Pian kivut ja säryt katosivat

Sen jälkeen, kun Pia Nikula sairastui vain 20-vuotiaana pehmytkudosreumaan, hänen elämänsä on ollut hyvin vaikeaa. – Nyt pystyn taas nukkumaan yöni ja säryt ovat poissa, hän iloitsee.

Laitoshoitaja Pia Nikula, 42, asuu Ruotsin puolella Haaparannalla nykyisen perheensä kanssa, mutta hän on Suomen kansalainen. Pia on neljän lapsen äiti, ja ensimmäisen suhteen tyttäret ovat jo 23- ja 20-vuotiaita. Uusi mies Jan Nikula, jonka kanssa Pia solmi avioliiton, löytyi kymmenen vuotta sitten Ruotsin puolelta. Pariskunnalla on kaksi pientä lasta, kuusivuotias poika ja kolmevuotias tyttö. Isot tytöt asuvat Torniossa, missä asustavat myös Pian vanhemmat.

– Meillä on Haaparannalla omakotitalo. Perheeseemme kuuluvat myös kissa ja koira, jotka ovat parhaat kaverit keskenään, Pia selittää.

Pia on syntyisin Ylitorniolta. Hän on peruskoulutukseltaan laitoshoitaja ja on toiminut assistenttina vanhuksia hoitamassa. Pia on kuitenkin ollut vaikean fibromyalgiansa takia sairauslomalla nyt vuoden päivät ja hänen kuntouttajansa ovat sitä mieltä, ettei Piasta enää ole tekemään raskasta oman alansa vuorotyötä.

Kaikki kaatuu

Pian fibromyalgia alkoi hämmästyttävästi hänen ollessaan vasta 20-vuotias. Itse sairaus ei tullut yllätyksenä, sillä Pian isä oli joutunut jäämään sen takia sairauseläkkeelle suhteellisen varhaisella iällä.

– Joka paikkaa alkoi kolottaa. Ranteet olivat niin kipeät, et-ten saanut pientä vauvaa nostettua sängystä. Kaiken lisäksi vanhempien tyttöjen syntyessä oma elämäntilanteeni oli aivan hirveä. Lääkärit sanoivatkin, että huono elämäntilanne voi aiheuttaa vahvan stressin, joka laukaisi sairauden. Meille tuli lasten isän kanssa ero, kun tytöt olivat kymmenen vuoden molemmin puolin.

Pialle syötettiin monenlaisia lääkkeitä, mutta ne tekivät olon entistä huonommaksi. Hän on aina ollut kova liikkuja ja hän on yrittänyt urheilemalla pitää lihaskuntoaan yllä. Siitä on ollut suurta apua.

– Välillä kahvikuppikin on meinannut tippua kädestä eikä käsillä ole pystynyt tekemään mitään tarkkuutta vaativaa. Aika ajoin on ollut pakko ottaa unilääkkeitä, mutta en ole halunnut turvautua niihin koukkuun jäämisen pelossa.

Jyrkkä alamäki

Pia sinnitteli särkylääkkeiden avulla nelikymppiseksi, kunnes alkoi jyrkkä alamäki. Kivut kovenivat entisestään ja unet jäivät minimiin. Masennus kolkutteli ovella. Pia myös kaatui eräänä yönä ja havahtui tajuttomuudestaan vessan lattialta. Ilmeisesti koira oli herättänyt hänet.

– Kun katsoin peiliin, naama oli veressä ja vasen puoli oli täysin tunnoton. Minut vietiin ambulanssilla sairaalaan, mutta tutkimuksissa ei löytynyt mitään syytä tapahtuneeseen. Kaikki pantiin lopulta fibron syyksi.

Pia sanoo, ettei moni hänen hyvistä ystävistäänkään ole tiennyt fibromyalgiasta. Hän ei ole halunnut tehdä siitä numeroa ja on yrittänyt taistella sitä vastaan yksin. Kuluneen vuoden sairausloman aikana hän on käynyt kuntoutuksessa, terapiassa ja akupunktiossa.

– En enää itsekään muista, missä vaiheessa lopullinen fibrodiagnoosi tuli. Kaikkein eniten ymmärrystä olen saanut Ruotsin puolella työskentelevältä suomalaislääkäriltä, jonka oma vaimo sairastaa fibroa.

Sitten löytyi apu

Eräs Pian ystävistä tiesi hänen vaivansa. Ystävä sattui olemaan Kyäni-nimisen amerikkalaisen luontaistuoteyrityksen edustaja. Pia oli tietysti heti valmis kokeilemaan.

– Heidän tuotteensa muodostavat luonnonmukaisen terveyskolmion. Siihen kuuluu Nitro Fx eli nonihedelmän eri osista tehty valmiste, joka edistää typpioksidin tuotantoa elimistössä. Toisena tuotteena on Sunrise-villimustikkajuoma, joka sisältää myös 10 muuta voimamarjaa. Kolmantena tuotteena ovat Sunset-nimiset lohiöljykapselit. Niihin on lisätty tehokasta E-vitamiinia, tokotrienolia Annatto-pensaan siemenistä.

Jo kahden viikon käytön jälkeen Pia huomasi avun, sillä nyt hän pystyi pitkästä aikaa nukkumaan.

– Kahden kuukauden käytön jälkeen melkein kaikki säryt olivat poissa. Hiukan yhä nostavat päätään, kun ilmat muuttuvat, mutta voi hyvällä syyllä sanoa, että olen nykyään kuin toinen ihminen.

Mieskin sanoo, että hän on saanut uuden vaimon.

– Nyt jaksan myös keskittyä entistä paremmin ja liikkuminenkin on helpottunut selvästi. Reuman takia en ole tarvinnut enää ollenkaan särkylääkkeitä.

Teksti Reijo Ikävalko

Kuva Anne Anttila

Terveys-Hymy 12-13

Teksti: Hymy
Avainsanat: fibromyalgia, kipu, pehmytkudosreuma, särky

Kommentit

Oma kommentti