Nyt löytyi aivan uusi käyttöalue: WellO2 helpottaa vankien ahdistusta

Mainos

Vantaan Psykiatrisesta vankisairaalasta kantautuu todella mielenkiintoisia kuulumisia. Osastonylilääkäri Mika Rautanen on ottanut hengitysterapialaite WellO2:n pysyväksi hoitomuodoksi vankien ahdistuksen torjumisessa!

Terveys-Hymy on kirjoittanut useita juttuja uraauurtavasta kotimaisesta keksinnöstä nimeltä WellO2. Sen on kehittänyt Kiuruvedeltä kotoisin oleva Aulis Kärkkäinen, 69. Hänellä itsellään on ollut hengitysvaikeuksia pikkupojasta lähtien, joten hän päätti sittemmin tehdä asialle jotakin. Niin syntyi WellO2. Well on englantia ja tarkoittaa hyvää, O2 puolestaan on hapen kemiallinen merkki.

WellO2 on saanut suuren määrän ystäviä Suomessa, ja se on alkanut valloittaa myös ulkomailla. Terveys-Hymy kirjoitti 3/2021 hiihtäjätähti Krista Pärmäkoskesta, joka kertoi tykästyneensä WellO2:een heti ja avaavansa sillä hengitystiensä joka aamu. Monet muutkin huippuhiihtäjät käyttävät WellO2:a.

Numerossa 4/2021 kerroimme koronaan sairastuneen ja yhtä aikaa teholle joutuneen Päivi ja Eero Hyvärisen tarinan. He kertoivat saaneensa WellO2:sta suurta apua koronan aiheuttamien hengitysvaikeuksien jälkihoidossa.
Numerossa 5/2021 keuhkoahtaumatautiin sairastunut Matti Kokkinen kertoi saaneensa vinkin Wello2:sta olympiavoittaja Sami Jauhojärveltä. Matilla on yli 50 vuoden tupakointitausta ja sen lisäksi uniapnea. Hän on ollut laitteen hankkimiseen enemmän kuin tyytyväinen ja käyttää sitä aamuin illoin.

Numerossa 6/2021 suomalais-amerikkalainen Robbinsin pariskunta sanoi suoraan, että WellO2 pelasti keuhkoahtaumatautia sairastavan Michael Robbinsin hengen. Aulis Kärkkäisen tavoin myös Michael on kärsinyt hengitysvaikeuksista lapsuusvuosistaan asti. Mutta nyt WellO2 on helpottanut elämää aivan ratkaisevasti.

Numerossa 7/2021 kerroimme Teija Hahkasta, jolle tuli niin pahoja sisäilmaongelmia, että menetti äänensä. Hän sanoo suoraan, että sai Wello2:n avulla puhekykynsä takaisin.

Niin kuin huomataan, WellO2:een tyytyväisiä ihmisiä on runsaasti. Mutta sitä ei edes laitteen keksijä Aulis Kärkkäinen voinut kuvitella, että WellO2 päätyy eräänä päivänä Vantaan vankilan psykiatrisen yksikön vakituiseksi hoitomuodoksi.

Kaikki alkoi lehtimainoksesta

Vankiterveydenhuollon osastonylilääkäri Mika Rautanen, 43, huomasi kolmisen vuotta sitten Suomen Lääkärilehdessä mielenkiintoisen mainoksen. Siinä puhuttiin WellO2:sta.

Oikeuspsykiatrian erikoislääkäriksi erikoistunut Rautanen kertoo olleensa aina kiinnostunut, kuinka ahdistukseen voi saada helpotusta. Hänen mukaansa vangit kärsivät erityisesti vakavista ahdistusoireista.

– Olen myös aina tiennyt, että hengitys on ihmiselle tärkeä taito. Jos sen hallinta on pilalla, ihminen voi huonosti, koska hän ei pysty rauhoittumaan ja hengittämään normaalisti.

– Näin Lääkärilehdessä mielenkiintoisen tiedon aivan uudenlaisesta laitteesta. Siinä kerrottiin, että WellO2 lievittää stressiä, ja laite alkoi kiinnostaa minua. Soitin firmaan ja kyselin asiasta tarkemmin. Kerroin olevani kiinnostunut, kuinka tätä väitettä on tutkittu, jolloin kuulin, että kyse oli WellO2:n asiantuntijalääkärin kommentista, eikä heillä itsellään ollut asiasta vielä nimenomaista tutkittua lisätietoa. Minulle kuitenkin kerrottiin, että heillä oli myönteisiä kokemuksia erilaisista hengitysongelmaisista, hiihtäjistä ja laulajista, jotka kaikki olivat saaneet hyötyä WellO2:sta.

