Nivelsäryt ovat historiaa

Sakari LinnaKohtalo on murjonut kokkolalaista Sakari Linnaa monin tavoin, mutta mies sinnittelee yhä ja suunnittelee täysillä tulevaisuutta.

Sakari Linna, 73, on elänyt niin värikkään elämän, että hän on kirjoittanut vaiheistaan omakustanteisen kirjan, Elämäni Sävelet. Sakari on alun perin Pohjanmaan poikia, syntyisin Perhosta. Hän aloitti perinteisesti juoksupojan hommista ja eteni siitä rautamyyjäksi. Varsinaisen elämäntyönsä hän kuitenkin teki tekstiilialan edustajana, ja piirinä oli koko maa.

Sakari on ollut jo yli 50 vuotta naimisissa vaimonsa kanssa, joka hänkin on vaikuttanut tekstiilialalla. Pariskunnalla on kolme lasta, tytär ja kaksi poikaa. Sakari joutui kuitenkin jättämään työelämän jo vuonna 1971 vain 36-vuotiaana. Hän sai aivoverenvuodon, mikä pysäytti rajusti. Titteli oli tuolloin tekstiiliosastopäällikkö.

– Se oli kova paikka sellaiselle, joka on aina halunnut tehdä kovasti töitä, hän muistelee. – Kaiken lisäksi lapset olivat vielä pieniä, nuorimmainenkin vasta kaksikuukautinen. Mutta lääkärien kielto oli ehdoton, mitään ei enää saanut tehdä.

Ongelmia ilmeni kuitenkin kautta 70-luvun. Sakari Linna kertoo olleensa neljä kertaa tajuton ja kolme kertaa halvaantunut vasemmalta puolelta, mutta onneksi tuoreimmasta halvauskohtauksesta on aikaa jo 30 vuotta. Pikku vaikeuksia on toki esiintynyt 70-luvun jälkeenkin, mutta ei onneksi kovin vakavia. Sakarilla todettiin vuosi sitten sydämen vajaatoiminta, mutta se vaiva saatiin aisoihin sydämentahdistajan ja tarvittaessa myös lääkityksen avulla.

–  Vaikka jouduin jäämään nuorena miehenä pois työelämästä, olen silti aina jotakin puuhastellut, Sakari toteaa. – Olen tehnyt hirmuisesti hyväntekeväisyystyötä ja olen myös matkustellut runsaasti.

– Vietimme Floridassa yhdeksän pitkää talvea, ja siellä tuli käveltyä paljon. Vuonna 2000 alkoi pistää vasempaan polveen ja vähän lonkkaankin niin pahasti, ettei kävelystä enää tahtonut tulla mitään. Onneksi satuin tapaamaan siellä erään suomalaisen lääkärin, joka suositteli minulle Nokkos-Kalkki-Inkivääri + vihersimpukka -nimistä luontaistuotetta, joita rupesin ottamaan alkuun kolme päivässä.

– Kun olin syönyt niitä kahden kuukauden ajan, vaivat alkoivat hellittää eikä tällä hetkellä ole nivelissä mitään sanomista: ne ovat oikein vireät eivätkä ne niksu tai naksu. Nykyään pystyn kävelemään jalkojeni puolesta vaikka kuinka pitkiä matkoja. Olen nyt jo voinut vähentää annostustakin yhteen kapseliin päivässä ja olen patistellut aika monta kaveriani hankkimaan samaa valmistetta. Tätä ennen en ollut ikinä käyttänyt mitään luontaistuotevalmistetta.

– Jos tahdistin antoi minulle omalta osaltaan uuden elämän, samaa voi sanoa tästä Via Naturale -firman Nokkos-Kalkki-Inkivääri + vihersimpukka -valmisteesta.

– Liikunta ja jokapäiväiset kävelylenkit kuuluvat kiinteäsi elämäni kuvioihin enkä aio niistä luopua, jos nivelet pysyvät tässä kunnossa. Elämässä ei kerta kaikkiaan ole mitään ongelmia. Rakkautta ja virtaa riittää vaikka toisille antaa, jos mieli pysyy nykyisessä vireessä, ja vielä kun saisi elää tässä hyvässä avioliitossa jonkin aikaa ja seurata, mitä toiset ihmiset touhuavat!

Teksti: Reijo Ikävalko

Kuva: Tomi Hirvinen

Terveys-Hymy 4-2008

Teksti:Reijo Ikävalko
Avainsanat: lonkkavaivat, nivelvaivat, polvivaivat, vihersimpukka

Kommentit

Oma kommentti