Punariisi pudotti kolesterolin

Anne ja Leevi WemanPiikkiössä asuva aviopari Anne ja Leevi Weman ovat molemmat saaneet huomattavaa apua punariisistä kolesteroliarvojensa laskemisessa. – Vinkin saimme Terveys-Hymystä, he kertovat tyytyväisinä.

Anne Weman, 58, pyörittää yhdessä tyttärensä Sadun, 35, kanssa kahden naisen parturikampaamoyritystä Mariannea Piikkiössä. Putiikki huolehtii sekä naisten että miesten hiuksista. Annen aviopuoliso ja Sadun isä Leevi, 57, puolestaan työskentelee Aker-Yardsin telakalla kouluttajana, ja hänen vastuualueeseensa kuuluu uusien hitsaajien kouluttaminen. Varsinaiselta titteliltään Leevi on työnjohtaja.

Sekä Anne että Leevi ovat ikäisekseen erinomaisessa kunnossa, sillä kummallakaan ei ole mitään lääkitystä. Pariskunta syö terveellisesti ja kuntoilee paljon. Esimerkiksi Madeiralla he käyvät kiipeilemässä lähes vuosittain. Kotimaisemissa he harrastavat sauvakävelyä ja Anne käy lisäksi kerran viikossa jumpassa.

– Työn takia minulta on olkapää leikattu ja niskat ovat joskus vähän juntturassa, mutta siinä kaikki, Anne toteaa. – Mitään vakavaa sairautta ei ole koskaan ollut kummallakaan.

Kun Anne kävi lääkärissä rutiinitesteissä pari syksyä sitten, kolesteroli näytti vähän yli kuutta, kun suositusten mukaan ihanne olisi alle viiden. Siitä huolimatta lääkäri sanoi Annelle, että kolesteroliarvo oli hyvä. Tämä jäi kuitenkin vaivaamaan Annea ja niinpä hän vuosi sitten meni uudestaan mittauttamaan kolesterolinsa, sillä yleensä hänen kolesterolinsa oli ollut nykysuositusten mukainen eli alle viiden.

– Nyt lukemat olivat 6,7 ja lääkäri alkoi jo ehdotella lääkitystä. En kuitenkaan suostunut siihen, sillä olin lukenut punariisistä ja halusin kokeilla sitä. Marssin suoraa päätä luontaistuotekauppaan ja ostin RedRiz-nimistä valmistetta. Rupesin ottamaan kaksi tablettia illalla viiden jälkeen töistä tultuani, ja toiset kaksi otin nukkumaan mennessäni. Menin uusiin mittauksiin tammikuun lopussa syötyäni punariisiä nelisen kuukautta.

– Lääkäri soitti hiukan ihmeissään ja kyseli, olenko noudattanut jotakin tiettyä ruokavaliota. En ollut puhunut lääkärille mitään punariisistä. Myöntelin hiljakseen, jolloin hän kertoi, että lukemat ovat nyt huippuhyvät: kokonaiskolesteroli oli pudonnut 6,7:stä 4,6:een eli 2,1 pykälää ja huono eli LDL-kolesteroli oli tippunut 3,2:sta 1,9:ään.

Leevi Weman puolestaan oli kolesterolimittauksissa tämän vuoden huhtikuussa, ja hänenkin viiden tietämissä ollut kolesterolinsa oli nyt noussut 6,3:een. Telakan terveydenhoitaja oli jo tilaamassa hänelle lääkäriä ja lääkitystä, kun Leevi ilmoitti, että hän kokeilee ensin punariisiä ihan niin kuin vaimonsakin. Terveydenhoitaja ei ollut ikinä kuullutkaan punariisistä.

– Leevi rupesi syömään yhden tabletin aamulla ja toisen illalla, vaikka minä vähän pauhasin sille, että enemmänkin voisi ottaa, Anne nauraa. – Hän kävi uusissa mittauksissa marraskuun puolivälissä. Kokonaiskolesteroli oli pudonnut 6,3:sta 4,6:een, ja nyt telakan terveydenhoitajakin sanoi, että jatka ihmeessä punariisin syömistä.

Wemanit voivat siis hyvin. Punariisin ohella he syövät päivittäin kalaöljyä.

– Verenpainetta ei ole kummallakaan ja kaikki muutkin arvot ovat normien sisässä. Ruokavalio on aika lailla kasvispitoinen, ja rasvaa käytämme hyvin vähän. Kalaa syömme paljon, ja aina lisänä on vihanneksia tai salaattia. Juomana on rasvaton maito. Hedelmiä ja marjoja kuluu myös runsaasti.

– Olen tuonut Terveys-Hymyjä asiakkaitteni luettavaksi ja tiedän jo monia, joilla kolesteroli on koholla, mutta jotka yrittävät ennen reseptilääkitystä pudottaa kolesteroliaan punariisillä, Anne Weman nauraa.

Teksti: Reijo Ikävalko

Kuva: Reino Kaivola

Terveys-Hymy 1-09

Teksti:Harmonia
Avainsanat: LDL-kolesteroli, kolesteroli, punariisi, RedRiz

Kommentit

Oma kommentti