Professori Tuomo Rantanen: Refluksitauti on kelju kumppani

Mainos

Vaivaako epämiellyttävä polte rintalastan takana, tuleeko röyhtäyksiä, närästyttääkö? Silloin kyse on todennäköisesti refluksitaudista.
– Kyseessä on länsimaisen kiireisen elämäntavan tauti, kuopiolainen professori Tuomo Rantanen toteaa.

Professori Tuomo Rantanen on gastro- eli mahakirurgian erikoislääkäri, joka työskentelee Kuopion yliopistollisessa sairaalassa, Itä-Suomen yliopistossa ja yhtenä päivänä viikossa hän ottaa potilaita vastaan myös Kuopion Terveystalossa. Pääasiassa hän siis hoitaa refluksipotilaita yliopistollisessa sairaalassa.
Mutta mikä sitten on refluksitauti ja mitkä ovat sen oireet?
– Oireina voi olla närästys, hapon nousu suuhun, nielemisvaikeudet ja erilaiset kurkkuoireet eli palan tunne kurkussa, äänen käheys ja yskä. Jos kysytään, mitä eroa on närästyksellä ja refluksitaudilla, suurta eroa ei ole. Yksi refluksitaudin tyyppioireista on närästys, mutta närästys voi tarkoittaa monta muutakin asiaa. Refluksitauti on parempi nimitys, koska se kattaa kaikki taudin oireet. Närästys on vain yksi osa siitä, professori Rantanen selvittää.
Tuomo Rantanen on työssään oppinut näkemään, minkälainen on tyypillinen refluksitautipotilas.
Hän on 35-45-vuotias kiireinen mies, jolla on hiukan ylipainoa.
Refluksitauti johtuu ruokatorven alaosan sulkijalihaksen huonosta toiminnasta. Tämän takia ruokatorveen pääsee mahalaukun hapanta sisältöä, josta se nousee usein nieluun saakka. Seurauksena on hyvin epämiellyttävä olo.
Jos refluksitauti on vaikea, huonosti toimivaa sulkijalihaksen läppää voidaan kiristää leikkauksella, mutta sitä ennen on syytä kokeilla itsehoitoa, ja jos se ei toimi, sen jälkeen vielä lääkitystä. Vasta sitten edessä voi olla leikkaus.
– Se tehdään vasta sitten, kun lääkkeet eivät auta tai niistä jää riippuvaiseksi tai ne eivät auta riittävästi. Leikkaus ei ole koskaan ykkösvaihtoehto. Kannattaa muistaa, että jo pienikin painon pudottaminen auttaa.

Ei makkaraperunoita yöhön

Professori Tuomo Rantanen luettelee muutamia tekijöitä, jotka aiheuttavat refluksitautia – ja joita välttämällä sen oireita voidaan ehkäistä.
– Rasvaiset, paistetut ja käristetyt ruuat, kahvi, kolatuotteet, suklaa. Myös ylipaino on keskeinen tekijä. Oireet kuitenkin vaihtelevat potilaasta toiseen: jollakin niitä tulee banaanista, jollakin toisella suklaasta, mutta jos oireita haluaa vähentää, silloin kyseisiä ruokia kannattaa välttää. Ruuan hotkiminen on pahasta, samoin liian suuret ruoka-annokset. Jos on oikein paha refluksitauti, syöminen kannattaa lopettaa pari tuntia ennen nukkumaan menoa. Jos nukkumaan mennessä vetäisee makkaraperunat, silloin voi tulla seurauksia.
Refluksitaudilla on ikävä tapa kiusata nukkuessa. Joskus refluksipotilaille on suositeltu nukkumisen ajaksi tavallista korkeampia tyynyjä, mutta professori Rantanen ei tätä kannata.
– Jos tyynyjä käytetään, ne on sijoitettava patjan alle tai korotus on tehtävä sängyn jalkojen alle, mutta pelkät tyynyt nostavat vain leukaa. On olemassa myös moottoroituja sänkyjä, joista saa toisen pään nousemaan.

Milloin lääkärin puheille?

Professori Tuomo Rantanen sanoo, että hoitoon hakeutuminen on aina yksilöllinen asia.
– Mutta jos toistuvasti viikoittain on useita kertoja oireita, joihin pitää ottaa Rennietä tai Somacia tai muita käsikaupan lääkkeitä, silloin asiaa kannattaa harkita. Nämä käsikauppaan vapautuneet lääkkeet ovat ihan samoja, joita lääkäritkin määräävät.
– Jos on alle 50-vuotias, voi kertaalleen ottaa 2-4 viikon kuurin näitä edellä mainittuja protonipumppusalpaajia, mutta jos oireet eivät häviä tai ne uusiutuvat, silloin viimeistään pitäisi tähystää mahalaukku. Jos on jo täyttänyt 50 vuotta ja uutena oireena ilmenee närästystä tai nielemisvaikeuksia, silloin on syytä lähteä tähystykseen nopeammin.

Teksti:Reijo Ikävalko
Avainsanat: rekluksitauti, Tuomo Rantanen

Kommentit

Oma kommentti