Pahoinpitelijät aiheuttivat Jussille aivovamman

Jussi JokinenJos Jussi Jokinen olisi aavistanut, että viaton grillissä poikkeaminen muuttaisi koko hänen loppuelämänsä, kebab muusilla olisi jäänyt tilaamatta. Järjetön nuorukaisporukka hakkasi ja potki Jussin vaikeasti aivovammaiseksi.

Jussi Jokinen, 34, työskenteli syksyllä 2000 porilaisessa PC Superstoressa huoltoteknikkona. Hän on koko ikänsä ollut tietotekniikka-alalla. Työ on tarkkaa ja huolellisuutta vaativaa. Korjattavia koneita on riittänyt.

– Olen opiskellut lukiossa, tekussa ja ammattikoulussa, hän luettelee. – Olen vielä sen lisäksi kurssittanut itseäni.

Syyskuun alussa 2000 Jussi oli yhdessä ulkona ystävänsä kanssa. Hän oli juonut muutaman oluen ja lähti kaverinsa kanssa vielä haukkaamaan paikalliseen grilliin Porin tapahtuma-aukiolle. Jussi ajatteli sen jälkeen lähtevänsä kotiin nukkumaan, vaikka kaveri vielä houkuttelikin baarikierrokselle.

– Tilasin kebabin muusilla ja istuuduin kaverini kanssa pöytään syömään. Siihen tuli kymmenkunta minulle täysin tuntematonta nuorta kaveria, jotka olivat juovuksissa ja saattoivat olla vähän muissakin aineissa. He rupesivat haastamaan riitaa ja alkoivat nyppiä kebabiani, jolloin sanoin, että ostakaa oma.

– Porukka raivoistui siitä ja alkoi hakata minua muovituoleilla ja myös polkupyörän telineellä. Minua potkittiin päähän, vaikka makasin maassa. Minulla oli kädessä kello, jonka lasin piti kestää kaikki iskut, mutta sekin hajosi. Päähäni tuli reikiä, sain aivoverenvuodon ja vaikeita aivovammoja.

Paikalle hälytetty poliisipartio vei Jussin sairaalaan ja sieltä kotiin. Seuraavana päivänä työkaverit yllyttivät häntä lähtemään heti työpaikkalääkärin puheille. Tämä passitti Jussin neurologin luo.

– Siitä se kauhea rumba alkoi, hän huokaa. – Olin sairaalassa useamman päivän. Sen jälkeen olen ollut Käpylän kuntoutuskeskuksessa, Haagan neurossa ja Turun Kelan kuntoutuskeskuksessa. Minua on pompoteltu paikoissa, missä yleensä pompotellaan eläkettä hakevia juoppoja.

Sadan prosentin invalidi

Jussista tuli julman pahoinpitelyn seurauksena vaikeasti aivovammainen invalidi. Lääkärien mukaan hän on 80-prosenttinen aivoinvalidi, mutta hovioikeuden mukaan invaliditeettiprosentti on 70. Tuomarithan sen paremmin tietävät kuin lääkärit.

– Ota tuosta nyt sitten selvää, hiukan epäselvästi mutta täysin ymmärrettävästi puhuva Jussi puuskahtaa. – Onneksi minua hoitamassa ovat olleet Suomen parhaat neurologit kuten Olli Tenovuo ja Jukka Turkka, neuropsykologeista Marja-Liisa Kaipio. He kaikki ovat olleet laatimassa Käypä hoito -suosituksia.

Jussin pahoinpitelijöitä oli kymmenkunta, mutta vain kaksi saatiin kiinni ja vastaamaan teoistaan. Jussi osoitti kuitenkin oikeudenkäynnin yhteydessä sellaista humaanisuutta, että se vetää väkisinkin hiljaiseksi.

– Vaadin asianajajani kanssa pojille vain ehdollista, sillä pyysimme oikeutta ottamaan huomioon heidän nuoren ikänsä. En halunnut pilata heidän elämäänsä, etteivät he joutuisi vankilaan. Pyysimme vain, että meidän rahalliset vaatimuksemme otettaisiin huomioon, ja niin heidät tuomittiin 85 000 euron korvauksiin. Tosin olen saanut heiltä vain 200–300 euroa veronpalautusten yhteydessä.

Jussi ei voi tänä päivänäkään tajua, miksi hänen kimppuunsa hyökättiin näin järjettömällä vimmalla. Kaikkien kolhujen lisäksi Jussia vielä puukotettiin myöhemmin.

