Paavo sairastaa sekä diabetesta että Parkinsonin tautia

Paavo SiuruaVaikka vaikeat sairaudet ovat koetelleet Paavo Siuruaa jo yli 20 vuoden ajan, hän on silti säilyttänyt iloisen mielensä ja aktiivisuutensa. –  Periksi ei anneta missään asiassa, hän kiteyttää elämänfilosofiansa.

Paavo Siurua, 72, on syntyisin Pohjois-Pohjanmaalla sijaitsevasta Yli-Iistä, mutta nykyään hän asuu kylmät kuukaudet Fuengirolassa Espanjan Aurinkorannikolla. Siuruoilla on myös asunto Oulussa. Paavon vaimo on koulutukseltaan puutarhaopettaja.

Paavo oli alun perin nuoriso-ohjaaja, mutta hän vaihtoi alaa vakuutuspuolelle, koska nuoriso-ohjaajan palkat olivat niin kehnot. Paavo teki komean uran Sammossa, sillä hän vaikutti sen piirijohtajana eri puolilla Suomea.

– Jäin Itä-Suomesta eläkkeelle parikymmentä vuotta sitten, kun tuli terveysongelmia. Jouduin luopumaan divertikkelien vuoksi paksusuolestani eikä työnteko enää onnistunut. Tyttäreni kirjoitti samoihin aikoihin ylioppilaaksi, jolloin rupesin houkuttelemaan häntä lähtemään Espanjaan. Menimme vaimoni ja tyttäreni kanssa opiskelemaan kieltä Malagan yliopistoon, jonka jälkeen tytär haki oikeustieteelliseen ja pääsi.

Kymmenkunta vuotta sitten Paavon terveys alkoi taas reistailla. Häneen iskivät lyhyen ajan sisään sekä Parkinsonin tauti että diabetes. Ei ole selvillä, liittyvätkö nämä kaksi vakavaa sairautta toisiinsa, mutta joka tapauksessa Parkinson tuli hiukan aikaisemmin kuin diabetes.

– Onneksi diabetes pysyy kurissa lääkkeillä eikä Parkinsonkaan ole vielä kovasti haitannut, Paavo kertoo. – Olen koko ikäni ollut hyvin liikunnallinen, mikä on varmasti auttanut asiaa.

Paavo oli ehtinyt sairastaa Parkinsonia ja diabetesta muutaman vuoden, kun hän tapasi Espanjassa tohtori Matti Tolosen, joka niin ikään viettää talvikuukaudet Fuengirolassa.

– Kerroin hänelle Parkinsonista, jolloin hän kysyi, olinko koskaan kokeillut karnosiinia. Hän antoi minulle näytepakkauksen ja olen siitä lähtien ottanut kaksi tablettia päivässä. Rupesin syömään myös kahta E-EPA -kalaöljykapselia päivittäin. Luontaistuotteet eivät olleet tätä ennen millään lailla tuttuja ja täytyy myöntää, että alkuun hiukan epäilin koko asiaa, mutta hyvin pian huomasin, että Tolonen suhtautui hyvin vakavasti näihin asioihin. Olen myös täysin vakuuttunut siitä, että hänen neuvomistaan valmisteista on ollut minulle suurta apua. Olen nyt käyttänyt niitä säännöllisesti jo viisi, kuusi vuotta.

Paavon Parkinson on pysynyt yllättävän rauhallisena.

– Olin sairastanut sitä jo pari vuotta, kun vielä voitin tenniksen nelinpelissä Aurinkorannikolla mestaruuden. En puhunut sairaudestani kenellekään vaan pelasin niin kuin hullu, hän nauraa. – Parkinson ei vieläkään aiheuta minulle minkäänlaista vapinaa, mutta etenkin syömisen jälkeen se pistää nukuttamaan. Kävelyssä on pikkuisen ongelmia ja samoin mielestäni myös puheessa. Olenkin sanonut, että juoksen mieluummin kuin kävelen ja laulan mieluummin kuin puhun.

