Paksut reidet suojaavat sydäntä?

Johan nyt kuuluu Tanskanmaalta kummia: siellä tehty tutkimus osoittaa, että paksut reidet suojaavat  sydäntä! Tutkimuksen mukaan yli 60 cm ympärysmitaltaan olevat reidet suojaavat sydäntaudeilta ja ennenaikaiselta kuolemalta sekä miehiä että naisia. Reisien paksuuden ja sydäntautien välinen kortrelaatio säilyi, vaikka huomioon otettiin kehon rasvaprosentti, tupakointi ja veren kolesteroliarvot.

Tutkimus osoitti saman asian myös toiseen suuntaan. Ihmisillä, joiden reisien ympärysmitta oli 55 cm tai pienempi, oli peräti kaksi kertaa suurempi todennäköisyys menehtyä ennen aikojaan tai saada ainakin vakavia terveysongelmia. Tutkijat arvelivat tämän johtuvan mahdollisesti siitä, ettei ohuissa reisissä ollut riittävästi lihasmassaa, mikä lisäsi sekä diabeteksen että toisaalta myös sydäntautien riskiä.

Tutkimus kannattaa ottaa tosissaan, sillä se kesti 10 vuotta ja siihen osallistui 3000 tanskalaista naista ja miestä. Se on luonnollisesti herättänyt myös ankaria vastalauseita ja monet asiantuntijat varoittelevatkin siteeraamasta tätä yhtä tutkimusta sokeasti. Tutkimuksen tekijät huomauttavat kuitenkin, että reiden ympärysmittaa voidaan jatkossakin hyödyntää riskipotilaiden tunnistamisessa. Ei siis pidä ruveta siunailemaan, jos lääkäri ottaa mittanauhan ja alkaa mitata reidenympärystäsi.

Teksti: Hymy
Avainsanat: lihavuus, reisi, sydän, sydäntauti

Kommentit

Oma kommentti