Puoli pulloa päivässä pitää kunnossa!

Junnu Vainio riimitteli aikoinaan, että mies kun tulee tiettyyn ikään, niin ei sillä pelaa mikään. Keijo Vuotari tietää omakohtaisesti, että iän myötä eturauhas- ja virtsaamisvaivat yleistyvät. Hän on kuitenkin nyt saanut asiansa kuntoon.

Parkanossa syntynyt, mutta nykyään Kankaanpäässä asuva Keijo Vuotari, 65, on toiminut suurimman osan ikäänsä kauppiaana. Hän meni 15-vuotiaana Parkanon osuusliikkeeseen juoksupojaksi, josta hän kohosi myymälänhoitajaksi ja käytyään kaikki mahdolliset alan koulut ja kurssit hän siirtyi tammikuussa 1977 Keskon puolelle ja perusti ensimmäisen oman kauppansa Poriin.

Siellä hän ei kuitenkaan ehtinyt vanhentua kuin kahdeksan kuukautta, kunnes hän muutti Kankaanpäähän, missä hän piti kauppaa aina vuosituhannen alkuun saakka.

– Kaupan nimi oli K-Market Vuotari ja mulla oli parhaimmillaan kaksikin kauppaa, sillä ruokakaupan ohella oli hetken aikaa olemassa myös Tavaratalo Vuotari. Väkeä oli meillä töissä enimmillään nelisenkymmentä henkeä.

Keijo lopetti kuitenkin kaupanteon hiukan yli viisikymppisenä tammikuun alussa vuonna 2000. Kyse ei kuitenkaan ollut terveyssyistä eikä siitä, etteikö kauppa olisi kannattanut.

– Olisin joutunut investoimaan seitsemän miljoonaa markkaa. Tulin siihen tulokseen, ettei se kannata, sillä olisin joutunut tekemään 15 vuotta töitä, että olisin saanut velan maksettua. Onneksi olin maksanut itselleni varhaiseläkettä, joten pystyin lopettamaan 51-vuotiaana.

Infarkti Lapissa

Keijon vaimo Erja Johteinen-Vuotari on miestään kymmenen vuotta nuorempi ja toimii vielä työelämässä urheiluhierojana. Keijolla on kaksi aikuista poikaa, joista vanhempi vaikuttaa Turussa linja-autonkuljettajana ja pyorittää myös oman toiminimensä nimissä vartijatoimintaa. Nuorempi pojista työskentelee isän vanhassa kaupassa Kankaanpäässä lihapuolen vastaavana. Nykyään liikkeen nimi tosin on Citymarket Kankaanpää.

Keijo Vuotari oli mielestään terve mies aina kesään 2007 asti, mitä nyt verenpaine oli ollut koholla jo vuosikausia. Lääkitys oli kuitenkin pitänyt sen kurissa ja jos Keijo onnistui pudottamaan painoaan, lääkityksestä on voitu hetkittäin jopa luopua.

– Olin kaverini kanssa Lapissa erämaamökillä paneloimassa hänen saunaansa. Työt oli jo tehty siltä päivältä, kun tunsin lauantai-iltana, että rinnassa oli jotakin.

Työt olivat kuitenkin vielä kesken, ja ne saatiin valmiiksi maanantaina.

– Lähdimme tiistaina ajamaan 850 kilometriä kotiin. Olin tällä välin soittanut vaimolle, joka oli tilannut minulle keskiviikkoaamuksi lääkärin. Hän otti verikokeet ja teki muutkin testit ja kun pääsin kotiin, lääkäri soitti perään ja pyysi hakemaan nitroreseptin. Minulla oli ollut sydäninfarkti.

Pallolaajennukseen

Keijo tilasi ajan Tampereen Koskikeskukseen erikoislääkärille, mutta pääsi vastaanotolle vasta juhannuksen jälkeen.

