Onko fibromyalgia tauti?

Mynämäellä Turun lähellä vastaanottoa pitävä manuaaliterapeutti Hannu Timonen on tiukasti sitä mieltä, ettei fibromyalgia ole reumasairaus vaan jotakin aivan muuta. – Kyseessä on ennaltaehkäisevän lihashuollon riittämättömyys, hän pamauttaa.

Hannu Timonen, 60, tietää nyt saavansa vastaansa aikamoisen vastalauseiden myrskyn, mutta hän pysyy tiukasti kannassaan.

– Kun aloitin nämä hommat yli 30 vuotta sitten, fibromyalgiadiagnoosia ei ollut vielä edes olemassa. Fibromyalgian eli side-ja lihaskudossäryn hoito on kuitenkin tänä päivänä ihan sama kuin silloinkin, nimikkeitä vain on vaihdettu. Fibro on ihan sama asia kuin ennaltaehkäisevän lihashuollon riittämättömyys. Kyse ei tosiaankaan ole sairaudesta vaan lihashuollon puutteesta.

Timonen sanoo, että noin 70 prosenttia kaikista fibrotapauksista johtuu niskan ja lapaluun välissä ja vielä useimmiten oikealla puolella olevista lihaksista.

– Siellä on se origopiste. Rintarankaa ympäröivät pehmytkudokset ovat ärtyneet, jännittyneet ja turvonnneet. Niiden aineenvaihdunta ja verenkierto ovat heikentyneet ja häiriintyneet ja nikamien liikerata on rajautunut tai lukkiutunut.

Hannun mukaan hermoradat ohjaavat lähes kaikkia elintoimintoja. Niinpä oireita voi ilmetä päästä varpaisiin. Fibro on yleensä hyvin moni-ilmeinen tila, johon voi liittyä myös unettomuutta, huimausta, päänsärkyä, masennusta, vatsavaivoja ja monia muita oireita.

– Syitä voi olla useita: liian vähäinen liikunta, vedossa työskentely, huono sänky, vääränlaiset kengät tai sitten jokin ulkoinen vamma.

Nikamat liikkumaan

Hannu sanoo hoitavansa hieronnalla ja nikamakäsittelyllä fibrot pois päiväjärjestyksestä. Näin hän kertoo saavansa palikat paikoilleen.

– Kun selässä on 24 liikkuviksi luotua nikamaa, ne on myös saatava liikkumaan. Ainakin 95 prosenttia fibrotapauksista johtuu siitä, että kudokset ovat ärtyneet, eivätkä suinkaan tulehtuneet. Aina on kuitenkin muutama prosentti, joihin hoito ei tehoa odotetulla aikataululla, ja silloin minulla on käytössäni yhteyshenkilö, joka mittaa hermoratojen kautta imeytymisongelmat, yliherkkyydet ja mahdolliset mineraalien ja vitamiinien puutostilat.

Hannu vakuuttaa, että fibrosta kärsivät saavat yleensä vaivansa katoamaan vain muutamalla käynnillä hänen luonaan, sillä Hannu ei hoida oireita, vaan paneutuu suoraan syihin.

– Kaikkein keskeisintä on pehmytkudosten aineenvaihdunnan parantaminen ja myös hermotusten elvyttäminen. Käsittelyni jälkeen potilaan on itse kuitenkin huolehdittava jälkihoidosta eli selkälihasten kunnosta, venyttelystä ja voimistelusta.

Näyttöpääte puuduttaa

Tyypillinen fibropotilas on Timosen mukaan keski-ikäinen nainen, mutta nykyään myös teini-ikäiset hakevat apua. Nuorin Hannun fibromyalgiadiagnoosin saaneista potilaista on ollut 13-vuotias tyttö ja vanhin kahdeksankymppinen mummo. Asiakkaita on riittänyt aina Australiaa myöten, ja tiedot Hannun taidoista ovat levinneet myös Venäjälle.

– Yksi fibron yleistymisen perussyistä on kauhea stressi, staattinen jännitys hartialihaksissa ja lihaksistossa yleensä. Ollaan pitkiä aikoja olkapäät korvissa näyttöpäätteen edessä.

– Ennen vanhaan työt olivat raskaita, mutta ne olivat monipuolisia. Nykyään työt eivät enää ole raskaita, mutta ne ovat yksipuolisia ja staattisia. Näyttöpäätetyö puuduttaa myös kyynärvarret ja ranteet. Myös tupakka pahentaa tilannetta, sillä solut eivät saa happea riittävästi.

Maailman murheet

Syy, miksi fibro on yleisempi naisilla, on hyvin yksinkertainen.

– Naiset eivät kanna harteillaan vain omia ja läheistensä murheita vaan koko maailman murheita. Miehet eivät aina kanna edes omiaan.

Hannu Timosella on ikää jo 60 vuotta, mutta hän sanoo kuitenkin olevansa enempi vaivainen kuin vanha. Terveys on mennyt muita hoitaessa.

– Molemmat olkapäät ovat kuluneet, eikä siinä vielä kaikki: kaksi viimeistä leikkausta ei mennyt ihan putkeen, vaan toimenpiteiden yhteydessä molempien käsien hermoradat vaurioituivat. Minä kyllä tiedän, mitä kipu tarkoittaa, ja siksi haluan auttaa muita. Oman terveydentilani heikentymisen myötä olen pystynyt ottamaan asiakkaita vastaan vähemmän kuin ennen. Yritän kuitenkin yhä jatkaa ja jaksaa.

Teksti Reijo Ikävalko

Kuva Mika Lahtonen

Terveys-Hymy 9-14

 

Teksti: Hymy
Avainsanat: fibromyalgia, lihaskudossärky, reuma, sidekudossärky

Kommentit

– Fibromyalgia on kipujärjestelmän sairaus, jossa vika ei ole paikallisesti lihaksissa eikä nivelissä. Tyypillistä taudille on eri puolilla kehoa vaeltava kipu ja arkuus. (Orton/Kipuklinikka)
– Fibromyalgia on työikäisten naisten sairaus ja sitä esiintyy kaikissa länsimaissa. Esiintyvyyden kasvu ilmentää naisten elämän vaativuutta, johon yhdistyvät työ- ja perhe-elämän kiireellisyys ja naisten pyrkimys selviytyä kaikista vaatimuksista tunnollisesti ja hyvin. (Orton/Kipuklinikka)

Sairauden arkisempi nimitys on kipu-uupumusoireyhtymä tai jpk (=joka paikan kipu). Fibroa mielellään vähätellään varmaan senkin vuoksi, kun sairastuneet ovat enimmäkseen naisia. Timonenhan on mies…

No toi on Timosen henk.kohtainen mielipide. Manuaaliterapeutti ei kuitenkaan ole sama kuin lääkäri, fysiatri, fysiatrian erikoislääkäri, reumatologi, professori jne. jne. Nuo enemmän opiskelleet ja asioista tietävät kun ovat sitä mieltä, että fibro on jopa invalidisoiva sairaus, ja esim. Ruotisssa fibromyalgia on peruste työkyvyttömyyseläkkeen saamiseen. Tämäkö Mynämäen-mies on pätevämpi kuin kansainväliset fysiatrit ym. alan asiantuntijat. Totta kai Timonen lupaa parantaa fibron saadakseen kivuista kärsiviä asiakkaita mahd. paljon. Referenssejä olisi tietysti hyvä saada…

Oma kommentti