Koko perhe samalla pullolla!

Kuusivuotias mopsi Lotta ei ole mikä tahansa haukku. Sitä syötetään lusikalla ja se saa ruiskulla kahdesti päivässä havupuusta uutettua voimajuomaa. – Se on selvästi piristynyt – niin kuin minä, mieheni ja 87-vuotias äitinikin, Maj-Lis Öhman-Tapper kertoo.

Ensi keväänä seitsemän vuotta täyttävän mopsi Lotan takapää alkoi runsas vuosi sitten ikävästi vipata. Sen kotiväki eli Maarianhaminan koulussa työskentelevä keittiöapulainen Maj-Lis Öhman-Tapper, 63, ja hänen miehensä baarimestari Lars, 68, huolestuivat niin paljon, että veivät haukun eläinlääkärille. Myös Maj-Lisin 87-vuotias äiti, joka asuu samassa taloudessa, kantoi huolta lemmikin voinnista.

Maj-Lis ja Lars ovat siitä erikoinen ahvenanmaalaispariskunta, että he puhuvat suomea. Maj-Lis on alun perin kotoisin Tampereen läheltä Luopioisista, Lars puolestaan Ilmajoelta. He tulivat Ahvenanmaalle työn perässä jo yli 40 vuotta sitten.

– Yhteisiä lapsia ei ole, mutta yhteisiä eläimiä kyllä, Maj-Lis nauraa.

– Lotan lisäksi meillä on toinenkin mopsi, joka täyttää ensi kesänä 10 vuotta. Sitten meillä on vielä villikissa, joka kotiutui, ja se on Lotan kanssa oikein hyvää pataa. Toinen mopsi on sille kuin ilmaa. Jos ei Lottaa näy, Tafu-kissa hakee sen jostakin.

Ensimmäinen eläinlääkärikäynti Lotan kanssa ei vielä johtanut mihinkään. Toisella kerralla siitä otettiin röntgenkuvat, mutta sekään ei vienyt asiaa eteenpäin.

– Sitten me lähetettiin Lotan röntgenkuvat kennelin kautta tutuksi tulleelle eläinlääkäri Kai Skutnabbille, joka totesi välilevyn pullistuman. Hän antoi sellaisen ennusteen, että jos koira leikataan, lopputulos voi olla huono. Hän neuvoi vain seuraamaan tilannetta.

Vanha tuttu turva

Maj-Lis mietti asiaa tosissaan ja kääntyi vanhan tutun Havupuu-uutejuoman puoleen.

– Olin itse juonut sitä jo kolme vuotta, ja sitä ovat juoneet myös mieheni ja äitini. Olen sitä mieltä, että se on piristänyt meitä kaikkia. Äitini on aivan erityisen pirteä ikäisekseen. Niinpä ajattelin kokeilla sitä myös Lottaan. Ajattelin, ettei tässä ainakaan mitään menetä, jos se ei auta.

– Olimme jo varmoja, että lopullinen alamäki on alkanut. Häntä sojotti alaspäin, mikä on koiralla merkki siitä, etteivät asiat ole kunnossa. Rupesin antamaan juomaa sille kaksi kertaa päivässä ennen aterioita, ruiskulla suoraan suuhun.

Koira on mennyt selvästi parempaan suuntaan. Nyt häntä on noussut pystyyn ja elämänhalu on palannut.

– Se on nykyään paljon eloisampi ja pirteämpi, se on kuin eri koira vuoden takaiseen verrattuna. Totta kai sillä on edelleen se välilevyn pullistuma ja lonkkavika ja totta kai sen peräpää edelleen hiukan vippaa, mutta se ei ole yhtä paha kuin vielä vuosi sitten. Koira voi hyvin, se on iloinen ja leikkisä.

Mitä mopsi popsii?

Maj-Lis tunnustaa, että molemmat mopsit on lellitty pilalle, ja erityisen lellitty on juuri Lotta. Sattuneista syistä.

– Kun täytin 60 vuotta, lähdimme miehen kanssa kolmen viikon Karibian risteilylle, jona aikana äiti hoiti koiria. Lotta hermostui poissaolostani eikä syönyt yhtään mitään viiteen päivään, jolloin äiti huolestui tosissaan. Hän alkoi kokeilla, josko Lotta söisi lusikalla syöttämällä. Se konsti tepsi, ja sen jälkeen se ei ole itse syönyt lautaselta kuin pari kolme kertaa. Sitä täytyy syöttää lusikalla kuin pikkuvauvaa. Ruokalappu vain kaulaan, ettei ruoka tipu lattialle.

Lotta on muutenkin ruokailutavoiltaan hiukan erikoinen tapaus.

– Sen herkkuruokaa on Kotoisa-purkkien sisältämä kana ja liha, mutta se on kieltämättä vähän ihmeellinen tapaus. Se nimittäin syö mielellään myös vähän vahvempaa ruokaa kuten esimerkiksi paprikaa ja pitsaa.

Ei siis mikään ihan tavallinen mopsi!

Teksti Reijo Ikävalko

Kuvat Anna Purtsi

Terveys-Hymy 11-13


Havupuu-uutejuoma

Turun yliopistossa tutkittu luonnon antioksidantti länsirannikon männystä. Tutkimuksiin perustuvien kemiallisten havaintojen ja havupuu-uutejuomaa käyttäneiden henkilöiden kokemusten perusteella sen hyvää tekevä sisältö ei ole pelkän uskon varassa.

Havupuu-uutejuoma

Teksti:Ravintorengas
Avainsanat: havupuu-uutejuoma, jaksaminen, Karin havupuu-uutejuoma, pirteys, välilevyn pullistuma

Kommentit

Oma kommentti