Polvijärven miehen polvet ovat kunnossa

Unto RäsänenUnto Räsänen on lenkkeillyt innokkaasti jo yli 30 vuotta, ja niinpä polvet ovat aika ajoin osoittaneet kipeytymisen merkkejä. – Juoksin ja hölkkäsin, mutta nyt on pitänyt hiukan hiljentää vauhtia, hän tuumailee.

Unto Räsänen, 72, on alun perin Polvijärven miehiä Joensuun takaa. Nykyään hän on jo eläkkeellä, ollut kuutisen vuotta. Unto teki pitkän päivätyön pankin palveluksessa. Hänen tittelinsä oli arkistokonttoristi.

Unto asustaa vaimonsa kanssa tätä nykyä kahdestaan, sillä lapset ovat jo aikuisia ja lentäneet pesästä ajat sitten. Seuraavaakin polvea on jo mukavasti, sillä tyttärellä on kaksi ja pojalla yksi jälkeläinen.

– Emäntäkin on jo eläkkeellä, vaikka on vasta 65-vuotias. Hän oli viimeksi töissä Hankkijan koetilalla osastonhoitajana.

Unto muutti Polvijärveltä jo vuonna 1960 pääkaupunkiseudulle. Tutuiksi ovat tulleet asuinpaikkoina niin Helsinki, Nurmijärvi kuin Tuusulakin, jossa Räsäset ovat vaikuttaneet jo 40 vuotta.

Unto Räsänen naureskelee ja koputtaa samalla puuta, kun häneltä kysyy, kuinka terveys on pitänyt ensimmäiset 72 vuotta.

– Voi sanoa, että helvetin hyvin, hän uhoaa.

– Oli mulla vähän aikaa kolesterolilääkitys, mutta sekin otettiin pois. Kaupasta olen toisinaan ostanut vatsan toimintaa helpottavia tuotteita, mutta siinä kaikki. Mitään reseptilääkkeitä en syö. Muuta ongelmaa ei ole ollut kuin että polvet ovat olleet pikkuisen kipeät. Olen yli 30 vuotta lenkkeillyt, juossut ja hölkännyt, ja se otti molempiin polviin. Mutta kai se on tällä iällä jo ihan luonnollista.

– Tutkimuksissa sanottiin, että siellä on vain jotakin rasitusvammaa, mutta mihinkään toimenpiteisiin ei tarvinnut ryhtyä. Olen hiukan hiljentänyt tahtia, mutta teen silti yhä joka toinen päivä kolmen, neljän kilometrin lenkin. Lääkäri suositteli sauvakävelyä ja kevyttä hölkkää, joten olen totellut häntä. Teen lenkkini yksin, sillä emäntä ei pysy mun mukanani. Vauhti on sen verran kova.

Unto törmäsi Nivelteho-nimiseen valmisteeseen jo pari vuotta sitten – ja on hyvin tyytyväinen.

– Otan sitä yhden tabletin aamulla ja toisen illalla, ja se riittää. Kun rupesin syömään sitä, polvet olivat paljon kipeämmät kuin nykyään. Nyt tulen niiden kanssa oikein hyvin juttuun, kunhan en ihan kovasti rasita niitä. Olen tutkinut alan kirjallisuutta ja havainnut, että valmisteen sisältämistä MSM-rikistä, glukosamiinista, hainrustouutteesta ja inkivääristä on saatu myös hyviä tutkimustuloksia. Ne ovat hyviä aineita.

– Otan Niveltehon lisäksi myös B-vitamiinia, ubikinonia, D-vitamiinia ja kalkkia, mutta polvikremppoihin auttaa vain Nivelteho. Sen avulla polvet ovat pysyneet ihan mukavasti kunnossa.

Teksti: Reijo Ikävalko

Kuvat: Miguel Vera

Terveys-Hymy 12-10

Teksti:Terveyskaista
Avainsanat: hölkkä, juoksu, lenkkeily, nivel, rasitusvamma

Kommentit

Oma kommentti