymppisenä. Nykyisin vasemman käden keskisormi on jäykkä ja Arja naureskeleekin, että se on tarvittaessa helppo nostaa pystyyn ja näyttää, mitä mieltä hän on asioista.

– Pikkuhiljaa molempien käsien sormet alkoivat kipeytyä lisää. Löysin jossakin vaiheessa Helsingin ympäristön reumatoimiston ja menin sinne asiantuntijalääkärin vastaanotolle. Kävin monen vuoden ajan ottamassa kortisonipiikkejä. Ikävä kyllä reumatoimisto lopetettiin vuonna 2010, jonka jälkeen jäin tyhjän päälle. Oli pakko ruveta keksimään omia konsteja.

Arja oli aloittanut jo vuonna 2006 nestemäisen aloe veran nauttimisen. Hän on vakaasti sitä mieltä, että siitä on ollut selvää apua. Se poistaa Arjan mukaan kuona-aineita.

Sitten tuli syöpä

Arjan käsiongelma paheni kuitenkin vuosi vuodelta. Sitten alkoi vasen polvikin oireilla ja siinäkin todettiin nivelrikko, joka äityi tosi hankalaksi.

Jotta Arjan elämä ei olisi muuttunut turhan yksitoikkoiseksi, häneltä löytyi vuonna 2004 myös rintasyöpä.

– Onneksi siihen aikaan aloitettiin uusi lääketutkimus. Hoito viiden vuoden hormonikuureineen oli tosi rankka, sillä sen aikana kynnetkin irtosivat, mutta ilmeisesti uusien lääkkeiden myötä pelastuin. Viisi vuotta sen tutkimuksen jälkeen julkaistiin mullistavia tuloksia, joten hoidot toimivat ihan oikeasti. Kuulun siis siihen viiteentoista prosenttiin, joihin syöpä ei ole iskenyt uudestaan!

Kun Arja selvisi syövästä, hän päätti panna hyvän kiertämään.

– Hassua sanoa, mutta syövästä tuli minulle harrastus. Olen alusta asti toiminut vertaistukihenkilönä ja olen tälläkin hetkellä Kirkkonummen syöpäyhdistyksen osaston puheenjohtaja.

Onneksi Arja on oikeakätinen. Reumatoimiston lopettamisen jälkeen hän kävi joitakin kertoja yksityislääkärin pakeilla saamassa kortisonipiikkejä. Niistä oli hyötyä, mutta sitä ei kestänyt kauan.

– Sairaus on totta kai haitannut elämää monin tavoin, Arja huokaa.

– Mitään painavaa en pysty nostamaan ja kantamaan, kun ei tiedä, kuinka päin esimerkiksi kasseja pitäisi. Sormet eivät pelaa.

Luontaistuote löytyi

Arja tutustui jo vuosia sitten nykyään luontaistuotealalla työskentelevään naiseen. He ovat joskus kulkeneet töihinkin yhtä matkaa.

– Juttelimme kaikenlaista ja hän kysyi, olenko kokeillut NutriLenk-ravintolisiä, joista monet ovat saaneet apua nivelvaivoihinsa. Olin tietysti heti valmis kokeilemaan. Olen muutenkin mieltynyt pehmeisiin hoitomuotoihin ja viimeksi tänä aamunakin söin chlorellaa.

– Rupesin ottamaan sekä NutriLenk Activea että NutriLenk Goldia ja aloitin maksimiannoksella

Kun tätä juttua kirjoitettiin, Arja oli käyttänyt säännöllisesti molempia tuotteita neljä kuukautta. Hän huomauttaa, että kaikkia luontaistuotteita pitäisi syödä vähintään puoli vuotta, ennen kuin niistä voi sanoa juuta tai jaata.

– Näistä tuotteista uskallan kuitenkin puhua jo nyt, koska niiden teho alkoi tuntua jo kahden kuukauden käytön jälkeen. On kuitenkin muistettava, että vaikutus on aina yksilöllistä ja se voi riippua monista eri tekijöistä. Mutta sen voin sanoa varmuudella, että NutriLenkeistä on ollut nivelvaivoihini selvää apua.

Arja on tehnyt myös ruokaremontin, sillä hän jätti kesäkuussa leivän ja etenkin gluteenia sisältävät ruuat. Hänen syömänsä pastakin on nykyään gluteenitonta.

– Punaista lihaa en syö ollenkaan, ja etenkin sianliha tekee nivelille tosi pahaa. Kuulun myös Kirkkonummen nivelyhdistykseen, vaikka en ole pahemmin ehtinyt sen kokouksiin osallistuakaan.

Teksti Reijo Ikävalko

Kuva Matti Matimatikainen

Terveys-Hymy 10-2015

 

Teksti: Hymy
Avainsanat: rintasyöpä, nivelrikko

Kommentit

Oma kommentti