Omega-3-rasvahappojen puute – skitsofrenian riskitekijä

Noin 50 000 suomalaista sairastaa skitsofreniaa. Se on psykoosisairaus ja sellaisena vaikein mielenterveyden häiriö yksittäisen potilaan ja koko yhteiskunnan kannalta. Tauti puhkeaa tavallisesti 15–45 vuoden iässä ja häiriö jää usein krooniseksi. Skitsofreniaa esiintyy eniten naimattomilla ja eronneilla ihmisillä ja alimmissa sosiaaliryhmissä.

Suuri osa psykiatrisista sairaansijoista käytetään skitsofreniapotilaiden hoitoon. Nykyään yhä useampaa potilasta hoidetaan avohoidossa. Skitsofrenia aiheuttaa paljon työkyvyttömyyttä.

Skitsofrenian syntyyn vaikuttaa perimä ja monet muut tekijät. Neurotieteilijät Wilhelm Feldberg ja David Horrobin esittivät 35 vuotta sitten teorian, jonka mukaan omega-3-rasvahappojen puute on skitsofrenian riskitekijä. Tämä käsitys saa nyt tukea psykiatreilta eri puolilta maailmaa, myös Suomesta. Turkulaiset psykiatrit Markus Heinimaa ja Tanja Svirskis kirjoittivat Suomen Lääkärilehdessä jo 2005, että E-EPA:n tehosta on näyttöä psykoosiriskin ehkäisyssä.

Riskitekijällä tarkoitetaan seikkaa, jolla on kausaalinen syyssuhde kyseiseen sairauteen, ja jonka korjaaminen vähentää sairastumisen riskiä. Riskitekijän kriteereitä ovat ennustettavuus, johdonmukaisuus, hoitovaste, annos-vaste -suhde, spesifisyys ja biologinen uskottavuus. Omega-3-rasvahappojen merkityksestä skitsofreniassa on julkaistu uutta vakuuttavaa näyttöä, jonka mukaan kriteerit täyttyvät.

Tämä riskitekijä voidaan poistaa helposti, edullisesti ja turvallisesti. Siihen tarvitaan vain säännöllisesti riittävä päiväannos tehokasta kalaöljyä!

Nuorilla, joiden toinen biologisista vanhemmista sairastaa skitsofreniaa, on jo ennen ensimmäistä psykoosiaan tavallista vähemmän punasolujensa kalvoilla omega-3:a. Heidän omega-3-indeksinsä on keskimäärin 40 prosenttia pienempi kuin terveillä nuorilla. Puute ennustaa sairastumista (ennustettavuus). Lääkkeille vastustuskykyisillä potilailla on todettu systemaattisesti tavallista pienemmät seerumin EPA:n ja DHA:n pitoisuudet (johdonmukaisuus). Psykoosiin sairastuneiden nuorten hoito kalaöljyllä on tehokkaampaa kuin lume (hoitovaste).

Mitä vähemmän riskihenkilön seerumissa tai punasolussa on omega-3-rasvahappoja, sitä suurempi on hänen riskinsä sairastua. Omega-3-pitoisuuden suurentaminen kalaöljyllä vähentää sairastumisen todennäköisyyttä (annos-vaste).

Spesifisyyden kriteeriä omega-3-hoito ei täytä, sillä yhtäältä eri mielisairaudet ovat geneettisesti sukua keskenään ja toisaalta omega-3 vaikuttaa edullisesti moniin muihinkin sairauksiin, kuten allergioihin, nivelrikkoon ja -tulehduksiin, sydän- ja verisuonitauteihin ja syöpiin. Biologisen uskottavuuden kriteeri täyttyy hyvin, sillä omega-3-rasvahappojen biologisista vaikutuksista aivoissa on olemassa paljon luotettavaa näyttöä.

Cincinnatin yliopiston psykiatrian apulaisprofessori Robert McNamara kirjoittaa uudessa katsauksessaan (http://20.fi/3596), että omega-3:n puutos on skitsofrenian riskitekijä, ja sen toteaminen verikokeella ja puutoksen hoitaminen kalaöljyllä voi ehkäistä miljoonien ihmisten sairastumista ja invalidisoitumista.

Mielenterveysongelmiin tehoaa parhaiten E-EPA-niminen kalaöljy, jonka hoitava päiväannos skitsofreniassa on kaksi grammaa.

Teksti: Tohtori Matti Tolonen

Terveys-Hymy 4-11

Teksti:Matti Tolonen, LKT, dosentti
Avainsanat: kalaöljy, Matti Tolonen, Mielenterveys, mielisairaus, omega-3-rasvahappo, skitsofrenia

Kommentit

Oma kommentti