Pääsen taas polvilleni

Sinikka RannikkoPolvet ovat kiusanneet Turun liepeillä Askaisissa asuvaa Sinikka Rannikkoa jo vuosikausia, eivätkä edes kaksi operaatiota ole auttaneet. Tilanne muuttui suorastaan pahemmaksi pari vuotta sitten tehdyn toisen leikkauksen jälkeen. – Nyt kaikki on täysin hallinnassa, hän iloitsee. – Särkyjä ja kipuja ei enää ole.

Sinikka Rannikko, 56, työskentelee nettifirman myyntipäällikkönä. Hänen toimenkuvaansa kuuluu tarjota yrityksille näkyvyyttä verkossa. Hän on ollut nykyisessä työpaikassaan jo seitsemän vuotta.

Naantalissa syntynyt Sinikka on naimisissa ja hänellä on kolme aikuista lasta. Puoliso työskentelee monikansallisen yrityksen palveluksessa.

– Terveys on koko lailla hyvä, mitä nyt joudun kilpirauhasen vajaatoiminnan vuoksi syömään Thyroxin-nimistä lääkettä, mutta muuta kovaa lääkitystä ei ole, vaikka lääkärit ovat tarjonneet kolesterolilääkkeitä. Yritän kuitenkin alentaa seitsemän pinnassa olevaa kolesteroliani luontaisin keinoin.

Kaikkein suurimmat terveysmurheet Sinikalla on ollut polvistaan. Kun oikea polvi alkoi kenkkuilla, se johti ajan mittaan siihen, että hän alkoi varata painoaan vasemmalle polvelle, jolloin sekin rupesi oireilemaan. Ongelma on tuttu kaikille polvipotilaille.

– Kulumaa se on, Sinikka toteaa. – Oikeaa polvea on tähystetty kahdesti, ensimmäisen kerran jo toistakymmentä vuotta sitten ja toisen kerran pari vuotta sitten. Ensimmäisen leikkauksen jälkeen se olikin vähän aikaa parempi, mutta toisen operaation jälkeen tilanne muuttui selvästi pahemmaksi.

Sinikka yritti ennen toista operaatiota kuntouttaa polveaan käymällä kuntosalilla, mutta operaation jälkeen hänellä ei enää ollut mitään asiaa salille. Liikkuminen muuttui entistä rajoitetummaksi ja polvisärky haittasi yöunia.

– Satuin kuulemaan kuntosalilla Joint 2 –nimisestä nivelvalmisteesta ja hankin sitä itselleni viime syksynä. Rupesin ottamaan sitä kaksi tablettia aamulla ja kaksi illalla, ja kun pari viikkoa oli kulunut, huomasin yhtäkkiä, ettei polvea enää särkenyt ja että liikkuminen oli taas kivaa ja mukavaa.

Sinikka uskaltautui menemään taas kuntosalille ja hän jatkaa siellä käymistä edelleen. Hänellä ei ole polvensa kanssa minkäänlaisia rajoituksia ja hän voi mennä nykyään vaikka konttausasentoon, mikä ei muutama vuosi sitten olisi tullut hänelle mieleenkään.

– Mitään rajoituksia tai särkyjä ei kerta kaikkiaan ole. Kun pidin jokin aika sitten ohjeiden mukaisen yhden kuukauden tauon, rupesin taas huomaamaan, että oireita alkoi tulla, mutta ne katosivat, kun aloitin uuden kuurin.

– Eivät polvet enää samanlaiset ole kuin nuorella tytöllä, mutta niiden kanssa tulee tätä nykyä vallan hyvin toimeen, Sinikka toteaa tyytyväisenä.

Teksti: Reijo Ikävalko

Kuva: Reino Kaivola

Terveys-Hymy 03-08

Teksti:JR Fitness
Avainsanat: nivelvaiva, polvivaiva

Kommentit

Oma kommentti