Pienten siementen superöljyt – mustikka ja tyrni

MustikkaTyrni ja mustikka ovat kaksi suomalaisten kautta aikojen käyttämää terveysvaikutteista supermarjaa.

Niillä on torjuttu niin hämäränäköä, vatsavaivoja kuin iho-ongelmia. Varsinkin näiden marjojen pikkuruiset siemenet sisältävät runsaasti hyvinvointia vahvistavia rasvahappoja ja muita terveysvaikutteisia yhdisteitä, jotka marjoja sellaisenaan syötäessä jäävät kuitenkin imeytymättä, koska pureskelu ei riko siemeniä.

Nykyaikaisten hellävaraisten valmistusmenetelmien avulla on kuitenkin mahdollista valmistaa näiden marjojen siemenistä korkealaatuisia öljyjä. Mustikansiemen ja tyrniöljyn ravintoainesisällöt täydentävät eriomaisella tavalla toisiaan. Niitä keskenään tietyssä suhteessa sekoittamalla saadaan kaikkien omega-ryhmien rasvahappoja edustava, monipuolisesti A- ja E-vitamiinien esiasteita sekä flavonoideja ja kasvisteroleja sisältävä tuote, joka uudistaa, vahvistaa ja suojaa elimistöä monella tavalla.

TyrniValmiina tällaisesta öljyseosta on Tyrniöljy+Mustikka Omegat kapseleista, joita on myyntävänä terveystuotekaupoissa ja -osastoilla. Kapseleissa oleva tyrniöljy valmistetaan sentrifugoimalla eli linkoamalla mehuton marjamassa, jolloin öljyssä ovat sekä marjalihan että siemenen terveysvaikutteiset aineet.

Mustikansiemenöljy puolestaan valmistetaan uusimman teknologian mukaisella ympäristöystävällisellä hiilidioksidiuutolla. Tuloksena on erittäin puhtaita luonnon supermarjaöljyjä, joiden sisältämiä terveysvaikutteisia yhdisteitä ilman ja valon haitalliselta vaikutukselta suojaa tumma kapselikuori – ilman säilöntäaineita.

Omega-7-rikasta, erityisesti palmitoleeni-happoa sisältävää tyrniöljyä on tutkittu eri puolella maailmaa. Sen on todettu voivan vähentää silmien, suun, nielun ja intiimialueiden limakalvojen ja ihon kuivuutta. Hengitystiehyiden ja suoliston limakalvojen hyvä kunto on tärkeää myös vastustuskyvyn ylläpidossa. Intiimialueiden limakalvojen kuivuminen on varsinkin vaihdevuosi-ikään ehtineiden naisten vitsaus, jonka helpottamisessa tyrniöljy on vakiinnuttanut asemansa.

Mustikan siemenöljyn koostumus poikkeaa tyrniöljyn koostumuksesta ja siksi se täydentää sitä ihanteellisella tavalla. Mustikan siemenöljyssä on runsaasti omega-9-öljyhappoa, omega-3-alfalinoleenihappoa ja omega-6-linolihappoa, sekä silmiä erityisesti suojaavia luonnon E-vitamiinivaikutteisia aineita ja antioksidantteja.

Mustikkaöljy onkin yksi vahvimmista silmiä suojaavista luonnon antioksidanteista. Mustikan siemenöljy sisältää tyrniä enemmän myös erilaisia kasvisteroliyhdisteitä, jotka auttavat ylläpitämään ihon kosteutta ja ennaltaehkäisevät sen vanhenemista sekä elävöittävät hiuksia. Kasvisteroleilla on edullinen vaikutus myös veren haitallisiin rasva-arvoihin.

Teksti: Reijo Ikävalko

Kuva: Miguel Vera ja Skoy

Terveys-Hymy 1-12

 

Teksti: Hymy
Avainsanat: mustikka, mustikkaöljy, siemenöljy, Tyrni, tyrniöljy

Kommentit

Oma kommentti