Omega-3-rasvahappoja sydämen vajaatoimintaan

Uppsalan yliopiston kardiologian professori Lars Wallentin sanoo, että vakavaa sydämen vajaatoimintaa sairastavien tulisi luopua kovista kolesterolilääkkeistä ja ruveta sen sijaan syömään omega-3-rasvahappoja. Ruotsalaisprofessori nojaa italialaiseen tutkimukseen, joka toteutettiin lähes 7000:lla vakavasta sydämen vajaatoiminnasta kärsivälle potilaalle. He saivat päivittäin joko 1000 mg omega-3-rasvahappoja kalaöljykapselina tai sitten lumelääkettä eli plaseboa. Tutkimus kesti melkein neljä vuotta ja paljasti, että kalaöljyryhmässä sydän toimi lumeryhmää kauemmin ja kuolleisuus väheni. Professori Wallentinin mukaan omega-3-rasvahapot vaikuttavat keskeisesti juuri sydänlihakseen.

Kaikki potilaat eivät kuitenkaan saaneet omega-3-rasvahapoista apua. Jokaista sataa potilasta kohti kuoli 27 tutkimukseen osallistunutta, kun plaseboryhmässä kuolleisuus oli 29. Eroa oli siis vain kahden ihmisen verran, mutta ruotsalaisprofessori on silti sitä mieltä, että pienikin hyöty kannattaa. Johan kirjailija Mark Twain totesi, että kuolema on ihmisen elämässä suhteellisen merkittävä tapahtuma.

Teksti: Hymy
Avainsanat: omega-3-rasvahappo, Lars Wallentin, sydämen vajaatoiminta

Kommentit

Tässä yhteydessä on tarpeellista kertoa, että kyseessä ei ollut mikään tavallinen peruskalaöljy, vaan uuden polven etyyliesteröity valmiste, joska sisälsi noin 850 mg E-EPAn ja E-DHA:n yhdistelmää. Suomen terveyskaupioista on saatavana ihan vastaava tuote kauppanimellä CardiOmega. Sitä on vielä terästetty D-vitamiinilla, joka osaltaan ehkäisee valtimoiden kalkkiutumista. Italialaistutkimuksesta voi lukea lisää suomeksi tästä linkistä:
http://www.biovita.fi/uusi/news.php?lang=fi&id=1050

Oma kommentti