Nivelvaivojen luontainen hoito

polvi ja nilkkaJoka toinen 50 vuotta täyttänyt kärsii jonkinlaisista nivelvaivoista. Nivelrikkoa potee peräti 400 000 suomalaista, joista 250 000 kärsii toimintakyvyn heikkenemisestä ja heistä 15 000 tarvitsee jokapäiväistä apua askareissaan. Nivelreumapotilaita Suomessa lasketaan olevan lähes 50 000. Nivelongelmia voidaan lieventää myös monilla luontaistuotteilla.

Nivelvaivoja on vanhastaan hoidettu lähinnä särky- ja tulehduskipulääkkeillä. Ne kyllä lievittävät oireita, mutta eivät vaikuta taudin perussyihin eivätkä poista niitä. Monet särkylääkkeet aiheuttavat vatsavaivoja ja niiden pitkäaikainen käyttö ohentaa nivelrustoja. Uudet tutkimukset kertovat myös ylenpalttisen särkylääkkeiden syömisen olevan suorastaan hengenvaarallista. Tulehdus- ja särkylääkkeet jäykistävät valtimoita ja voivat aiheuttaa sydän- tai aivoinfarktin.

Särkylääkkeiden hoitovaikutus perustuu tiettyjen entsyymien ja tulehdusta aiheuttavien eikosanodien säätelyyn. Aivan samalla tavalla niitä säätelevät myös vihersimpukkauute ja kalaöljy, mutta viimeksi mainitut eivät aiheuta haitallisia sivuvaikutuksia. Päinvastoin, Kalaöljyllä ja vihersimpukalla on monia muitakin suotuisia vaikutuksia.

Nivelrusto tarvitsee monia suoja-aineita. Sellaisia ovat muun muassa D-vitamiini, kala- ja helokkiöljyt, glukosamiini ja vihersimpukkauute.

D-vitamiinilisä saattaa hillitä nivelrikon etenemistä tai parhaimmissa tapauksissa jopa pysäyttää sen. Kala- ja helokkiöljyvalmisteet voitelevat nivelten pintoja ja ehkäisevät näin rustojen kulumista. Tehokkain kalaöljyistä on E-EPA, josta syntyy kudoksissa tulehdusta ehkäisevää ainetta.

Glukosamiinia on saatavana sekä niveleen ruiskutettavana reseptilääkkeenä että suun kautta nautittavassa muodossa. Glukosamiinin kanssa on kuitenkin syytä olla kärsivällinen, sillä sen  vaikutus alkaa tuntua yleensä vasta kuukauden tai kahden kuluttua, sillä uuden terveen ruston kasvu ja nivelnesteen tuotto ottavat oman aikansa.

Hyvä lisä nivelvaivojen torjunnassa on myös Uuden Seelannin vihersimpukka, jota viljellään lääkinnällisiin tarkoituksiin Tyynessä valtameressä. Vihersimpukasta valmistetaan uutetta, jonka tervehdyttävä vaikutus on todettu sekä ihmisillä että eläimillä. Sen ovat monet tieteelliset tutkimukset osoittaneet. Vihersimpukkakapseleita voi ottaa joko jatkuvasti tai jaksoittain pitämällä välillä parin kolmen kuukauden taukoja. Uutetta voi käyttää myös synteettisten kipu- ja tulehduslääkkeiden kanssa, sillä se tehostaa lääkkeiden vaikutusta, vähentää lääkityksen tarvetta ja suojaa vatsaa kovien lääkkeiden aiheuttamalta ärsytykseltä. Vihersimpukan tehoa voidaan vielä  lisätä nauttimalla samanaikaisesti E-EPAa ja nestemäistä hainrustouutetta.

Nykyään jo yhä laajemmat lääkäripiirit tunnustavat, että ravintolisien käyttö nivelreuman ja nivelrikon hoidossa johtaa hyviin tuloksiin. Hiljattain kaksi englantilaista lääkäriä myönsi tämän tosiseikan arvostetussa ravitsemustieteen julkaisussa.

He toteavat, että tulehdus synnyttää vapaita radikaaleja sekä koe-eläinten että ihmisten nivelissä. Radikaaleista syntyy soluille myrkyllisiä yhdisteitä, jotka tuhoavat rusto- ja luukudosta nivelissä. Brittitohtorit suosittelevat nivelrikosta kärsiville suurina annoksia C- ja E-vitamiinilisiä, beetakaroteenia ja seleeniä. Myös kala- ja helokkiöljyjen rasvahapot ovat heidän mielestään hyväksi, samoin vihersimpukka, sillä niillä on tulehdusta estäviä vaikutuksia.

Tällaiset tieteelliset artikkelikatsaukset ilahduttavat tietysti suuresti niitä suomalaisia lääkäreitä, jotka ovat jo vuosikausia puhuneet vitamiinien, hivenaineiden ja rasvahappojen puolesta.

Nivelvalmisteita

Luontaistuotekauppojen tuotevalikoimassa on runsaasti nivelvaivoihin tarkoitettuja valmisteita. Tässä joitakin kaikkein tutuimpia: Artrifix ja Cepiton (www.fennonatura.fi), Bodyflex combi, Bodyflex strong ja Cartimare Immuno (www.hankintatukku.com), Nivelamin (www.biovita.fi), Nokkoskalkki-inkivääri-vihersimpukka (www.vitalasfinland.fi), Hainrusto + Vihersimpukka sekä Inkivääri-valkosipuli (www.bioteekki.fi), Zinaxin, Xinaxin Forte ja Zinaxin repair (www.ferrosan.fi), Nivelin ja Avosol, (www.polarpharma.fi), Hainrusto-inkivääri-nokkosvalmiste (www.terveystukku.com), Kondrin  (www.cederroth.fi), Bio-Glukosamin (www.pharmanord.fi), Vihersimpukka (www.reformikeskus.com) ja LitoZin

Teksti: Reijo Ikävalko
Kuva: Miguel Vera

Terveys-Hymy 11-2006

Teksti: Hymy
Avainsanat: nivelvaivat

Kommentit

Oma kommentti