– Meillä oli pitkät keskustelut Aulis Kärkkäisen kanssa. Heitäkin kiinnostivat mielenhallinnan sekä hengitykseen ja rauhoittumiseen liittyvät asiat. Olin ensimmäinen ulkopuolinen, joka otti heihin yhteyttä tällä asialla. Sain heiltä käyttöön muutaman laitteen ja vein ne meidän potilaille. Päätin ainakin testata tämän jutun.

Rautanen kertoo itsekin tutustuneensa keksintöön ja kiinnostui asiasta entistä enemmän.

– Hiukan minua arvelutti, kuinka raavaat vankimiehet suhtautuvat tällaiseen laitteeseen ja epäilevätkö he jonkinlaista huijausta. Sain hoitajat mukaan ja he opettelivat laitteen käytön, jonka jälkeen annoimme ne vangeille.

Osastonylilääkäri Rautasen pelko osoittautui aiheettomaksi.

– Kaikki vangit olivat tyytyväisiä. He huomasivat ihan spontaanisti, että siitä oli heille apua ja he pyysivät jatkossa uudestaan WellO2:a käyttöönsä. Siitä oli heille apua, jos oli ahdistava tai tukala olo. Kaikki onnistui yksinkertaisesti hengittelemällä sen kautta ja opettelemalla, mikä on sopiva rytmi ja paras tapa käyttää sitä. Muutamat vangit kysyivät, saavatko he istuskella keskenään kaikessa rauhassa ja hengitellä porukalla. Muodostui ihan ryhmiä, ja jokaisella oli oma laite.

– Sujui ihan itsestään, että potilaat löysivät sen. Totesimme, että on varmaan hyödyllistä ottaa se vakituiseen hoitovalikoimaan. Ikävä kyllä korona sotki aika paljon tätäkin asiaa, sillä jokaisella pitäisi olla oma laite, ettei korona leviäisi, vaikka laitteessa on kyllä pätevä puhdistustoiminto.

– Alkuperäinen havainto oli kuitenkin hyödyllinen. Tein pienimuotoisen testin, jossa haastattelin kymmentä käyttäjää. Mittasin verenpaineita ja muitakin arvoja, ja kävi ilmi, että heillä laski ahdistuksen taso WellO2:n käytön avulla. He halusivat jatkaa laitteen käyttämistä, koska se tuntui hyvältä. Ahdistuksen ja sietämättömän olotilan torjunnassa laite on osoittautunut oikein toimivaksi.
Entä minkälainen porukka sitten sai apua?

– He olivat kaikki miehiä ja olivat tulleet sairaalayksikköön hyvin monenlaisilla oireilla. Pääsääntöisesti kyse on ollut vakavista tapauksista, kun sairaalaan on tultu. Meillä hoidetaan kaikki, olivatpa he sitten syyllistyneet petokseen tai murhaan.

Vakiintunut hoitomuoto

Osastonylilääkäri Rautanen kertoo, että kun potilasta ahdistaa, hän haluaa useimmiten ongelmaansa jonkun pillerin.

– Ne kuitenkin harvemmin auttavat. Pitäisi keksiä muita rauhoittumiskeinoja, ja tässä meillä nyt on hyvä vaihtoehto. Meillä WellO2 on yhtenä vakiintuneena hoitomuotona niille, jotka sitä haluavat. Olen vihjaillut tästä muille psykiatrian tahoille, että kannattaa tutustua ja tehdä sen jälkeen omat johtopäätökset ja arviot.

– Potilaat ovat olleet tyytyväisiä. On hyvä, että rauhoittavan lääkkeen sijasta voi tarjota tällaista vaihtoehtoa. WellO2 rauhoittaa mieltä kestävämmin kuin jokin lyhytaikaisesti vaikuttava lääke.

Rautanen käyttää itsekin jonkin verran laitetta ja on huomannut sen edut.

– Kun haluaa illalla rauhoittua, voi pistää musan soimaan ja ruveta hengittelemään WellO2:n kautta. Potilaat ovat kertoneet ja olen itsekin huomannut, että se katkaisee ajatusketjun. Ahdistushan syntyy, kun samat ajatukset pyörivät koko ajan päässä, eikä niitä saa hallittua. Huomasin kuitenkin, että laite katkaisee tämän kierteen ja samojen asioiden ajattelu loppuu. Kun hengität ja puhallat, se vie kaiken huomion. Olet vain siinä ja hengität laitteeseen. Luulen, että siinä on yksi avain WellO2:n aiheuttamaan myönteiseen vaikutukseen. Toinen asia liittyy varmaan sympaattiseen ja parasympaattiseen hermostoon ja liiallisen aktiivisuuden hillitsemiseen syvään hengittelemällä. Ja nämä mekanismit toimivat kenellä vaan, oli sitten vanki tai ei.

 

Artikkeli on julkaistu Terveys-Hymyn numerossa 8/2021.

Teksti:Reijo Ikävalko

Kommentit

Oma kommentti