Pohjois- ja Itä-Euroopassa juodaan humalaan

Pohjois- ja Itä-Euroopan juomatavat poikkeavat edelleen selvästi eteläisen Euroopan juomatavoista. Pohjois-Euroopan entisissä viinamaissa alkoholia käytetään harvemmin, mutta kerralla enemmän; eteläisen Euroopan perinteisissä viinimaissa juodaan useammin ja kerralla vähemmän.

Pohjois- ja Itä-Euroopassa olut ja joskus myös viini ovat syrjäyttäneet väkevät juomat, kun taas eteläisessä Euroopassa viini on menettänyt asemaansa oluelle. Tuoreen eurooppalaisen alkoholinkäyttökyselyn tulokset osoittavat, että maiden välillä on suuria eroja humalajuomisen yleisyydessä.

Monessa Pohjois-Euroopan maassa yli 60 prosenttia väestöstä on käyttänyt vuoden aikana ainakin kerran suurehkon määrän alkoholia. Suomessa näitä vuoden aikana ainakin kerran paljon alkoholia kerralla juoneita oli 63 prosenttia, Italiassa ja Portugalissa vain noin kymmenen prosenttia.

Huomattavan suuria alkoholimääriä kerralla juoneiden osuus vaihteli Islannin, Tanskan ja Suomen yli kolmasosasta Unkarin ja Kreikan 3–4 prosenttiin.

Suurimpia kerralla juotuja määriä juotiin kyselyn mukaan Pohjoismaissa. Islannissa, Tanskassa, Suomessa ja Ruotsissa suurimmat vuoden aikana kerralla juodut määrät olivat keskimäärin 8–10 annosta, kun Italiassa, Unkarissa ja Kreikassa vuoden suurimmat kertakulutusmäärät jäivät keskimäärin vain noin kolmeen annokseen.

Teksti:Hymy
Kuvat:Om-arkisto
Avainsanat: alkoholi, humalajuominen, viini

Kommentit

Oma kommentti