– Lääkäri laittoikin lähetteen Poriin, joka oli lähempänä. Sinne mentiin maanantai-iltana suoraan Tampereelta, tiistaiaamuna tehtiin varjoainekuvaus ja se paljasti, että iso tukos oli jo sydämen päällä. Se oli niin pitkä, että pallolaajennuksessa tarvittiin kaksi verkkoa. Operaatio sujui kuitenkin hyvin eikä sen jälkeen ole ollut ongelmia. Elämässä ei ole minkäänlaisia rajoituksia.

Keijo vietti viitisen vuotta sitten Kankaanpään sydänyhdistyksen kanssa viikon kylpyläloman Viron Pärnussa, jolloin hänelle tehtiin suonten ultraäänitutkimus. Se paljasti, että kaulasuonet olivat menossa tukkoon.

– Lääkäri oli virolainen, mutta Suomessa koulutuksensa saanut. Hän kehotti minua syömään resveratroli-nimistä luontaistuotetta. Rupesin syömään sitä heti ja kun vuoden päästä menin uudestaan Pärnuun samaan ultraääneen, toinen puoli kaulasta oli auki mutta toinen ei.

– Lääkäri ihmetteli asiaa, mutta selitin hänelle, että infarktin myötä minulle puhkesi myös kakkostyypin diabetes. Kun tänä vuonna kävin kolmannen kerran samassa Pärnun ultrassa, molemmat puolet kaulasta olivat auki eikä sen takia minun tarvitse syödä enää verenpainelääkkeitäkään yhtä paljon kuin aikaisemmin.

Kunnosta huolta

Keijolla on ollut kerrostaloasunto Benalmadenassa Espanjan aurinkorannikolla jo yli 20 vuotta. Hän viettää Espanjan lämmössä vuosittain noin seitsemän kuukautta. Keijo pitää terveydestään hyvää huolta myös Espanjassa oleskellessaan ja käy säännöllisesti terveystarkastuksessa.

– Urologilla käynnin yhteydessä huomattiin, että eturauhassyövän riskiä ennustava PSA-arvo alkoi nousta. Se oli aiemmin alle kolmen, mutta nyt se oli vajaassa vuodessa kohonnut kuuteen. Urologi totesi eturauhasen laajentuneen ja minulla oli alkanut olla myös virtsaamisongelmia. Kun tulin Suomeen, mainitsin asiasta Ravintorenkaan pomolle Kari Herttualle, joka sanoi, että nyt sitten rupeat juomaan Havupuu-uutejuomaa.

Keijo teki työtä käskettyä. Hän nautti puoli pulloa päivässä ja meni elokuun alussa eli kolmen kuukauden kuurin jälkeen uusiin testeihin. Nyt PSA oli pudonnut jo 3,2:een eikä virtsausvaikeuksia enää ilmennyt.

– Myös eturauhanen oli pienentynyt. Nyt mitään ongelmia virtsatessa ei enää ole ja PSA on jo alle kolmen. Myös tukan lähteminen on loppunut. Hiuksia lähti aina tosi paljon, kun tukkaa kampasi, mutta nyt niin ei enää tapahdu.

Keijo pitää kunnostaan huolta sekä Espanjassa että Suomessa.

– Meitä on Espanjassa ryhmä suomalaisia, ja me sauvakävelemme pari kertaa viikossa läheiselle vuorelle, joka on 850 metriä merenpinnasta. Se on aina neljän tunnin reissu. Suomessa harrastukseni on metsästys, mutta täällä oleminen tahtoo aina mennä työsiirtolan puolelle!

Teksti Reijo Ikävalko

Kuvat Juha-Tapio Tuomela

Terveys-Hymy 11-14

 


Havupuu-uutejuoma

Turun yliopistossa tutkittu luonnon antioksidantti länsirannikon männystä. Tutkimuksiin perustuvien kemiallisten havaintojen ja havupuu-uutejuomaa käyttäneiden henkilöiden kokemusten perusteella sen hyvää tekevä sisältö ei ole pelkän uskon varassa.

Havupuu-uutejuoma

Teksti:Ravintorengas
Avainsanat: eturauhanen, eturauhasvaiva, havupuu-uutejuoma, Karin havupuu-uutejuoma, pallolaajennus, PSA-arvo, sydäninfarkti, verenpaine, virtsaaminen

Kommentit

Oma kommentti