– Invaliditeettini lisääntyi puukotuksen johdosta 20 prosenttia, joten olen nyt joko 90- tai 100-prosenttinen invalidi, Jussi toteaa.

Kalaöljy korjaa

On melkein helpompi luetella, mitä vaikeuksia Jussille ei raa’asta pahoinpitelystä olisi tullut. Hänen kremppojensa määrä on valtava.

– Minulla jäi aivovammasta pahoja muistivaikeuksia, erittäin kovia päänsärkyjä, väsymystä ja kaikenlaista muutakin ikävää. Minulla on nyt todettu sekä epilepsia että touretten syndrooma, jotka molemmat aiheutuvat pahoinpitelystä. Nyt olen jo osittain pystynyt jättämään kepin pois.

– Alkuvaiheissa vain nukuin kaikki päivät, mutta tilanne parani huomattavasti, kun psykiatri suositteli minulle kalaöljy E-EPA:a. Olen käyttänyt sitä jo useamman vuoden ja otan aamulla aterian yhteydessä E-EPA-kapseleita. Se on selvästi parantanut muistiongelmiani, hermostuneisuutta ja yleistä oloa. Särkyihin se tietenkään ei auta, ja minulla onkin vahva lääkitys, mutta olen todella tyytyväinen siitä, että muistini on alkanut pelata entistä paremmin.

– On ihan tutkittu juttu, että E-EPA korjaa pikkuhiljaa aivojen hermosoluja. Se on myös virkistänyt oloani sen verran, että olen voinut vähentää masennuslääkkeiden määrää. Olen saanut selvästi lisää vireyttä, ja kun muisti on alkanut pelata, elämään on tullut lisää mielekkyyttä.

Entä minkälaisia terveisiä Jussilla on pahoinpitelijöilleen?

– Eipä oikeastaan muuta kuin se, että nämä vaivat piinaavat minua koko loppuelämäni. Mutta onneksi on joitakin asioista, jotka pistävät asioita parempaan suuntaan.

Teksti: Reijo Ikävalko

Kuvat: Jussi Partanen

Terveys-Hymy 5-11

Teksti: Hymy
Avainsanat: aivovamma, kalaöljy, muistihäiriö

Kommentit

Näin Jussin aivot toipuvat vammasta E-EPAlla
Jussi Jokinen kertoi TerveysHymyssä, että lääkäri määräsi hänelle kallovamman jälkeen hoidoksi E-EPAa, joka onkin auttanut häntä suuresti. Nyt asialle on löytynyt tieteellinen selitys. Omega-3-rasvahapot, joihin E-EPA kuuluu, nimittäin kasvattavat aivoissa uusia hermosoluja, neuroneja. Tätä prosessia kutsutaan nimellä neurogeneesi. E-EPA vaikuttaa aivosoluissa ja niiden mitokondrioissa tiettyihin SNARE-valkuaisaineisiin, syntaksiineihin, jotka aktivoivat hermokasvutekijöitä, kasvattavat uusia neuroneja (eritoten aivovamman jälkeen) ja saavat ne tuottamaan hermovälittäjäaineita. Tämän seikan (neurogeneesin) kuvasivat Cambridgen yliopiston molekyylibiologit Bazbek Davletov ja Colin Rickman Chemistry and Biology -lehdessä (2005). Mutta tuolloin ei vielä tunnettu neurogeneesin merkitystä aivovamman parantumisessa. Nyt asiasta on saatu uutta tietoa.

Cory Blaiss työtovereineen (University of Texas Southwestern Medical Center) on nyt osoittanut hiirikokeissa, että neurogeneesi korjaa aivovammaa erityisesti aivotursojen alueella, joka on tärkeä oppimisen ja muistamisen kannalta. Ilman neurogeneesiä aivojen toiminta ja kognitiiviset taidot eivät juuri korjaannu. Tämä uusi tieteellinen selitys puoltaa E-EPAn, käyttöä aivovammojen hoidossa. Mitä pikemmin se aloitetaan, sitä nopeammin aivot toipuvat. Blaissin tutkimuksesta kertoi Scientific American -lehti, jonka jutun voi lukea verkosta http://20.fi/4266.

Jussille toivon kaikkea hyvää. Tuntuu siltä että tulet selviämään tuolla posiitiivisella asenteella elämässäsi hyvin. Käy kouluissa puhumassa nuorille, mitä voi sattua kun tälläista tapahtuu. Se ehkäisisi luultavasti joitakin nuoria tekemästä tuollaista, mitä sinulle tehtiin. Tsemppiä Jussi!!

Oma kommentti