Parturikampaajan jalat eivät väsy

Tiina MillsKun tekee seisomatyötä viitenä päivänä viikossa kahdeksan tuntia päivässä, paikat joutuvat kovalle koetukselle.

Tiina Mills, 44, on työskennellyt parturikampaajana jo peräti neljännesvuosisadan verran ja oma yritys hänellä on ollut 20 vuotta. Tiina tekee töitä omana yrittäjänä siskonsa yrityksen sisällä Helsingissä Hämeentie 111:ssa Cut it -nimisessä salongissa. Tiinan nuorempi sisko työskentelee toisena parturikampaajana ja vanhempi sisko kosmetologina. Porukkaan kuuluvat myös kynsien tekijä, kestopigmentoija ja oppisopimuksella hiljattain tullut neitonen.

Tiinan erikoinen sukunimi selittyy sillä, että hän on naimisissa USA:n Missourista kotoisin olevan Robert Millsin, 39, kanssa. Robert on it-alan ammattilainen. Pariskunnalla on syksyllä seitsemän vuotta täyttävä ekaluokkalainen Ella ja perheeseen kuuluvat myös Tiinan aiemmasta avioliitosta peräisin olevat 18-vuotias Teemu ja 16-vuotias Atte.

– Robert ei enää halua muuttaa takaisin Amerikkaan, vaikka minä olen sitä ehdotellut, Tiina nauraa. – Hän on asunut täällä jo 13 vuotta ja viihtyy.

Koska Tiina on vasta 44-vuotias, mitään sen kummempia terveysmurheita ei ole ehtinyt kertyä. Polvensa hän kuitenkin onnistui loukkaamaan laskettelurinteessä niin pahasti, että se jouduttiin viime syksynä operoimaan, mutta jo tammi-helmikuun vaihteessa hän kiipesi Kilimanjarolle.

Tiinan jalat ja selkä joutuvat koville myös työn puolesta, sillä hänen työaikansa on viitenä päivänä viikossa yhdeksästä kuuteen.

– Kaiken lisäksi minulla on vielä aika voimakas ylipronaatio eli nilkat kääntyvät sisäänpäin. Jos jalka on väärässä asennossa, se saattaa vaikuttaa jopa olkapäihin, hartioihin ja niskaan asti. Olen tiedostanut tämän ongelman jo vuosia sitten ja tilasin jostakin erikoispohjalliset, jotka olivat hirveän paksut ja niinpä jouduin koko ajan ostamaan liian isoja kenkiä. Pohjallisten tekeminen kesti hirveän kauan ja ne olivat tosi kalliita.

Nyt kuitenkin Tiina voi taas käyttää ihan omankokoisia kenkiään, joissa on kunnolliset ja vikoja korjaavat pohjalliset. Niiden nimi on Footbalance.

– Sisareni tytär meni tähän firmaan töihin vuosi sitten ja alkoi suositella meille heidän pohjallisiaan. Kiinnostuin tietysti kovasti ja nyt meidän koko työporukallamme on nämä pohjalliset. Vain uutta oppisopimustyttöä emme vielä ole ehtineet käännyttää, mutta hänenkin aikansa vielä tulee, Tiina nauraa.

– Näillä pohjallisilla korjataan jalan virheelliset asennot, jolloin jalkojen väsyminen ja selän säryt loppuvat. Minulla on nyt kolmet eri pohjalliset eli urheilukenkiin, kävelykenkiin ja uutuutena on mahdollista laittaa Footbalance-pohjalliset myös korkokenkiin. Pohjallinen on hyvin ohut, mutta se riittää korjaamaan jalan virheasennot, sillä minulla on myös vähän laskeutunut holvikaari. Pohjallisiin tulee koroke, joka tukee jalan pohjaa ja korjaa lässähtänyttä holvikaarta. Se nostaa sitä vähän ja laittaa sen oikeaan asentoon.

– Footbalance-pohjalliset tehdään mittatilaustyönä. Ensin seisotaan lasin päällä ja jalasta otetaan valokuva joka kulmasta, joista näkyy, millaisessa asennossa seisoo. Sitten pannaan lämmitetyt pohjalliset jalan alle erikoisen tyynyn päälle, ja siinä sitten heilutaan yhdellä jalalla edestakaisin, jolloin pohjallinen muotoutuu juuri jalan mukaan. Korjaavat elementit on tietysti jo tätä ennen laitettu jalan alle. Yhdet pohjalliset maksavat 49 euroa eli hintakaan ei ole kauhean paha. Pohjalliset ovat todella näppärät ja ne vaikuttavat myös hyvin kestäviltä, sillä vuoden käytön jälkeenkin ne ovat  yhä oikein hyvässä kunnossa.

– Footbalance-pohjallisia pitää käyttää aluksi vain lyhyitä jaksoja kerrallaan, että jalka tottuu. Unohdin muutaman kerran alkuvaiheissa pohjalliset koko päiväksi jalkaan, ja niinpä sen jälkeen jotkut sellaiset lihakset kipeytyivät, joiden olemassaolosta en edes tiennyt. Mutta nykyään käytän näitä ihan koko ajan. Ainoastaan litsläts- eli varvaskengissä minulla ei niitä ole. Kaikissa muissa kengissä ne kulkevat mukana ihan automaattisesti.

Pohjallisia myydään Intersport-myymälöissä. Footbalance on palkittu Tasavallan Presidentin myöntämällä Innosuomi-palkinnolla.

Teksti: Reijo Ikävalko

Kuvat: Miguel Vera

Terveys-Hymy 8-09

Teksti:Footbalance
Avainsanat: kipu, särky, jalkavaiva, Footbalance

Kommentit

Oma kommentti