Nuorten hiihtolupausten ravintolisät

Jorma KinnunenValmentaja Jorma Kinnusen siipien suojassa on neljä vähän yli parikymppistä hiihtäjälupausta, joista odotetaan lähivuosina paljon. Nelikko rohmusi päättyneellä hiihtokaudella ikäluokissaan peräti kaksi SM-kultaa, kaksi hopeaa ja pronssin, mutta siitä huolimatta valmentaja pudistelee päätään.

Suomi tuntee kaksi Jorma Kinnunen -nimistä huippu-urheilijaa. Äänekosken pikkujättiläinen Jorma Kinnunen, 66, on heistä se kuuluisampi, sillä urheiluväki muistaa tämän Jorman keihäänheiton ME-tuloksen ja olympiahopean Meksikon kisoista.

Ihan turha kaveri ei ole hänen Kannonkoskelta kotoisin oleva täyskaimansakaan Jorma Kinnunen, 61, mutta tämä Jorma teki urotyönsä hiihdossa.

Pohjois-Karjalan Rajavartiolaitoksen Lieksan komppaniassa koko uransa palvellut ja viisikymppisenä eläkkeellä ylirajavartijana päässyt Jorma saavutti 1970-luvun alkupuolella peräti kaksi SM-hopeaa ja kummallakin kerralla Juha Miedon jälkeen. Ketjun jatkoksi tuli vielä yksi SM-pronssi. Kaikki Jorman mitalit ovat joko 50 km ja 30 km matkoilta, mutta Jormalla on huipputuloksia myös ylipitkien matkojen massakisoista, sillä hän on Finlandia-hiihdon ensimmäinen voittaja ja hän on kerran sijoittunut Vaasa-hiihdossa toiseksi. Arvokkain maratonmatkan voitto on kuitenkin peräisin Italiasta, sillä Jorma on kertaalleen voittanut arvostetun Marcialongan. Samaan urotekoon suomalaisista on pystynyt vain Pauli Siitonen. Veteraanien MM-kisoista Jormalla on huikeat 19 kultaa, kuusi hopeaa ja yksi pronssi.

Eikä tässä vielä suinkaan kaikki. Hänellä on 15-miehisessä kirkkovenesoudussa 12 kultaa, kolme hopeaa ja kahdeksan pronssia ja hänen porukkansa Lieksan loiske on voittanut myös Sulkavan soudut monta kertaa. Yhtenä kesänä porukka korjasi kaikki tarjolla olleet Suomen mestaruudet.

Jorma ei itse enää kilpaile, mutta hän valmentaa muita. Tunnetuin hänen valmennettavistaan on ollut yhdistetyn hiihdon Jaakko Tallus, joka saavutti Salt Lake Cityn olympiakisoissa kuusi vuotta sitten sekä joukkuekultaa että henkilökohtaisen hopean.

Tällä hetkellä Jorman talliin kuuluu neljä nuorta hiihtäjää: Pasi ja Petri Kiiskinen ovat hiihtosuunnistajia, Eevamari Oksanen on yksi suurimpia naisten tulevaisuudenlupauksiin ja samaa voidaan sanoa miesten puolella myös Toni Närväsestä, joka on jo ehtinyt saavuttaa useita Suomen mestaruuksia ja myös MM-hopeaa. Toni harjoitteli itsensä kuitenkin ylikuntoon, mutta Jorma pyrkii palauttamaan tilanteen ennalleen.

– Tämä porukka otti viime kaudella kaksi ikäluokkansa SM-kultaa, kaksi hopeaa ja pronssin, mikä on heidän kykyihinsä nähden alakanttiin, Jorma huokaa. – Parempaan olisi pitänyt pystyä.

Koska Jorma on ollut aikoinaan itse huipulla ja hän valmentaa nyt huippuja, hän tietää, että pinnalle pysymiseen tarvitaan ravitsevan ja monipuolisen kotiruuan ohella myös runsaasti ravintolisiä. Jorma on tutustunut eri luontaistuotefirmojen tarjontaan ja huomannut raisiolaisen Bioteekin aivan ylivoimaiseksi.