Paavo on edelleen sairauksistaan huolimatta sen sortin tehopakkaus, että jos häneen osattaisiin sopivalla tavalla kiinnittää piuhat, näin syntyneellä energialla valaistaisiin koko Etelä-Espanja. Hän on ollut perustamassa Aurinkorannikolle jo parikymmentä vuotta sitten sen suurimman suomalaisyhdistyksen Suomelan 25 hengen mieskuoroa Aurinkorannikon Öriseviä ja hän on ollut touhuamassa puuhamiehenä monessa muussakin hankkeessa. Vierivä kivi ei sammaloidu.

– Jatkan edelleen myös liikkumista, vaikka tennistä en enää pysty pelaamaan tasapainon heittelyn vuoksi kovilla kentillä. Pehmeillä kentillä se vielä sujuu. Toinen rakas liikuntaharrastus on sauvakävely.

Paavo juttelee tohtori Tolosen kanssa muutaman kerran vuodessa ravintolisistä, mutta hän tapaa säännöllisesti myös muita lääkäreitä.

– Minulla on Oulussa todella hyvä ja miellyttävä neurologi. Kun hän kerran ihmetteli hyvää kuntoani, kerroin Tolosen suosittelemista ravintolisistä, jolloin hän totesi, että hyvä juttu, jos niistä on ollut minulle apua. Hän antoi jopa ymmärtää, että näistä valmisteista pitäisi saada tietoa eteenpäin.

– Vaimoni nuorin veli puolestaan on tunnettu urologi ja olen hänellekin kertonut karnosiinista ja E-EPAsta. Hänkin totesi heti, että hyvä juttu, jos niistä on ollut apua. Kumpikaan ei siis millään tavalla epäillyt asiaa tai asettunut vastahankaan.

Paavolla on myös terveisiä kaikille niille kohtalotovereille, joille Parkinsonin tauti on juuri puhjennut ja jotka tuntevat itsensä laiminlyödyiksi.

– Ennen kaikkea on hyvin tärkeää löytää hyvä neurologi, jolla on aikaa paneutua potilaan ongelmiin. Korostaisin myös liikunnan merkitystä, sillä liikunta on hyvin tärkeä kaikissa neurologisissa sairauksissa. Sauvakävelen joka päivä ja pelaan tennistä muutaman kerran viikossa.

– On myös hyvin tärkeää löytää oikeat ja sopivat ravintolisät. Myös hyvät ystävät ovat tässä taudissa tärkeitä, sillä aina joskus mieli pakkaa murtumaan, mutta kaikkein tärkeintä on tietysti oman perheen tuki. Myös oma elämänasenne on hyvin merkittävä juttu, sillä periksi ei saa antaa missään vaiheessa. Liikunnan ohella olisi hyvä löytää myös muita hyviä harrastuksia

Teksti: Reijo Ikävalko

Kuva: Osmo Lampinen

Terveys-Hymy 5-08

Teksti:Reijo Ikävalko
Avainsanat: diabetes, parkinsonin tauti

Kommentit

Oli innostavaa lukea karnosiinin tuomasta avusta myös parkinsonin tautiin. Isäpuolellani on k.o. sairaus ja niinpä haluan kertoa hänelle näistä biologien ehdotuksista nauttia karnosiinin tuomista avuista. Toivon sen hidastavan ja ehkä vähentävän jotain tulleita liikevaikeuksia. Toiveikas L.S.

Noin 10 000 suomalaisista potee Parkinsonin tautia. Heistä noin 80 % kärsii ennemmin tai myöhemmin taudin edetessä kliinisesti merkittävistä kognitiivista häiriöistä (muistin ja oppimis- ja päättelykyvyn heikkenemisestä), vaikka heitä hoidetaan käypä hoito -ohjeen mukaan. Tästä syystä kaikki uudet turvalliset hoitokeinot ovat tervetulleita.
Molekyylibiologit ovat tutkineet karnosiinia ja ehdottavat sitä lisähoidoksi Parkinsonin tautiin. Esimerkiksi italialaisen Catanian yliopiston tutkijat ovat osoittaneet, että karnosiini suojaa aivojen tähtisoluja (astrosyyttejä) rappeutumismuutoksilta.
http://tinyurl.com/6qdq5g

Oma kommentti