Polviin ei satu edes portaissa

Tarmo Vähäkangas juoksee portaitaHaapavedellä asuvan Tarmo Vähäkankaan polvet alkoivat kiusata kymmenkunta vuotta sitten. Lääkärintutkimuksissa nivelet havaittiin erikoisen väljiksi, mutta mitään hoitoa Tarmo ei saanut.

Tarmo Vähäkangas, 46, työskentelee korjausmiehenä Ylivieskan Raudaskylässä sijaitsevassa tiilitehtaassa. Hänen työnkuvaansa kuuluu tiilenvalmistuskoneiden korjaaminen. Tarmon puoliso Tarja puolestaan vaikuttaa Luontaistuntijat-ketjuun kuuluvassa Kukka ja luontaistuote -nimisessä liikkeessä Haapavedellä luontaistuotepuolen vastaavana.

Perhettä Tarmolla on edellisestä avioliitostaan kolme lasta, josta kaksi on jo aikuista ja nuorimmainen 13-vuotias. Tarjalla on kaksi lasta ja yksi lapsenlapsi.

Tarmo on ollut muuten täysin terve mies, mutta kymmenkunta vuotta sitten polvet alkoivat kiusata. Erityisesti vasen polvi tuotti hankaluuksia.

– Lääkärit ovat todenneet, että polvien nivelet ovat väljät, Tarmo kertoo. – Kun menin kyykkyyn, ne eivät meinanneet aueta ollenkaan. Jossakin vaiheessa alkoi tulla kipujakin. Polvet alkoivat oikutella pahemmin aina syksyn tullessa ja erityisesti niihin sattui portaissa. Ponnistaminenkin tuntui vaikealta. Tasaisella maalla kivut eivät niin tuntuneet.

– Kerran taipeeseen keräytyi nestettä ja jouduin käymään kirurgin luona sitä näyttämässä. Totta kai turvotus ehti kuitenkin jo lääkärille mennessä laskea eikä mitään operaatiota tehty. En saanut lääkkeitäkään.

Apu oli kuitenkin yllättävän lähellä. Tarmon vaimo Tarja suositteli hänelle Vitala’s Finlandin Nokkos-Kalkki-Inkivääri + vihersimpukka -nimistä nivelvalmistetta ja mies totteli kiltisti niin kuin kunnon aviomiehen tuleekin.

– Olen ottanut niitä normaalisti kaksi päivässä, mutta jos on vähänkin rasittavampi päivä, että on joutunut töissä konttaamaan jossakin myllyn sisässä, olen silloin ottanut neljä eli tupla-annoksen. Sama juttu, jos on käyty vaimon kanssa tanssimassa.

– Polvihomma haittasi jo työntekoa, sillä aina piti varoa, jos joutui kontalleen tai kyykkyyn. Vaimon suosittelema valmiste alkoi kuitenkin purra jo yllättävän äkkiä, ihan muutamassa viikossa, ja samalla lailla loppuivat myös kiusalliset suonenvedot. Suonta veti aina tanssi-illan jälkeen tai jos oli muuten ollut kovemmalla rasituksella ja varsinkin, jos oli pitänyt kumisaappaita jalassa. Elämä oli tuolloin tosi työlästä. Mutta kun rupesin näitä syömään, suonenvedot loppuivat kerralla.

Tarmo on saanut huomata myös sen, että ilman Nokkos-Kalkki-Inkivääri + vihersimpukka -valmisteita ei kannata olla – ja että on syytä olla myös merkkiuskollinen.

– Olen kahdesti yrittänyt pitää taukoa sen kanssa, mutta oireet ovat tulleet nopeasti takaisin. Nyt viimeksi tuli paussi, kun valmisteet loppuivat vähän ennen kesälomaa ja rupesin syömään kilpailevaa tuotetta. Oireita alkoi tulla takaisin, mutta olin silti ihan varma, että ne hellittävät, kun pääsin kesäloman takia fyysisesti helpommalla. Toisin kuitenkin kävi, sillä kivut vain yltyivät, ja kun vaimo toi tätä oikeaa merkkiä, ei mennyt kuin pari kolme päivää, kun kaikki oireet katosivat kokonaan. Rupesin taas pääsemään kyykkyyn ja vielä ylöskin.

Tarmolla on samanlainen kokemus myös suonenvetojen palaamisesta.

– Olin koulutuksessa hiljattain ja unohdin pakkauksen kotiin. Illan päätteeksi tietysti tanssittiin, istuttiin iltaa ja oli vielä pitkä ajomatka kotiin. Johan alkoi taas suonta vetää, mutta kun rupesin syömään näitä, niin suonenveto katosi.

Tarmon lempitanssi on muuten ”se ihan tavallinen foksi”, mutta myös humpat ja jenkat sujuvat hyvin. Nyt polvet kestävät jo jiveäkin, eikä yhtään satu.

– Silloin kun kesällä söin vähän aikaa väärää ainetta, kipu tuntui tanssiessakin, hän kertoo.

– Nyt ei ole kipuja ja särkyjä yhtään missään.

Teksti: Reijo Ikävalko

Kuva: Tomi Hirvinen

Terveys-Hymy 10-2007

Teksti:Vitala´s Finland
Avainsanat: nivelvaivat, Nokkos-Kalkki-Inkivääri + vihersimpukka, polvivaivat

Kommentit

Oma kommentti