Pinaatista laihdutuspilleri?

Kaikki me tiedämme, että Kippari-Kallen voimien salaisuus on vihreä vihannes, pinaatti. Mutta nyt näyttää siltä, että tällä voimavihanneksella on myös laihdutusominaisuuksia, mistä Kippari-Kalle ei varmaankaan ole tietoinen.

Lundin yliopiston tutkijat Ruotsissa ovat kehittäneet pinaatista laihdutuspillerin. Tutkimukset ovat vielä hyvin alustavassa vaiheessa, mutta näyttää siltä, että pinaatin sisältämät tylakoidit auttavat sekä hiiriä että ihmisiä säilyttämään kylläisyyden tunteen pitempään kuin tavallisesti. Hiiriä ja ihmisiä – mitähän John Steinbeck tästä sanoisi?

Tylakoidit ovat kasvien soluissa olevia pieniä hiukkasia, joista lehtivihreä muodostuu.  Tylakoidipitoista pinaattipilleriä popsineet koehenkilöt ja tylakoidipitoisia vihreitä keksejä syöneet hiiret laihtuivat kokeen aikana. Tämän arveltiin johtuvan nimenomaan siitä, että ko. herkkuja nauttineet pysyivät pitempään kylläisinä. Lisäksi koehenkilöiden veren rasva-arvot paranivat ja verensokeri tasoittui.

Tutkimusta johtava ruotsalaisprofessori on selvitellyt lihavuutta ja ruokahalun säätelyä jo parinkymmenen vuoden ajan ja hän uskoo, että tylakoideilla on vankka tulevaisuus laihdutusasioissa. Hänen mielestään näin voidaan saada tuloksia sekä lihavuuden ennaltaehkäisyssä että mahdollisesti myös itse lihavuuden hoidossa. Erityisesti kyseinen professori kantaa huolta pikaruuasta ja sen aiheuttamista liikakiloista. Hänen mielestään nykyinen ruokavaliomme sisältää myös aivan liikaa suolaa, mikä taas sekoittaa nälänhallintamme ja synnyttää sokerinhimon.

Teksti: Hymy
Avainsanat: pinaatti, laihdutus, laihduttaminen, painonhallinta, ruokahalu, tylakoidi

Kommentit

Oma kommentti