– Asia pitää ajatella niin, että ruoka on tällä hetkellä aika yksipuolista. Näihin asioihin ei ole vielä urheilupiireissä perehdytty tarpeeksi. Monipuolinen ruoka on tärkeää, mutta sitä pitää täydentää sopivilla ravintolisillä ja järjen kanssa.

Jorman ja kumppaneiden ravintolisälista on pitkä.

– Ensinnäkin otamme Vitavoima -nimistä monivitamiinia yksi per aamu, mutta jos menossa on rankempi jakso, tabletteja on kaksi. Tämä voimakas valmiste on kuitenkin syytä ottaa ruuan kanssa, etenkin jos on herkkävatsainen. Rasvahappovalmiste Duo EPA +DHAta otamme kaksi kapselia päivässä, samoin niveliä varten kehitettyä Hainrusto+Vihersimpukkaa. Magnesium Plus -valmiste on myös elimistölle hyväksi, koska se imeytyy hyvin orotaattimuotonsa vuoksi. Monet maailmanhuiput käyttävät juuri magnesiumorotaattia.  Otan magnesiumia aamuin illoin, ja illalla otan myös Probioottiplus-maitohappobakteerivalmisteen. Teho-C -vitamiinia syömme myös säännöllisesti, mutta katsomme luonnollisesti, kuinka C-vitamiinipitoista ruokaa syömme. Jos ruokavalioon kuuluu paljon marjoja, silloin jätämme C-vitamiinin pois, mutta silloin, kun otamme rautaa, otamme myös C-vitamiinia. Jos joku kärsii ummetuksesta, sitä on helppo torjua Elinvoima-kuidulla.

– Kesäaikana syömme vahvaa D-vitamiinia 1-2 tablettia, mutta kun aurinko syksyllä lakkaa paistamasta, annos tuplataan. Mukana on myös Karnitiini Q10, Alfalinoleenihappovalmiste ja myös vahva Teho-B-vitamiinivalmiste. Teho-Rauta + B -valmistetta käytämme kuuriluontoisesti kaksi viikkoa kerrallaan ja kolmannen viikon olemme ilman. Tuntia ennen lenkkiä voi ottaa Elinvoima-ravintojauhetta, jota on helppo sekoittaa marjoihin ja jugurttiin.

– Lista on pitkä, mutta sitä pitää käyttää järjen kanssa, Kinnunen toteaa. – Minulla on myös muita konsteja, sillä tankkaaminen sujuu mielestäni kaikkein parhaiten maalaisruisleivän avulla. Se ei jätä koskaan pulaan, sillä se sopii sekä ennen lenkkiä että sen jälkeen. Ruisleipä on ylivoimainen hiilihydraatin lähde esimerkiksi pastaan verrattuna.

– Jättäisin mielelläni pois kaikki imelät litkut, joihin sekoitetaan kofeiinia. Niiden asemasta pitäisi käyttää palautusjuomaa tai jotakin laimeaa proteiinipitoista valmistetta. Energiajuomien kanssa on menty ihan hakoteille, valmentaja Kinnunen puhisee. – Itse luonnosta poimitut marjat ja niistä valmistetut mehut sen sijaan ovat hyväksi. Kaupan mehuissa ja marjoissa tahtoo olla liikaa sokeria.

– Pitkillä matkoilla aseeni ovat olleet ruisleipä ja magnesium, jotka eivät ole ikinä pettäneet. Yritän nyt saada näitä omien kokemusteni tuottamia oppeja perille myös valmennettaviin, ja aika näyttää, millaiset ovat tulokset.

 Jorma Kinnunen kehuu Kolin hiihtokelejä, jotka jatkuvat puolen vuoden ajan aina lokakuun lopusta huhtikuun loppuun asti.

Teksti: Reijo Ikävalko

Kuva: Panu Kärkkäinen

Terveys-Hymy 6-08

Teksti:Reijo Ikävalko
Avainsanat: hiihto, ravintolisä

Kommentit

Oma kommentti