Nukahtamisvaikeudet vaivasivat Jaanaa

Jaana Pitkänen kärsi vuosikausia nukahtamisvaikeuksista, jotka ovat peruja hänen vuorotyövuosiltaan. Nyt tilanne on onneksi kokonaan muuttunut.

Espoon Mankkaalla luontaistuotekauppaa pitävällä Jaana Pitkäsellä, 51, on hyvin mielenkiintoiset ja kansainväliset elämänvaiheet. Hän työskenteli lentoemäntänä pitkään aikaa.

– Pääsin töihin erääseen kansainväliseen lentoyhtiöön 80-luvun lopulla ja vaikutin 15 vuotta lentoalalla. Toimin sekä lentoemäntänä että myös lentokentällä erilaisissa työtehtävissä.

Jaana piti työstään kovasti, mutta vuorotyö ei sopinut hänen elimistölleen. Tuli sekä uni- että hormoniperäisiä vaikeuksia ja muitakin ongelmia terveyden kanssa, joten hänen oli pakko vaihtaa alaa.

– Olen nuoresta asti ollut kiinnostunut luontaistuotteista ja luontaisesta parantamisesta. Isoäiti keräsi kasveja ja yrttejä, joten kyse voi olla jonkinlaisesta verenperinnöstäkin. Tapasin vuonna 2003 erään luontaistuotealan franchiseomistajan ja avasin ensimmäisen liikkeeni Espoon Leppävaarassa. Pidin sitä muutaman vuoden, kunnes myin sen pois ja palasin vähäksi aikaa takaisin lentoalalle. En kuitenkaan enää viihtynyt, sillä olin nähnyt ne työt jo tarpeeksi perusteellisesti. Kyllä 15 vuotta riitti.

Elämäntyö löytyi luontaistuotteista

Jaana palasi takaisin luontaistuotebisnekseen ja on nyt viihtynyt alalla jo kymmenen vuotta. Tällä hetkellä hänellä on liike Espoon Mankkaalla. Hän avasi sen viime vuonna. Uusi liike vaatii aina paljon töitä, mutta hän tuntee olevansa omalla alallaan. Jaana on hankkinut myös luontaistuoteneuvojan koulutuksen.

Vanhan viisauden mukaan suutarin lapsilla ei ole kenkiä, ja toinen viisaus väittää, ettei kuormasta saisi syödä. Jaana Pitkäseen nämä hokemat eivät kuitenkaan päde, sillä hän käyttää luontaistuotteita ja hyvällä menestyksellä.

– Terveys on ollut kohtalaisen hyvä, mutta on muutama vakavampikin juttu ollut. Muun muassa endometriasairaus, joka on vaatinut pari leikkausta.

– Lentoalan vuorotöistä johtuen minulla on varmasti jo parinkymmenen vuoden ajan ollut suuria nukahtamisvaikeuksia. En juuri koskaan saanut tuntiin unta, vaikka olin kuinka väsynyt. Viime maaliskuussa tilanne oli oikein paha, oliko syynä stressi vai mikä, mutta en nukkunut kunnolla kolmeen viikkoon. Olimme vielä tuolloin Levillä lomalla. Heräsin joka tunti ja katsoin kelloa. Yksi huonojen unien syistä liittyi varmasti vaihdevuosioireisiinkin, sillä välillä tuli kuumia aaltoja. Olo oli kerta kaikkiaan aivan kamala.

Apu Targetista

Jaana osallistui pari kuukautta ennen Levin lomaansa eli tammikuussa HCA-yrityksen koulutustilaisuuteen, jossa kerrottiin Target1-nimisestä uutuusvalmisteesta. Hän kuunteli, mutta ei samaistunut tuotteeseen. Sitten eräs HCA:n työntekijöistä soitti Jaanalle ja kertoi myönteisestä asiakaspalautteesta.

– Päätin silloin itsekin ruveta kokeilemaan Targetia. Aloin ottaa kaksi tablettia joka aamu eikä kulunut kuin viikko, kun univaikeudet olivat kokonaan poissa. Kun nyt painoin pääni tyynyyn, nukahdin jo kymmenen minuutin sisällä. Yksi ainoa yö on sen jälkeen ollut huono, mutta sekin johtui matkustamisen aiheuttamasta aikaerosta.

– Myös kuumat aallot hävisivät ja olen ollut paremmalla tuulella, Jaana tunnustaa.

– Se vaikuttaa myös mielialaan positiivisesti. Oli pakko laittaa firmaan palautetta, että olipa superhyvä tuote. Olen vuosien varrella kokeillut kaikenlaista ja monista tuotteista olen saanut apua, mutta tällä kerralla apu oli hyvin konkreettista.

Kaverillekin kanssa

Nykyään Jaana ottaa enää yhden Targetin joka aamu. Kahden tabletin kautta kesti alkuun vain puolitoista viikkoa. Hän on saanut myönteistä palautetta myös asiakkailtaan.

– Myin kymmenen vuotta nuoremmalle kaverilleni kaksi pakettia ja juttelin hiljattain hänen kanssaan. Hänellä on pieniä lapsia ja muutenkin stressiä. Hän kertoi Targetin vaikuttaneen mielialaan tosi positiivisesti. Toinen palautteen antanut taas totesi, että vaikka töitä on aivan hirveästi, hän on silti hyvällä tuulella.

Nyt kun uni tulee ajallaan silmään, Jaanalla on aikaa ja voimia myös harrastuksille.

– Matkustelen mieheni kanssa runsaasti. Viimeksi olimme Kroatiassa ja seuraavaksi lähdemme Itävaltaan. Vanha Eurooppa kiinnostaa. Harrastamme myös kuntosalilla käyntiä ja lenkkeilyä. Meillä on myös kaksi pientä koiraa, maltankoira Bianca ja sekarotuinen, Ruotsista hankitty Macy.

Teksti Reijo Ikävalko

Kuvat Matti Matikainen

Terveys-Hymy 9-2015

Teksti: Hymy
Avainsanat: uni, nukahtaminen

Kommentit

Oma kommentti